Elle Sáve Gaup er 26 år og kommer fra Mázi, utenfor Kautokeino i Finnmark.
Selv er hun matinteressert og følger mange andre matkontoer på Instagram både på norsk og engelsk, men ingen på samisk.
Tok saken i egne hender
Elle Sáve følger selv mange samiske instagramkontoer som inspirerer henne.
Det er sløyd- og språkkontoer og mye blandet fra hverdagen, men ingen kontoer som handler om mat.
Da bestemte hun seg for å ta saken i egne hender.
Hun opprettet en samisk matkonto.
Her frister Elle Sáve med både tradisjonell og moderne samisk mat. Hun synes det er ekstra viktig å bruke lokale råvarer.
– Jeg vil inspirere folk til å bruke mer av de fantastiske sunne råvarer vi har i den samiske naturen, slik som bær, fisk og kjøtt. Jeg vil også modernisere det samiske kjøkkenet, slik at unge blir mer interessert i å bruke samiske tradisjoner i matlagingen sin, sier instagramkokken.
På videregående gikk hun restaurant- og matfag i Alta og nå, når hun ikke instagrammer, jobber hun som kokk på en oljeplattform.
– Det kom egentlig ganske tidlig frem at jeg ville jobbe turnus. Slik får jeg tid til å være hjemme, jobbe med reindrift og min samiske kultur som språk og duodji. Men så har jeg jo instagramkontoen også, som er veldig gøy, sier Elle Sáve.
Drømte om å lage kokebok
Hun vil legge ut videoer og bilder fordi det snakker mer til særlig unge samer. Elle Sáve ønsker å fremme språket og kulturen på plattformer de bruker.
– Jeg har hadde en liten drøm om å lage en kokebok, men det ikke blitt noe av. Da tenkte jeg at nå som vi lever i et moderne liv der vi har internett og sosiale medier, er kanskje Instagram bedre.
Samisk mat – selvfølgelig
Elaine Asp er også en samisk kokk og driver restauranten «Hävvi Elaine» i Oviksfjällen, på den svenske siden av Sápmi.
I 2009 grunnla hun og hennes daværende ektemann Thomas Johansson den sørsamiske restauranten «Hävvi i Glen». Den ble senere omtalt i White Guide.
Den sørsamiske kokken har også gitt ut kokeboken «Hävvi». Den ble kåret til Sveriges beste kokebok i Gourmand Awards.
Elaine er også veldig opptatt av at råvarene hun bruker skal være lokale og tradisjonelt forankret i det samiske kjøkkenet. Hun tror at folk er interessert i både hvordan samisk mat lages, og hvordan den tilberedes fra «scratch».
Her er Elaine med i NRK TVs program «Kokkeliv»:
Elaine mener at Elle Sáves Instagram er viktig
Elaine Asp holder hardt på samiske mattradisoner men mener likevel at Instagrammen til Elle Sáve er viktig:
NRK spør om Elaine har noen tips til Elle Sáve hvis hun ombestemmer seg, og vil lage en kokebok. Da sier den sørsamiske kokken:
– Mitt råd er å lage din egen matlagingsstil og gjøre deg kjent med den før du skriver en bok. Snakk med gamle mennesker, lær og lag din egen vei, sier Elaine.