– Seksuelle overgrep skal snakkes i hjel og ikke ties i hjel

Hennes åpenhet om et tabubelagt tema har blitt spredt vidt via sosiale medier. Marion Anne Knutsens historie om en mor som ble seksuelt misbrukt som barn og som valgte å forlate livet, har berørt mange.

Marion Anne Knutsen

Marion Anne Knutsen

Foto: Privat

Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus (SANKS) og Árran lulesamisk senter arrangerte i forrige uke seminar i Tysfjord hvor temaet var fornorskning og helse, fortellinger om tap, smerte, håp og forsoning.

– Overgrepene ødela livet hennes

En av de som holdt innlegg der var 29 år gamle Marion Anne Knutsen fra Tysfjord. Hun har mistet sin mor og to søsken. Den ene lillebroren døde i brann og den andre druknet i bilulykke. Marions mor ble ved gjentatte anledninger seksuelt misbrukt som barn. Hun ble psykisk syk, og valgte å ta sitt eget liv for noen år siden.

– Hun snakket masse om at overgrepene ødela livet hennes og sa ofte at hun var bitter på at seksuelle overgrep skulle gjemmes bort. Det skulle ikke snakkes om. Det var forbundet med skam og skyldfølelse. Mamma var godt voksen før hun begynte å snakke om overgrepene, og før hun døde var hun veldig opptatt på at det skulle bli satt søkelys på temaet seksuelle overgrep i Tysfjord.

Fått en enorm respons

Derfor valgte Marion å fortelle sin historie på seminaret. Videoen med Marions historie er sett av over 45.000 personer hittil og innlegget hennes på Facebook er delt nesten 500 ganger.

Marion syntes det var skremmende å skulle fortelle om sin barndom, oppvekst og hvordan hun har hatt det i livet sitt, men hun har i ettertid fått en enorm respons og er glad for at hun delte sin historie.

– Jeg er glad for at jeg gjorde det. Det føles som om ti kilo er tatt bort fra skuldrene mine. Det å stå fram og fortelle har også vært en bearbeidelse for meg. Jeg har fått så mye positiv respons tilbake fra sør og nord, og fra andre land, så jeg synes det er helt fantastisk.

Marion sier hun fikk styrken til å fortelle fra moren, som jo ønsket at temaet skulle løftes fram.

– Jeg tror hun sto bak mine skuldre. Noen sa til meg før jeg skulle holde innlegget mitt at tenk på at mammaen din står bak deg. Da svarte jeg at tenker jeg på det, så begynner jeg å gråte.

Håper på åpenhet

Nå håper Marion at hennes historie kan være til hjelp for mange.

– Med all den tilbakemeldingen jeg har fått, så virker det som at det kanskje kan bli mer fokus på det. Jeg håper i alle fall at det blir mer åpenhet om seksuelle overgrep. Jeg håper at folk blir mer oppmerksom på det og at det er med på å redde liv.

Marion har også lyst til å jobbe videre med temaet seksuelle overgrep. Saken er for viktig til å ties i hjel.

– Jeg håper å få bort skammen og at folk blir mer åpne. Å stå fram har gitt meg noe og det vil jeg bygge videre på, sier Marion, som gjerne forteller sin historie også andre plasser om hun blir spurt om det.

– Det skal snakkes i hjel og ikke ties i hjel. Det kan også være med på å skremme overgriperne.

Gunn Heatta

Gunn Heatta

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Berømmer åpenheten

En av de som satt i salen og hørte Marion Anne Knutsens historie var leder i Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus (SANKS) Gunn Heatta. Hun berømmer Marion for åpenheten.

– Det var tungt å høre historien hennes. Samtidig må jeg si at det er bra at noen tør å fortelle om slike tabubelagte saker. Jeg tror at de fleste tilhørerne gråt en skvett da vi hørte henne fortelle. Hun er tøff og det er bra at hun tør å snakke om dette.

– Hva slags betydning har en slik åpenhet for samfunnet?

– Det gjør at andre som har opplevd det samme kan kjenne at de ikke er alene om dette, at også andre har opplevd det samme. Da kan det hende at de tenker at om andre tør å fortelle åpent om dette, så kan kanskje jeg også. Det er bra at noen tør å snakke om slikt.

– Bra for hele det samiske samfunnet

Heatta sier at åpenhet rundt dette tabubelagte temaet er bra, og ikke bare for Tysfjord-samfunnet.

– Jeg tror dette er bra for hele det samiske samfunnet. Vi må forstå at vi må tørre å prate om tabubelagte saker og at vi på den måten kan endre framtiden.

Det at videoen er sett over 45.000 ganger og delt 500 ganger hittil forteller Heatta at mange bryr seg om dette og vil fortelle Marion noe. Hun forteller at hun har lest mange av kommentarene og har ikke sett noen negative kommentarer.

– Det er sikkert noen som tenker at dette ikke er riktig og at slike ting fortsatt bør ties i hjel, men jeg håper at Marion tar innover seg alle de positive kommentarene hun har fått, sier Heatta.