NRK Meny
Normal

Oljegigant forlater Grønland

Oljeselskapet Cairn Energy legger ned sin virksomhet på Grønland, men de har imidlertid ikke gitt opp håpet om det store grønlandske oljeeventyret.

Cairn Energy - Nuuk havn

Cairn Energy holder disse dager på med å laste og losse sitt utstyr på Nuuk havn. Snart skal det sendes bort.

Foto: Pressebilde / Cairn Energy

Nå er Cairn Energy iferd med å sende ut sitt utstyr fra Grønland. Lastvogner transporterer store olierør, borehoder og andre oljeletingsredskaper ned til havnen i Nuuk. Snart skal utstyret bli fraktet ut av landet.

Det bekrefter Cairn Energys basemanager, Kenny Smith, som dog på nåværende tidspunkt ikke kan fortelle mer om hva som ligger bak beslutningen om å sende utstyret bort.

– Når jeg får tillatelse fra mitt kontor, vil jeg gjerne snakke om det, sier Kenny Smith til KNR.

– Ingen grunn til å male fanden på veggen

Nylig lukket den skotske oljegiganten sitt kontor i Nuuk og sa opp sine to ansatte. Nå bliver utstyret sendt ut av Grønland.

Like vel mener direktør for Nunaoil, Hans Kristian Olsen, at det ikke er noen grunn til å male fanden på veggen.

– Det er trolig også fordi at når selskapet skal begynne å bore igjen i henhold til lisensen sin, så vil de bruke nytt utstyr. Derfor sendes det boreudstyret, som ble brukt i forbindelse med boringer i 2010 og 2011, nå ut av landet, forklarer Hans Kristian Olsen.

Han forteller at det akkurat nå er veldig stille om olje på Grønland, og at det ikke vil bli boret etter olje i år eller neste år.

– Like vel må man ikke villedes til å tro at det ikke lenger er interesse for å lete etter olje i farvannene utenfor Grønland, sier Olsen.

Han minner om at det stadig blir utdelt nye lisenser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cairn Energy - oljeboring Grønland

Den skotske oljegiganten Cairn Energy har drevet med prøveboringer utenfor kysten av Grønland i 2010 og 2011.

Foto: Pressebilde / Cairn Energy

I april i år ble det meldt om knalldrøde tall på bunnlinjen i Cairn Energy. Det betyr at det skotske oljeselskapet setter grønlandsboringere på vent.

Årets resultat lyder på 7,8 milliarder danske kroner i underskudd. Det er 5,6 millarder kroner mer enn året før, opplyste Shippingwatch.dk.

Det dårlige resultatet skyldes særlig feilslåtte prøveboringer og avskrivninger, samt en sak med de indiske myndigheter om et frasalg, som Cairn Energy hadde regnet med kunne pynte på regnskapet.