NRK Meny
Normal

– Samiske miljø er da ikke lukket

Formannskapsmedlem klandrer Tysfjord kommune når de ikke har tatt ansvar for overgrepssakene, og også når ordføreren sier at samiske miljø er lukkede miljø. Ordføreren beklager det hele.

Formannskapsmedlem Filip Mikkelsen (tv) er skuffet over sin egen kommune.

Formannskapsmedlem Filip Mikkelsen (tv) er skuffet over sin egen kommune

Foto: Sander Andersen / NRK

Medlem av formannskapet i Tysfjord Filip Mikkelsen anklager Tysfjord kommune når de ikke har tatt ansvar for de overgrepssakene som avisen VG satte fokus på i lørdagsnummeret. I tillegg liker han dårlig ordførerens uttalelse om at det samiske miljø er et lukkede miljø.

Mandag kom saken om overgrepene, som avisen VG skrev om på lørdag, opp som en drøftingssak i formannskapet, og Mikkelsen legger vekt på at enkelte gjemmer seg bak det at de ikke visste noe.

– Vi kan ikke si at vi ikke visste noe. Hvem blir tilsidesatt når man sier noe sånt, og når man skyver det hele ut i tid? Det er jo de som har vært utsatt for overgrep. På den måten skader vi ofrene enda mere når vi ikke kan handle på riktig måte. Det er ikke akseptabelt å si at vi ikke visste eller ikke vet noe.

Lukkede miljøer

Filip Mikkelsen reagerer sterkt på ordførerens uttalelse om at samiske miljø er lukkede miljø. Som om de er skjulte.

– Vi vet at de fleste av disse sakene som VG referer til har skjedd for mange år tilbake. Når det gjelder seksuelle overgrep har vi visst om dette, og de fleste av disse sakene har tidligere vært omtalt. Med dette har vi fått se et samfunn med åpent sinn, det samiske samfunnet. Det er det samiske samfunnet selv som nå har satt fokus på alle disse sakene. Det er jo et bevis på det motsatte av det som ordføreren mener. Det samiske samfunnet har åpent sinn for dette, og har tatt dette med overgrep opp igjen.

– Og så er spørsmålet: Hvordan er det i andre miljø i Tysfjord? Jeg kan ikke se andre saker som er så grundig offentliggjort som nå. Og kommunen har jo visst om dette. Og det er jo nemlig i kommunen at ansvaret formelt ligger. Dette viser jo bare at kommunen ikke har tatt ansvar for disse overgrepssakene tidligere.

Beklager

Seminarer, folkemøter, konferanser og utstillinger har vært arrangert om samisk miljø, samiske forhold og om samisk helse. Siste årene har det lulesamiske senteret hatt konferanser og utstillinger med særlig fokus på seksuelle overgrep. Tysfjord kommune har vært fraværende på de fleste av disse arrangementene.

Ordfører Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen

Foto: Sander Andersen / NRK

Ordfører Tor Asgeir Johansen beklager situasjonen.

– Jeg vil beklage hvis kommunen ikke har fått noe med seg. Men jeg vil stå fast på at det har vært veldig vanskelig for kommunens hjelpeapparat å få konkrete henvendelser, å få noe handfast å ta tak i.

Kan det ha noe å gjøre med manglende tillit til det offentlige hjelpeapparatet?

– Jeg skjønner at det kan være litt manglende tillit. Jeg kjenner jo litt til samfunnet, kulturforskjellene og systemene. Men jeg oppfordrer uansett. Vi er jo her for å hjelpes til, for å få bukt med dette. Det er jo helt uakseptabelt det som kom fram i VG.

Ikke akseptabelt

Hva gjelder åpenhet om slike saker, er ordfører Tor Asgeir Johansen glad for at det blir satt fokus på dette.

– Det jeg har sagt om lukkede miljøer viser jeg til det den læstadianske talsmannen i Narvik sa, den måten han snakket fram på. Det er en måte jeg tar totalt avstand fra. For der var det snakk om å holde ting internt.

Dánna lågå sæmmi artihkkalav sámegiellaj: – Sáme birrusa ælla tjiehkusin