Hopp til innhold

Rektor jobber gratis og tar med toalettpapir på jobben for å redde skolen

For å redde skolen sin fra nedleggelse jobber rektor uten å ta ut lønn og elevene prøver å auksjonere bort kunstverkene sine.

Eva Aira

Rektor Eva Aira synes det er viktig at elevene skal få den utdanningen de har startet på. – Jeg er veldig glad i mine elever, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tenk at rektor jobber uten lønn. Det er utrolig! Jeg skjønner ikke hvordan de klarer seg hjemme. Hun har virkelig tro på denne skolen og på oss. Jeg vil bare gi Eva en klem fordi alt er så trist nå, sier kunstskoleeleven Laila Labba (20) i det hun gir rektor Eva Aira en riktig god klem.

– Jeg ser at du ikke har det bra, svarer rektor Eva Aira.

Hun er rektor ved Kunstskolen i Karasjok, som allerede i neste uke kan nedlegges. Skolen sliter med økonomien på grunn av altfor få elever.

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre hvis skolen legges ned. Vi må vel dra hjem til Eva og overta stua hennes. Der kan vi fortsette kunstundervisningen, foreslår karasjokingen Laila Labba.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laila Labba og Eva Aira

Kunstelev Laila Labba (20) blir trøstet av rektor Eva Aira. – Hva skal vi gjøre hvis skolen vår legges ned? Kan vi flytte undervisningen hjem til din stue? spør Labba.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tar ikke ut lønn

På grunn et altfor lavt elevtall har skolen kommet i en alvorlig pengeknipe. For å kunne drive skolen videre har ikke skolen to ansatte, rektor og en lærer, tatt ut lønn siden september.

Nå er det ikke sikkert om de i det hele tatt får betalt lønn før jul.

– Det med penger er ikke så viktig for meg. Det som står høyest på min ønskeliste er at skolen skal kunne drives videre og elevene får fortsette sin utdanning helt til våren, sier rektor Eva Aira.

Rektoren har også valgt å bruke sine egne penger for at skolen skal ha blant annet toalettpapir og andre nødvendigheter.

– Vår regnskapsfører har satt innkjøpsstopp og det er vi nødt til å følge. Derfor har vi flere måter å sørge for at skolen likevel har det aller nødvendigste.

Styret ved kunstskolen søkte om økte midler fra tre finansieringskilder og hadde satt onsdag i denne uka som svarfrist, ellers ser de seg nødt til å legge ned skolen midt i skoleåret.

Svarene kom onsdag. Sametinget og vertskommunen Karasjok sier ja til å bevilge 250.000 kroner hver, hvis de to andre finansieringskildene gjør det samme.

Finnmark fylkeskommune svarer at de ikke kan gi et svar på søknaden før budsjettet for 2016 behandles under fylkestingsmøtet 10. desember.

Auksjonerer bort bildene sine

De seks elevene ved Kunstskolen i Karasjok har ennå ikke gitt opp håpet om å redde skolen sin. Nå prøver de å få solgt sine beste bilder fra dette skoleåret på nettauksjon.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kunstskoleelev Elin Andersen forteller om aksjonen for å redde skolen sin.

SE VIDEO: Elin Andersen viser et av billedtrykkene som skal auksjoneres bort. Foto/redigering: Samuel Frode Grønmo

– Vi gjør det i håp om å kunne samle inn de 250.000 kronene som mangler. Jeg håper at det finnes folk, foreninger, firmaer eller enkeltpersoner som har lyst til å være med på å redde skolen vår, sier initiativtager Elin Andersen (42) fra Tana.

Tror du virkelig det er noen som vil kjøpe kunsten deres? Dere er jo ikke akkurat veldig kjente kunstere, i hvertall ikke ennå.

– Nei, vi er nok ikke så kjente som vi håper at vi kan bli, men vi håper at det er noen der ute som merker seg vårt engasjement og som vil hjelpe oss å få fullføre utdanningen vår, svarer Andersen.

Ragnhild Lydia Nystad (68) fra Karasjok sier at alle elevene ved skolen har brukt kunsten til å uttrykke sine følelser og å avreagere.

– Maleriet jeg holder på med nå har alle mine indre følelser i seg. Her er mye smerte, noe sorg, men også håp. Det er slik jeg tenker på at situasjonen ved skolen er, forklarer Nystad.

Ragnhilde Lydia Nystad

Det er dette bildet Ragnhild Lydia Nystad donerer bort til nettauksjonen. – Jeg er nok ingen stor kunstner, men det er flere av de yngre studentene her som kan bli det, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Ii oaččo báhčit guovžža mii sávzzaid lea goddán

  Robert Severin Pedersen lea ohcan goddon sávzzaid máŋga vahkku. Sus lea sávzadoallu Leavnnjas.

  – Lea heahti ahte ferten bere geahčat suorbmaid čađa go guovža goddá sávzzaid. Dán dili in sáva geasage, muitala son.

  Severin Pedersen muitala ahte lea gávdnan 14 goddon sávzza.

  Son lea ohccan báhčinlobi, muhto stáhtahalddašeaddji ii ahte, go ii galgga leat hoahpolaš dilli.

  Dálkkádat- ja birasdepartementa ii leat vástidan NRK:ii dán áššis.

  Loga ášši dárogillii:

 • Váldon gitta guokte olbmo vejolaš veagalváldima maŋŋá

  Ođasmahtton 13.24: Politiijat leat váldán gitta nuppi olbmo. Nu dieđihit twitteris.

  Politiijat Áltás dieđihit twitteris ahte leat váldán gitta vuolleahkásaš olbmo maŋŋá go ožžo dieđu veagalváldima birra.

  Politiijat ožžo dieđu dáhpáhusas sullii beal ovtta áigge sotnabeai ija.

  – Mii leat dál bargamin gávdnat nuppi vejolaš vearredahkki, muitalit politiijat twitteris.

 • Elle Maija videre i Stjernekamp

  Med sin unike operasang, der storparten av sangen består av mjauing, rasket Elle Maija Klefstad Bær med seg nok stemmer til å gå videre til neste runde av Stjernekamp.

  Mia Gundersen trakk det korteste strået, og får ikke fortsette i sangkonkurransen.

  Stjernekamp 2023, Elle Maija Klefstad Bær
  Foto: NRK