Hopp til innhold

Overgrepene i Tysfjord: Kommunen og forsamlingen møtes til dialog

Lørdag møter ledelsen i Tysfjord kommune den læstadianske forsamlingen i Tysfjord, hvor temaet er seksuelle overgrep.

Guttorm Aasebøstøl skal i møte med den læstadianske forsamlingen

Fungerende ordfører i Tysfjord Guttorm Aasebøstøl (innfelt) og rådmann Oddbjørn Nilsen skal i møte med den læstadianske forsamlingen

Foto: NRK Sápmi/fotomontasje

Den læstadianske forsamling har storsamling på Drag i Tysfjord i helga, og i forbindelse med det skal de ha et møte med fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl og rådmann Oddbjørn Nilsen lørdag 2. juli kl. 13.

– Satt i en vanskelig situasjon

– Det er for å komme i dialog med forsamlinga i forbindelse med overgrepssaken som er rullet opp i VG. Vi skal vise vår støtte til dem. Det er klart at vi er satt i en veldig vanskelig situasjon, både kommunen og den læstadianske forsamlingen i Tysfjord, sier Aasebøstøl.

Elleve kvinner og menn, alle lulesamer fra Tysfjord i Nordland, fortalte for noen uker siden i VG Helg om overgrep som skal være dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten .

Ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen uttalte i etterkant at kommunen har hatt store vanskeligheter med å komme inn i disse sakene fordi de samiske miljøene er lukket .

Dette er blant annet formannskapsmedlem i Tysfjord Filip Mikkelsen uenig i. Heller ikke fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl er enig med ordføreren i at de samiske miljøene er lukket.

– Jeg deler ikke ordførerens oppfatning akkurat der, men det er han som har sagt og står vel for det, men jeg er ikke riktig helt der, nei.

Vil diskutere tiltak

Aasebøstøl håper at kommunen nå kan komme i god dialog med den læstadianske forsamlingen, blant annet om hva de kan hjelpe hverandre med.

– Vi trenger støtte, både den ene og andre parten her. Vi vil også ha dialog om hva vi i samarbeid kan gjøre for ofrene som har stått frem og trenger hjelp.

– Hva kan dere gjøre?

– Det er det vi skal prøve å diskutere, det kan jeg ikke svare på i dag.

– Har dere fra kommunens side tenkt på mulige konkrete tiltak?

– Tysfjord kommune har vært hos fylkesmannen i Nordland denne uken og diskutert hva vi kan gjøre. Vi har lagt frem fra kommunens side hva vi mener kan være nødvendig, og fått støtte derfra, så får vi ta det som det kommer.

Gode forhåpninger

Både fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl og rådmann Oddbjørn Nilsen skal si noen ord under møtet, men varaordføreren vil ikke fortelle hva han vil si.

– Den som møter opp der, får høre. Det vil jeg ikke gå ut med.

– Hva slags forventninger har du til møtet?

– Jeg går inn i dette med åpne kort. Jeg er av den formening at hvis vi kommer i en god dialog med forsamlingen og predikantene, så tror jeg det kan komme noe godt ut av dette. Jeg har gode forhåpninger, sier Aasebøstøl.

NRK Sápmi har ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra talsmann for den læstadianske forsamling i Tysfjord, Henning Eivik.

Korte nyheter

  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord har tatt tid.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre