Nordlys-avisens politiske redaktør kritisk til ny statsråd

I går ble Per-Willy Amundsen utnevnt som ny justis- og beredskapsminister. Amundsen har tidligere uttalt at sametinget burde nedlegges. Politisk redaktør i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim, stiller seg kritisk til Erna Solbergs valg.

Per-Willy Amundsen

STATSRÅD: Per-Willy Amundsen er godt fornøyd med sin nye stilling som justis- og beredskapsminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg stiller spørsmål ved hva hun (journ.anm. Erna Solberg) har tatt med i vurderingen når hun valgte å sette inn Per-Willy Amundsen som statsråd.

– Vi må huske at vi har å gjøre med en politiker som for bare fem år siden mente at Norge burde trekke seg ut fra alle internasjonale forpliktelser knyttet til samiske rettigheter, for man har etablert et apartheidsystem der nordmenn blir diskriminert på bakgrunn av samer, sier Fjellheim.

Dette er den første reaksjonen til Fjellheim når NRK tok kontakt.

Gjennom Nordlys-avisens nettside Nordnorsk Debatt (ekstern lenke) fremmet han spørsmål til den nye statsråden og hans tidligere uttalelser som nå er blitt trukket frem i media.

skjalg fjellheim

SKEPTISK: Gjennom nettsiden nordnorskdebatt.no uttrykte Nordlys politiske redaktør Skjalg Fjellheim bekymringer over den nyvalgte justis- og beredskapsministeren Per-Willy Amundsen.

Foto: Privat
  • Hele kommentaren til Skjalg Fjellheim kan du lese her: Glemte du samene, Erna? (NRK tar ikke ansvaret for innholdet i eksterne lenker)

– Lever i fornorskningens tidsalder

Amundsen kommer fra en tidligere stilling som statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Som tidligere stortingsrepresentant har han blant annet uttalt seg en rekke ganger om klima, innvandrere og homofiles rettigheter. Og før tilsettelsen advarte leder i Unge Venstre, Tord Hustveit om å ansette Amundsen.

Nå som ansettelsen er blitt gjort reagerer også Fjellheim på den nye statsråden.

– Per-Willy Amundsen er en relativt ung mann som ser ut til å leve i fornorskningens tidsalder i den forstand at han har tatt til ordet for å videreføre det prosjektet som Norge holdte på med for 80–90 år siden, nemlig det å gjøre alle samer til norske, sier Fjellheim.

Mottagelsen av nyheten tror ikke Fjellheim ble positivt mottatt på Sametinget i Karasjok.

Jeg tror ikke det er særlig tvil at utnevnelsen av Amundsen som justis- og beredskapsminister blir mottatt med forskrekkelse blant samiske politikere, sier Fjellheim.

Hør hele intervjuet her: