Hopp til innhold

NRKs neste storsatsing: – På høy tid med samisk dramaserie

Nå er det duket for samisk drama. Dersom man snakker om samisk drama er det serien «Ante» (1975) folk snakker om, nå ønsker NRK å lage en ny «snakkis».

Anders Pentha (i midten) sammen med barna Jo Matti og Biera

IKKE HVERDAGSKOST: Det er lenge mellom hver gang det lages samisk drama. Bildet er fra filmfestivalen i Cannes i 1957. Da var Anders Pentha sammen med sønnene sine Jo Matti og Biera på den franske rivieraen, de hadde vært med i dokumentaren «Same Jahki». Bildet gikk verden over.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse!

Slik reagerer Anne Lajla Utsi, sjefen for International Sámi Film Institute (ISFI – det internasjonale samiske filminstituttet). Instituttet har i flere år hatt ambisjon om å lage samiske TV-dramaserier.

Anne Lajla Utsi er svært fornøyd med statsbudsjettet

GLEDER SEG: ISFI direktør Anne Lajla Utsi gleder seg til å være med på storproduksjonen, og sier at en slik produksjon vil kreve svært kompetente mennesker.

Foto: Liv Inger Somby

Nå har NRK bestemt seg for at den neste store dramasatsingen nettopp blir samisk drama. Og en av samarbeidspartnerne blir ISFI.

– Vi var på møte i Oslo med NRK Sápmis direktør og NRK Drama sjef Ivar Køhn. Det var på dette møtet det ble bestemt. Etterpå da jeg var på hotellet tenkte jeg bare: WOW! Nå er denne muligheten i våre hender, forteller Utsi.

Bred og briljant

Dramaseriene til NRK har vært en stor suksess i både inn- og utland. Med Skam, Heimebane og Lykkeland som gode eksempler.

– Dramatikk er veldig viktig for å bli sett og for å se seg selv. Det er en av grunnene til at vi i NRK bruker så mye penger på drama, sier Ivar Køhn, sjef for NRK Drama.

Lykkeland

SUKSESS: NRK-serien Lykkeland er en suksess. Slike serier koster mellom 60 og 80 millioner kroner å lage.

Foto: Maipo Film/NRK

NRK har som oppdrag å speile de norske og det samiske samfunnet. Ambisjonene for den nye samiske dramaserien er høye.

Den skal være bred og briljant, sier Køhn:

– Målet med denne serien er at den ikke skal sees bare fordi den er samisk, men fordi det er en fantastisk bra serie!

Dramasjef i NRK Ivar Køhn

DRAMASJEF: NRKs Ivar Køhn husker godt Solens Sønn og Månens Datter, som han selv var med på produksjonen av. Den handlet om møtet mellom norsk og samisk kultur. – Det var stort å møte Nils Aslak Valkeapää, minnes han.

Foto: Petter Sommer / NRK

Inviterer til å komme med idéer

For NRK er det et viktig utgangspunkt at den samiske fortellingen skal være en naturlig del av dagens nasjonale fortelling i Norge.

– Det er på høy tid med en samisk dramaserie. Når jeg snakker med folk om samiske tv-serier så kommer de som oftest på «Ante» som gikk på 70-tallet, eller andre mindre produksjoner, sier NRK Sápmis direktør Mona Solbakk.

Mona Solbakk, direktør i NRK Sápmi

NRK SÁPMI: – Hele verden ser til NRK når det kommer til drama, sier NRK Sápmis direktør Mona Solbakk. Hun viser til Skam

Foto: NRK

Den nye dramaserien er helt i startfasen. Planleggingen vil starte for alvor neste år.

– Vi starter prosessen om hvilken dramaserie som skal lages fra den samiske virkeligheten. I den forbindelse inviterer vi filmfolk til en idéprosess til Tromsø i januar neste år, forteller Solbakk.

Påmelding til prosjektet skjer via nrk.no/delta innen 17. desember.

Fortelle sine egne historier

For Anne Lajla Utsi er det viktig at det er samene selv som får fortelle sine egne historier.

– Forventningen er at man finner en god idé med en god fortelling. Det skal jobbes over mange år med denne serien, og det blir svært spennende å se hvilke ideer som kommer opp, sier filminstitutt-sjefen.

Serien skal være klar for publisering i 2023.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse