NRK Meny
Normal

Større interesse for Grønland

Journalister over hele verden retter i disse dager blikket mot Grønland og oljeprøveboringene ved Disko-øya.

Kuupik Kleist og Dr Mike Watts fra Cairn Energy.

Grønlands statsminister Kuupik Kleist og Dr Mike Watts fra Cairn Energy.

Foto: cairnenergy.com

Et TV-team fra vitenskapsprogrammet "Viden Om" i Danmarks Radio (DR) har fulgt Cairn Energys prøveboringer i Nordvestgrønland tett. Journalist Jan Haugaard tror at utenlandske og danske journalister kommer til å vise stor interesse for samfunnsutviklingen på Grønland etter oljefunnet.

– Vi har jo alle sammen vært veldig nervøse for at det sjker noe. Men nå har det jo lykkes, og det er fantastisk. Det er historisk. Fra i dag av svever Grønland selv, sier Jan Haugaard til Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) .

– Oljeberedskapen mest interessant

Fra en dansk synsvinkel mener han at beredskapen i tilfelle en oljekatastrofe er mest interessant.

En del av mannskapet på Stena Don.

En del av mannskapet på Stena Don.

Foto: cairnenergy.com

– Grønnedal og Grønlands Kommando har det ultimative ansvar, hvis det går galt. Og vi vil følge med og observere alt - og det vil hele verden også. Hele verdens øyne vil hvile på Grønland - og holde øye med om dere vil gjennomføre dette ordentlig, utdyper han.

Grønlands Kommando er en militær enhet på Grønland. Grønlands Kommandos hovedoppgave i fredstid omfatter overvåkning og suverenitetshevdelse. Oppgavene løses i kraft av forsvarets permanente tilstedeværelse i området året rundt, med skip, fly, sledepatruljen Sirius med mer.

Enheten ligger i Kangilinnguit (dansk: Grønnedal), innerst i Arsukfjorden i Ivittuut kommune.

En eventuell oljeutvinning vil også få betydning for det grønlandske samfunnet i form av økonomisk utvikling og arbeidsplasser. Dette perspektivet vil selvsagt også interessere journalistene på "Viden Om" og verdenspressen.