Klimaskeptiker og kritisk til Schengen

Per-Willy Amundsen rykker opp fra statssekretærstillingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til statsrådposten i Justisdepartementet, etter det NRK erfarer.

Per-Willy Trudvang Amundsen

NY STATSRÅD: Per-Willy Trudvang Amundsen blir etter alt å dømme ny justisminister før jul.

Foto: Torbjørn Tandberg / KRD

Når Anders Anundsen tirsdag flytter ut av kontorene i Nydalen, flytter Amundsen inn.

Harstadværingen er partikollega av den avtroppende justisministeren i Fremskrittspartiet.

Innvandring

Per-Willy Amundsen ble valgt inn på Stortinget i 2005 og har blant annet vært profilert som partiets innvandringspolitiske talsmann.

Med Amundsen får innvandringsminister Sylvi Listhaug en kollega i Justisdepartementet som er minst like kritisk til innvandring som henne selv. Han har vært klar på at han ønsker en betydelig begrensning av innvandringen.

Det siste året har Amundsen vært omtalt for sin støtte til å slå sammen hjemfylket Troms med Nordland og Finnmark.

Han har også vært sentral i Frps forslag om å trappe opp investeringene i Forsvaret med to prosent av BNP innen 2024.

Siden 2013 har han vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet under Høyres Jan Tore Sanner.

Klimaskeptiker

Amundsen har også markert seg som en skeptiker i klimadebatten.

I 2012 sa han følgende til VG.

– Snart er det bare i lille Norge at debatten fremdeles styres av klimafundamentalistene i miljøorganisasjonene som for lov til å lansere det ene irrasjonelle «klimatiltaket» etter det andre, uten at noen sier de imot. Fornuften må tilbake i klimadebatten. Det vil Frp sørge for.

Venstre-leder Trine Skei Grande sammenlignet ham den gang med den amerikanske republikaneren Sarah Palin.

– Det er utrolig kunnskapsløst, sa hun til avisen.

Vil oppheve Schengen-avtalen

Lokallaget til Amundsen, Troms Frp, vedtok flere innstrammingsforslag til innvandring under sitt årsmøte i januar i år. Blant annet en opphevelse av Schengen-avtalen.

– En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet, sa Amundsen til NRK den gang.

Amundsen har også vært svært kritisk til asylmottaket i hjembyen Harstad som han mente ødela boligmarkedet og helsetilbudet i byen.

Da en ungdomspolitiker fra partiet i Harstad twitret at han forlot et utested i protest mot alle asylsøkerne som oppholdt seg der, ga Amundsen han sin fulle støtte og sa at han ville agert på samme måte.

Amundsen har også hisset på seg samene ved å hevde at samene ikke kan regnes som en urbefolkning.

– Man snakker om at samiske rettigheter skal få fritt spillerom i Nord-Norge, og så skjønner man ikke at det går på bekostning av nordlendinger flest. Mange føler nå at de blir fortrengt. Det er alvorlig, og setter alvorlige følelser i sving, sa han til NRK i forbindelse med debatten om samiske skilt i Tromsø.

SISTE NYTT

Siste meldinger