Samisk festmåltid

Bærekraftig middag som garantert imponerer gjestene dine.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

Flatbiff av rein med grillet reinsdyrhale og rødvinssaus med marg

Kokk og mat-influenser Elle Sáve Gaup har laget et samisk festmåltid med eksklusive råvarer. En mager mør flatbiff passer perfekt med feit reinsdyrhale. Elle Sáve har modernisert denne retten og brukt tradisjonelle samiske råvarer som hovedingrediens.

Les oppskriften på samisk.

Slik gjør du

Flatbiff

Skjær flatbiffen i stykker på ca. 160 – 200 gram per biff. Skjær på tvers av kjøttfibrene til jevne flate biffstykker. Strø salt og pepper på hver side.

Brun begge sidene av biffene i en varm stekepanne med olje. Tilsett smør på slutten av steketiden.

Legg biffstykkene i en ildfast form og hell smøret over fra pannen. Stikk et termometer i midten av et av biffstykkene. Stek biffen videre i ovn på 125 grader på over- og undervarme til biffen får ønsket kjernetemperatur.

Ta ildfastformen ut av ovnen og la biffen hvile i 5 minutter, da vil temperaturen stige 1-2 grader. (Fra bildet er biffen stekt til 58 grader.)

Kjernetemperatur av flatbiffen: 53-55 °C = lite stekt, 60 °C = medium, 65-70 °C = medium pluss, og 75 °C = gjennomstekt.

Grillet reinsdyrhale

Ha salt, pepper, olje og halene over i en ildfastform. Rør om slik at oljeblandingen dekker alt. Stek i ovnen i 175 grader over- og undervarme i 30 minutter. Senk temperaturen til 125 grader og stek videre i 30 minutter.

Rødvinsaus med reinsdyrmarg

Skrell og kutt sjalottløk og hvitløk. Fres løkene og hel sortpepper raskt i en kasserolle med smør. Tilsett sukker og la blandingen lett karamelliseres. Hell i rødvinseddik og kok væsken til halv mengde. Hell i rødvin, og kok væsken til halv mengde. Tilsett kraft og kok det til halv mengde. Sil sausen. Finhakk marg og ha i sausen. La det få et raskt oppkok mens det røres, smak til.

Wokede grønnsaker

Skrell og kutt alle grønnsakene i små terninger. Kutt brokkoli i små buketter og stilken i små terninger. Begynn å steke soppen i en varm stekepanne med litt olje. Når soppen er halvveis ferdigstekt, tilsett en klatt smør, og rotgrønnsakene. Surr dette til rotgrønnsakene er halvveis ferdige. Tilsett så små brokkolibuketter, krydre med salt og pepper og stek videre til alt er ferdig stekt. Grønnsakene kan gjerne være litt «al dente».

Potet- og sellerirotmos

Skrell poteter og sellerirot, og kutt de i små jevne biter. Kok i vann til de er møre, ca. 30 minutter. Mos med en moser og rør inn varm fløte. Smak til med salt.

Multebær gelé

Kok opp vann og multebær. Mos bærene med en stavmikser. Sil av frøene.

Legg gelatinplatene i bløt i et par minutter. Kok opp multepuréen, sukker og sitronsyre. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør gelatinen inn i multepuréblandingen. Dekk en form på ca 10x15 cm med bakepapir og hell massen over. Sett blandingen i kjøleskapet. Når blandingen er stivnet kan du dele blandingen i terninger eller ønsket form. Oppbevar geléen kjølig.

Tips

Hvis ikke du får tak i alle råvarene finnes det andre løsninger.

Du kan bytte ut flatbiff av rein med indre- eller ytrefilet av rein. Reinmargen kan erstattes med oksemarg. Hvis du ikke finner marg i hele tatt, kan du erstatte margen med smør. Det blir et fullverdig måltid også uten reinhaler.

Om du ikke finner alle råvarene i de vanlige butikkene, kan du finne de hos lokale bedrifter som selger reinkjøtt. Noen av de har utsalg i for eksempel Oslo, og noen sender i posten.

Kilde: Elle Sáve Gaup