Lovende oljefunn på Grønland

Cairn Energy offentliggjorde nylig et oppsiktsvekkende geologisk resultat utenfor kysten av Grønland.

Boreskip fra Cairn Energy.

Boreskip fra Cairn Energy.

Foto: cairnenergy.com

– Funnet av oljen er veldig oppmuntrende i dette meget tidlige stadiet av vår leting i Siggu-blokken og øvrige områder, sier Cairns øverste sjef Bill Gammel til den danske avisa Politiken.

I midten av august i år rapporterte Cairn om funnet av gass i T8-brønnen i samme område, og det er således konstatert karbohydrater i de to første brønnene i området.

Første oljefunn noensinne

Oljeleteselskabet Cairn opplyser at det er funnet olje i Alpha-brønden i havet vest for Disko-Nuussuaq. Oljen er observert i en 400 meter tykk seksjon i en serie av vulkanske bergarter.

Uummannaq på Vestgrønland.

Uummannaq på Vestgrønland.

Foto: cairnenergy.com

Det er det første oljefunn noensinne i den grønlandske undergrunn. Laboratorieundersøkelser av forskjellige oljeholdige prøver fra brønnen bekrefter tilstedeværelsen av to oljetyper med forskjellig opprinnelse og såkalt grader av modenhet. Oljen er funnet i i Alpha-brønnen, som bores av boreriggen Stena Don i havet vest for Disko-øya.

Det blir for øyeblikket gjort geokjemiske analyser av flere oljeholdige prøver, opplyser naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Ove Karl Berthelsen, til Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) . Han legger til at boreoperasjonerne vil fortsette som planlagt.

– Det er snakk om ennå et oppmuntrende resultat av sommerens boreprogram. Resultatet understøtter de tidligere formodninger om eksistensen av et aktivt hydrokarbonsystem i regionen, sier Ove Karl Berthelsen.

Kan ennå ikke fastslå oljefunnets størrelse

Cairn Energy når trolig ikke denne sommeren å undersøke om oljefunnet utenfor Grønland er stort nok til utvinning.

Logoen til Cair Energy.

Logoen til Cair Energy.

Foto: cairnenergy.com

Cairn Energy kommersielle og juridiske direktør på Grønland, Simon Thompson, er imidlertid svært begeistret over oljefunnet.

– Dette er et gigantisk skritt fremover for oss. Det er en stor suksess målt opp mot risiken for at vi ikke skulle finne noe. Det er meget opmuntrende, sier han Thompson til Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) .

I forkant av prøveboringene vurderete Cairn Energy at det bare var 10 prosents sjance for å fine olje.

Simon Thompson understreker imidlertid at funnet ikke er ensbetydende med at det vil være kommersielt rentabelt å utvinne olje. Oljen er funnet i en 400 meter tykk seksjon i en serie av vulkanske bergarter, og det er derfor ikke det letteste sted å utvinne olje fra.

- Nå skal vi avslutte prøveboringene, analysere resultatene, og så se hva vi skal gjøre fremover, sier Simon Thompson.

Cairn-aksjene stiger

Nyheten om Cairn Energys oljefunn utenfor Grønland har allerede gitt utslag på børsen.

Boreskipet Stena Forth.

Boreskipet Stena Forth.

Foto: cairnenergy.com

Nyheten om mulige oljeforekomster førte til en stigning for Cairn Energys aksjer på Børsen i London på 3 prosent, opplyser det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Cairn Energy opplyste den 24. august at de var støtt på gass i en av oljebrønnene, men at det ikke var i mengder som kunne utnyttes kommersielt. Derfor oppga Cairn Energy brønnen, T8-1, og avskrev omkostningene på 84,2 millioner dollar. Det førte til kursfalld på deres aksjer.

Cairn Energy har investert 500 millioner dollar i olieletingen i Grønland og har det som sin høyeste prioritet for tiden.