Hopp til innhold

Miniputt-bank scorer høyest på etikkmåling

Nå kan du sjekke om banken din er med i «skitten virksomhet» eller ikke. Banken som kommer best ut av etikktesten opplever nå en kundetilstrømming uten like.

Jannike Østervold fra Cultura bank under lanseringen av etisk bankguide

GRUNN TIL Å SMILE: Cultura Bank kommer best ut i den nylanserte guiden, som tar for seg hvilke banker i Norge som har mest fokus på bærekraft. – Vi forteller hvem vi låner penger til, sier assisterende banksjef for Cultura Bank, Jannike Østervold.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Etter at Etisk bankguide ble tilgjengelig på nett, har vi opplevd at 115 personer har ringt oss på en dag og spurt om å få bli kunde hos oss.

Det forteller assisterende banksjef Jannike Østervold for den lille banken Cultura Bank, som vanligvis får null til ti telefoner dagen fra folk som vil bli kunder.

Torsdag var den offentlige lanseringen av Etisk Bank Guide Norge på BI Nydalen i Oslo.

I guiden har Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet gjort en stor undersøkelse av 13 banker som opererer i Norge.

Håper andre banker lærer

Og Cultura Sparebank, som er en etisk nisjebank fikk best resultat i undersøkelsen, og er dermed Norges mest etiske bank, ifølge bankguiden.

Vurderingene i guiden gjøres kun ut ifra offentlig tilgjengelig informasjon.

– Det de andre bankene kan lære av oss er å få beina ned på jorda, og at det går an å gjøre investeringer med lavere avkastning, sa Østervold i forbindelse med lanseringen.

Kaj-Martin Georgsen

VIL BLI BEDRE: Direktør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB, Kaj-Martin Georgsen, sier til NRK at de håper på å havne høyere i den Etiske bankguide målingen neste gang.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Den største gjør det middels

DNB er en av bankene som har vært i hard vind. Både på grunn av Panama papers avsløringene, og på grunn av at de låner ut 4,5 milliarder til et omstridt oljerørprosjekt i USA.

Norges største bank havner under middels i undersøkelsen. De scorer blant annet svært lavt på skatteflukt.

– Etisk bankguide er jo et av flere verktøy vi jobber med å bli rangert bra på, så jeg tror at nå skal vi se på hvilke gap vi bør tette, og så sørge for at vi får en litt bedre score neste gang, sier Kaj-Martin Georgsen, DNBs direktør for samfunnsansvar.

– Eksepsjonelt

Den etiske bankguiden bygger på Fair Finance guide, som er en internasjonal bankguide. der 9 land er med og måles på hvor stor fokus de har på menneskerettigheter og bærekraft.

Av tradisjonelle banker er det Storebrand som gjør det best.

– Dette er eksepsjonelt for en tradisjonell bank, sier Pia A. Gaarder fra Framtiden i våre hender om resultatet til Storebrand.

Gaarder har vært en av initiativtakerne bak den norske etiske bankguiden, og sier at det er svært uvanlig at tradisjonelle banker scorer så høyt i bankundersøkelser.

– Vi ønsker mer oppmerksomhet rundt makten som ligger i pengene til folk. Som regel vil forbrukeren og vi oppnå det samme, nemlig en endring. Å utelukke selskaper er enkelt, men ofte kan har vi bedre mulighet til å påvirke gjennom å bli værende som eier, sier Harald Martens Holm, Storebrands Kommunikasjonssjef for bærekraft.

Grafikk av etiskbankguide og hvordan de norske bankene gjør det

ETISK BANKGUIDE: Slik rangerer etiskbankguide.no de norske bankene.

Foto: Skjermdump / etiskbankguide.no

Korte nyheter

 • Golmmas evttohassan NBR-jođiheaddjin

  Berit Marie P. Eira (govas), Inge Even Danielsen ja Jan Ivvár Smuk leat evttohassan Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) jođiheaddjin, čállá Ávvir. Riikkačoahkkin dollo geassemánu 17.- 18. beivviid Måefies. Olles NBR stivra lea válggas.

  Berit Marie Eira
  Foto: Thor W. Thrane / NRK
 • Undersøker mulig fall i fjell

  Det er iverksatt redningsaksjon på fjellet Grytetippen på Senja etter melding om at noen skal ha observert at en person ramlet ned fjellet. Det er ikke gjort noen funn, melder politiet. – Vi har luftambulanse, redningshelikopter fra Banak og politihelikopter på stedet. Mannskaper fra Røde Kors er også utkalt, melder politiet. Grytetippen er 885 meter høy og et populært turmål.

  Grytetippen på Senja
  Foto: Privat
 • Viessobuollin Kárášjogas

  Heahtebálvalusat bohte jođánit báikái go odne iđđedis čieža sulai ožžo dieđu das, ahte viessu lei buollimin Kárášjogas. Dollačáskadeaddjit nagadedje vajot čáskadit buollima, dieđihit politiiját twitteris. Viesus eai lean olbmot.

  Husbrann i Karasjok
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK