NRK Meny
Normal

Overgrepene i Tysfjord: Kommunen og forsamlingen møtes til dialog

Lørdag møter ledelsen i Tysfjord kommune den læstadianske forsamlingen i Tysfjord, hvor temaet er seksuelle overgrep.

Guttorm Aasebøstøl skal i møte med den læstadianske forsamlingen

Fungerende ordfører i Tysfjord Guttorm Aasebøstøl (innfelt) og rådmann Oddbjørn Nilsen skal i møte med den læstadianske forsamlingen

Foto: NRK Sápmi/fotomontasje

Den læstadianske forsamling har storsamling på Drag i Tysfjord i helga, og i forbindelse med det skal de ha et møte med fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl og rådmann Oddbjørn Nilsen lørdag 2. juli kl. 13.

– Satt i en vanskelig situasjon

– Det er for å komme i dialog med forsamlinga i forbindelse med overgrepssaken som er rullet opp i VG. Vi skal vise vår støtte til dem. Det er klart at vi er satt i en veldig vanskelig situasjon, både kommunen og den læstadianske forsamlingen i Tysfjord, sier Aasebøstøl.

Elleve kvinner og menn, alle lulesamer fra Tysfjord i Nordland, fortalte for noen uker siden i VG Helg om overgrep som skal være dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten .

Ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen uttalte i etterkant at kommunen har hatt store vanskeligheter med å komme inn i disse sakene fordi de samiske miljøene er lukket .

Dette er blant annet formannskapsmedlem i Tysfjord Filip Mikkelsen uenig i. Heller ikke fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl er enig med ordføreren i at de samiske miljøene er lukket.

– Jeg deler ikke ordførerens oppfatning akkurat der, men det er han som har sagt og står vel for det, men jeg er ikke riktig helt der, nei.

Vil diskutere tiltak

Aasebøstøl håper at kommunen nå kan komme i god dialog med den læstadianske forsamlingen, blant annet om hva de kan hjelpe hverandre med.

– Vi trenger støtte, både den ene og andre parten her. Vi vil også ha dialog om hva vi i samarbeid kan gjøre for ofrene som har stått frem og trenger hjelp.

– Hva kan dere gjøre?

– Det er det vi skal prøve å diskutere, det kan jeg ikke svare på i dag.

– Har dere fra kommunens side tenkt på mulige konkrete tiltak?

– Tysfjord kommune har vært hos fylkesmannen i Nordland denne uken og diskutert hva vi kan gjøre. Vi har lagt frem fra kommunens side hva vi mener kan være nødvendig, og fått støtte derfra, så får vi ta det som det kommer.

Gode forhåpninger

Både fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl og rådmann Oddbjørn Nilsen skal si noen ord under møtet, men varaordføreren vil ikke fortelle hva han vil si.

– Den som møter opp der, får høre. Det vil jeg ikke gå ut med.

– Hva slags forventninger har du til møtet?

– Jeg går inn i dette med åpne kort. Jeg er av den formening at hvis vi kommer i en god dialog med forsamlingen og predikantene, så tror jeg det kan komme noe godt ut av dette. Jeg har gode forhåpninger, sier Aasebøstøl.

NRK Sápmi har ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra talsmann for den læstadianske forsamling i Tysfjord, Henning Eivik.