NRK Meny
Normal

Norges første sametingspresident: – Håper flere banker forlater «Black Snake»

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga er nærmest henrykt over nyheten om at Sparebank 1 la vekt på urfolks interesser, da de trakk seg ut av omstridt oljerørutbygging.

Dakota access pipeline

DEN SVARTE SLANGE: Denne uken kom nyheten om at også Sparebank 1 er ute av Dakota oljerørledningen, som har vært årsaken til en av de største opprør blant urfolk i nyere tid.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

– Dette er en av de beste urfolkspolitiske nyhetene som jeg har hørt på veldig, veldig lenge, sier Magga.

Det er uttalelser fra SpareBank1 Nord-Norges kommunikasjonssjef, Stein-Vidar Loftås, som har gjort nestoren innen same- og urfolkspolitikk glad.

I et intervju med NRK Sápmi gir Loftås uttrykk for at de er fornøyd med å være ute av prosjektet, i og med at de tror byggingen av oljerørledningen strider mot urfolks rettigheter.

Dakota Access Pipeline er en oljerørledning som strekker seg 1900 km over USA i Sioux indianernes territorium. De protesterer mot oljerørledningen blant annet forrdi den skal føres gjennom deres eneste drikkevannskilde.

Tidligere har DNB Fond solgt ut aksjer for 26 millioner kroner, men har fremdeles gitt lån til utbyggingen for 4,7 milliarder kroner. Oljefondet har også investert over 10 milliarder i selskapene som bygger rørledningen.

– Ikke heldig investering

Stein-Vidar Loftås

Stein-Vidar Loftås, kommunikasjonssjef for SpareBank 1 Nord-Norge.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

Torsdag ble det klart at ODIN-fondet, som SpareBank 1 formidler fond i fra, hadde solgt seg ut av Marathon Petrolium, som er involvert i Dakota Access pipeline.

Loftås viser til at ODIN har gjort kontinuerlige vurderinger av sine investeringer, også ut ifra samfunnsansvar.

– Med den kjennskapen som vi har til det som skjer i Nord- og Sør Dakota, Iowa og Illinois, så har vi grunnlag for å tenke at her kan det være ting som for eksempel ikke er i tråd med ILO konvensjonen nr.169, artikkel 14 spesielt, sier han.

og legger til:

– Hvis det er slik, så anser vi det som ikke heldig å ha investeringer i den retningen, sier Lofthus.

300 mennesker skadet

De siste døgnene har det vært harde sammenstøt mellom politi og demonstranter i Standing Rock i USA, som følge av bråket rundt en omstridt oljerørledning.

Rundt 300 mennesker er skadet, 26 av dem alvorlig og én kvinne må trolig amputere en arm.

ILO konvensjonen er det viktigste in­ternasjonale bindende instrumentet som gjelder urfolks landrettigheter. Artikkel 14. handler om rettigheter til et landområde og til å styre et landområde.

– Dette vi har vi forsøkt å innprente

Ole Henrik Magga

Det at SpareBank 1 omtaler en av de viktigste paragrafene i ILO konvensjonen varmer hjertet til tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det at en representant for bankene i Norge tar ordet ILO konvensjon i sin munn, er som musikk i ørene til Magga.

– Det er nettopp dette vi har forsøkt å innprente overfor de nordiske landene, at de bør gå foran som gode eksempler, og vise interesse for og respektere ILO konvensjonen nr.169 om urfolks rettigheter, sier Magga.

Han håper at flere banker følger etter.

– Med dette vedtaket har SpareBank 1 satt en standard som også vil utfordre andre banker til å følge etter, de går foran som godt eksempel, som samer og andre urfolk i Norden kan vise til, sier Magga.

– Viktige vurderinger

Frank Bakke-Jensen

Høyres Frank Bakke-Jensen mener ledelsen i SpareBank 1 nå viser at de har kunnskap om urfolks rettigheter.

Foto: Mette Ballovara

Til sammen har SpareBank 1 vært inne med minst 243 millioner kroner via ODIN-fond i Dakota Access Pipeline, ifølge tall og utregninger som organisasjonen Framtiden i våre hender har gjort.

Stortingsrepresentant for Høyre Frank Bakke-Jensen synes det er viktig at banken gjør disse vurderingene.

I likhet med Magga er han også fornøyd med at banken viser til bakgrunnen for vurdereingen.

– Man har funnet brudd på de etiske reglene som man selv har, og man begrunner det med ILO konvensjonen. Jeg har sans for næringsliv som gjør etiske vurderinger i forhold til hvor de investerer, sier Bakke-Jensen.