Sameleder: – Trumps økonomiske bindinger til oljerørprosjekt uheldig for hans troverdighet

Samerådspresidenten mener Donald Trump sliter med habiliteten når det gjelder Dakota Access Pipeline. – Dette vil skape problemer for Trump, forklarer jussekspert.

Donald Trump og Áile Jávo

Presidenten i Samerådet, Áile Jávo, ber til høyere makter om at Donald Trump som USAs neste president ikke skal blande kortene når det gjelder fremtiden til Dakota Access Pipeline.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Trumps bindinger til oljerørprosjektet gjør at det er en veldig dårlig nyhet at han ble valgt som USAs neste president. Det er mye som tyder på at han kommer til å støtte utbyggingen av oljerørledningen og han kommer nok ikke til å gjøre noe for å stoppe det, sier samerådspresident Áile Jávo til NRK.

Nye dokumenter avslører at Donald Trump har flere finansielle investeringer i Dakota Access Pipeline og selskapene som bygger den omdiskuterte oljerørledningen, skrev den britiske storavisen The Guardian 26. oktober i år.

Miljøorganisasjonen Greenpeace mener dette forklarer hvorfor Trump gjennom hele valgkampen ikke har sagt et ord om oljerørledningen.

Demonstrasjon mot oljerørledning

Amerikanske urfolk og miljøvernere har siden april kjempet mot utbyggingen av Dakota Access Pipeline. De mener oljerørledningen vil skade deres hellige områder og true Sioux-stammens hovedvannforsyning.

Foto: ROBYN BECK / Afp

– Jeg vet ikke hvordan dette fungerer i USA, men her i Norge ville noe slikt ført til store spørsmålstegn ved habiliteten. På grunn av de økonomiske bindingene til prosjektet, forventes det at det er i Trumps interesse å ferdigstille oljerørledningen, frykter Jávo.

Ytterligere bindinger til rørprosjektet

Den amerikanske nyhetsgiganten NBC News omtaler også bindingene mellom Trump og Dakota Access.

I juni i år donerte administrerende direktør i Energy Transfer Partners, Kelcy Warren, 100.000 USD (rundt 850.000 NOK) til Trump Victory Fund, en felles innsamlingskomité for Trump-kampanjen, og en ytterligere 3000 USD (25.000 NOK) direkte til Trump-kampanjen.

NBC News verifiserer opplysningene om den nyvalgte presidentens investeringer i Dakota Access. Trumps investeringer i Energy Transfer Partners er på totalt mellom 500.000 og 1 million USD (mellom 4,3 millioner og 8,6 millioner NOK).

Energy Transfer Partners har nektet å kommentere disse bindingene.

– Kan unngå habilitetskonflikt

Doktorgradsstipendiat Esmeralda Colombo ved Universitetet i Bergen sier at motstanderne av oljerørledningen nok vil prøve å gjøre det til et stort poeng at Trump eier aksjer både i Energy Transfer Partners og i Philliips 66, som er en annen stor aktør bak Dakota Access Pipeline.

Esmeralda Colombo

Doktorgradsstipendiat Esmeralda Colombo.

Foto: Pressebilde / Universitetet i Bergen

Hvis denne saken kommer på presidentens bord i januar neste år, så vil Trump befinne seg i en stor interessekonflikt. I USA er dette en vanskelig sak fordi habilitetsreglene for den amerikanske regjeringen ikke dekker slike situasjoner.

– Jeg regner med at Trump vil overføre sine aksjer i selskapet til en såkalt «Blind Trust». Han planlegger å gjøre det ved å overføre eiendeler til barna hans. Men dette er ikke en ekte «Blind Trust». Derfor vil ikke dette bli en løsning hverken i denne eller andre lignende saker. Store offentlige protester vil gjøre situasjonen for presidenten veldig vanskelig, forklarer Colombo.

Under valgkampen har Trump sagt at tre av hans voksne barn; Don Jr., Ivanka og Eric vil få ansvaret for hans forretninger om han skulle bli valgt som president. Nå er han valgt.

Esmeralda Colombo er opprinnelig fra Venezia i Italia. Hun er stipendiat ved Universitetet i Bergen, tok sin juristutdanning i Italia, mastergrad i Belgia og mastergrad ved Columbia University i New York i USA.

Nylig kom hun på 2. plass i Professor William R. Ginsberg Memorial Essay Contest 2016 for sin artikkel ved navn: «Enforcing International Law in U.S. Courts: The Law of the Sea Convention at Play in Kivalina.»