Hopp til innhold

Nå kan du betale med «samiske penger»

– Vi er hele Norges bank – også samenes bank, sier visedirektøren i Norges bank om den unike minnemynten som nå er lansert.

Norges Bank og billedkunstner Annelise Josefsen fra Kokelv i Finnmark lanserte nylig en 20-kroning med et samisk motiv kalt «Vekselvirkning». Lanseringen skjedde i Trondheim i forbindelse med Tråante 2017-arrangementet. Josefsen står bak myntens utsmykking.

SPESIELL MYNT: Minnemynten bærer navnet «Vekselvirkning», og dens utsmykking er utarbeidet av billedkunstner Annelise Josefsen fra Kokelv i Finnmark.

Annelise Josefsen er endelig i mål med sitt unike kunstprosjekt.

For en tid tilbake ble hun plukket ut til å utforme utsmykkingen av en splitter ny minnemynt fra Norges Bank.

Oppdraget innebar at mynten skal være klar til bruk i februar 2017 – og ha samisk motiv.

– Jeg har sett fram til denne dagen – det å kunne ha mynten å hånda. Når man har jobbet så lenge med noe, så er det veldig fint å få se resultatet. Jeg gleder meg til at folk skal kunne se og ta på den, sier Josefsen.

Aili Keskitalo og Annelise Josefsen

FIKK LANSERINGSHJELP: Forhenværende sametingspresident Aili Keskitalo (t.v.) assisterte kunstner Annelise Josefsen i å presentere minnemynten på Den femte sameparlamentariske konferansen, som arrangeres i forbindelse med det over ukelange samiske 100-årsjubileet «Tråante 2017» (se faktaboks).

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Har fått reaksjoner mot utsmykkingen

Arbeidet har vært krevende for kunstneren fra finnmarkskysten.

– Det er vanskelig å finne symboler som folk vet er samiske. «Alle» kjenner jo symbolene fra runebommen, uten at jeg har direkte kopiert den. Men jeg har brukt symboler fra runebommen, sier Annelise Josefsen.

På lanseringsarrangementet hvor Annelise Josefsen presenterte mynten, fortalte hun forsamlingen at det ikke har vært uproblematisk å bruke urgammel samisk symbolikk og runer som utsmykking.

– Det er fortsatt noen som ser på den gamle samiske troen på som overtro eller magi det som er forkastet av kristendommen. Derfor er det nok mange som reagerer på symbolbruken, sier sjøsamekvinnen.

20-kroning med samisk motiv lansert

SAMISK «VALUTA»: Mynten bærer teksten «Tråante 1917 – 2017». «Tråante» er det sørsamiske navnet på Trondheim by, og navnet på samenes 100-årsjubileum som arrangeres i Trondheim i disse dager.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Måtte velge mellom to skisser

– Det er svært gledelig å se at Norges Bank har fulgt Sametingets oppfordring fra 2011, og nå planlegger å hedre jubileet i Trondheim med en egen minnemynt, har forhenværende sametingspresident Aili Keskitalo tidligere uttalt.

Kunstner Annelise Josefsen er svært tilfreds med sluttproduktet.

– Jeg laget opprinnelig to utkast, og landet på den vi har presentert i dag. Det er jeg glad for i dag, sier hun.

Den femte sameparlamentariske konferanse

DE FØRSTE MYNTBESKUERE: Rundt 100 sametingsrepresentanter fra sametingene i Finland, Norge og Sverige, og representanter fra samiske organisasjoner i Russland, deltar på Den femte sameparlamentariske konferanse i forbindelse med Tråante 2017. Her ble minnemynten presentert.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Norges Bank er også samenes bank

Minnemynten blir straks satt inn i såkalt ordinær sirkulasjon av Norges Bank.

Det vil si at du fort kan få mynten som veksel når du betaler med kontanter på butikken.

– Det er en glede for oss. Vi lager fra tid til annen slike minnemynter når det er anledning for det, og anledningen er viktig nok. I år var det samenes tur, sier visedirektør i Norges Bank, Jon Nicolaisen.

Hvorfor var det viktig for Norges Bank å lansere denne minnemynten?

– Norges Bank er hele Norges Bank – også samenes bank. Samene bruker nøyaktig de samme pengene som alle andre i dette landet. Derfor er det viktig for oss å markere det på denne måten, svarer Nicolaisen.

I første omgang blir mynten trykket opp i rundt en million eksemplarer.

Samisk minnemynt, Vekselvirkning, Tråante 2017

DETALJENE: Slik så myntskissen ut da minnemyntplanene ble lansert.

Foto: Norges Bank

Korte nyheter

 • Julevsábme Melodi Grand Prixas

  Idet ásaduvvá guoktalåkvuostasj Melodi Grand Prix junior finálla, mij la musihkkagilpos nuoramusájda gassko gávtse ja lågenanvihtta jage. Dá jage oassálassti låge máná ja nuora ietjasij lávloj, akta dajs la gålmmålåkgålmmå jagák Ingebjørg Ájluovtas.

  Gehtjas Ođđasat.

  KeyArt mgpjr midlertidig
 • Sámedikki boraspireseminára

  Sámediggi lea lágidan guovtti beaivásaš boraspireseminára Gardermoenis, disdaga ja gaskavahkku dán vahkkus.
  Seminárain háliidit nannet gelbbolašvuođa boraspirehálddašeamis ja boraspirepolitihkas sámi guovlluin.

  Guldal Veiagesáddagis mii bođii ovdan semináras.

 • "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover

  I år feirer De Samiske Samlinger i Karasjok 50 år, og i den forbindelse åpner Samisk senter for samtidskunst utstillingen "Skattekiste". Utstillingen er et tilbakeblikk, men peker også fremover.

  Se mer på Ođđasat.

  "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover