Hopp til innhold

Nå kan du betale med «samiske penger»

– Vi er hele Norges bank – også samenes bank, sier visedirektøren i Norges bank om den unike minnemynten som nå er lansert.

Norges Bank og billedkunstner Annelise Josefsen fra Kokelv i Finnmark lanserte nylig en 20-kroning med et samisk motiv kalt «Vekselvirkning». Lanseringen skjedde i Trondheim i forbindelse med Tråante 2017-arrangementet. Josefsen står bak myntens utsmykking.

SPESIELL MYNT: Minnemynten bærer navnet «Vekselvirkning», og dens utsmykking er utarbeidet av billedkunstner Annelise Josefsen fra Kokelv i Finnmark.

Annelise Josefsen er endelig i mål med sitt unike kunstprosjekt.

For en tid tilbake ble hun plukket ut til å utforme utsmykkingen av en splitter ny minnemynt fra Norges Bank.

Oppdraget innebar at mynten skal være klar til bruk i februar 2017 – og ha samisk motiv.

– Jeg har sett fram til denne dagen – det å kunne ha mynten å hånda. Når man har jobbet så lenge med noe, så er det veldig fint å få se resultatet. Jeg gleder meg til at folk skal kunne se og ta på den, sier Josefsen.

Aili Keskitalo og Annelise Josefsen

FIKK LANSERINGSHJELP: Forhenværende sametingspresident Aili Keskitalo (t.v.) assisterte kunstner Annelise Josefsen i å presentere minnemynten på Den femte sameparlamentariske konferansen, som arrangeres i forbindelse med det over ukelange samiske 100-årsjubileet «Tråante 2017» (se faktaboks).

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Har fått reaksjoner mot utsmykkingen

Arbeidet har vært krevende for kunstneren fra finnmarkskysten.

– Det er vanskelig å finne symboler som folk vet er samiske. «Alle» kjenner jo symbolene fra runebommen, uten at jeg har direkte kopiert den. Men jeg har brukt symboler fra runebommen, sier Annelise Josefsen.

På lanseringsarrangementet hvor Annelise Josefsen presenterte mynten, fortalte hun forsamlingen at det ikke har vært uproblematisk å bruke urgammel samisk symbolikk og runer som utsmykking.

– Det er fortsatt noen som ser på den gamle samiske troen på som overtro eller magi det som er forkastet av kristendommen. Derfor er det nok mange som reagerer på symbolbruken, sier sjøsamekvinnen.

20-kroning med samisk motiv lansert

SAMISK «VALUTA»: Mynten bærer teksten «Tråante 1917 – 2017». «Tråante» er det sørsamiske navnet på Trondheim by, og navnet på samenes 100-årsjubileum som arrangeres i Trondheim i disse dager.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Måtte velge mellom to skisser

– Det er svært gledelig å se at Norges Bank har fulgt Sametingets oppfordring fra 2011, og nå planlegger å hedre jubileet i Trondheim med en egen minnemynt, har forhenværende sametingspresident Aili Keskitalo tidligere uttalt.

Kunstner Annelise Josefsen er svært tilfreds med sluttproduktet.

– Jeg laget opprinnelig to utkast, og landet på den vi har presentert i dag. Det er jeg glad for i dag, sier hun.

Den femte sameparlamentariske konferanse

DE FØRSTE MYNTBESKUERE: Rundt 100 sametingsrepresentanter fra sametingene i Finland, Norge og Sverige, og representanter fra samiske organisasjoner i Russland, deltar på Den femte sameparlamentariske konferanse i forbindelse med Tråante 2017. Her ble minnemynten presentert.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Norges Bank er også samenes bank

Minnemynten blir straks satt inn i såkalt ordinær sirkulasjon av Norges Bank.

Det vil si at du fort kan få mynten som veksel når du betaler med kontanter på butikken.

– Det er en glede for oss. Vi lager fra tid til annen slike minnemynter når det er anledning for det, og anledningen er viktig nok. I år var det samenes tur, sier visedirektør i Norges Bank, Jon Nicolaisen.

Hvorfor var det viktig for Norges Bank å lansere denne minnemynten?

– Norges Bank er hele Norges Bank – også samenes bank. Samene bruker nøyaktig de samme pengene som alle andre i dette landet. Derfor er det viktig for oss å markere det på denne måten, svarer Nicolaisen.

I første omgang blir mynten trykket opp i rundt en million eksemplarer.

Samisk minnemynt, Vekselvirkning, Tråante 2017

DETALJENE: Slik så myntskissen ut da minnemyntplanene ble lansert.

Foto: Norges Bank

Korte nyheter

 • Boazodoallofierpmádat elfápmoloktema vuostá

  Finnmárkku ja Davve-Romssa boazodoallit leat ásahan boazodoallofierpmádaga elfápmoloktema vuostá.

  – Dát lea fierpmádat daidda geat šaddet gillát ređđehusa elfápmo- ja industriijaloktema geažil, čuvge Per John Anti. Son lea okta dain gii lea fierpmádaga duogábealde.

  Borgemánu 8. beaivve jagis 2023 almmuhii ráđđehus áigomušaid lasihit elfápmo- ja industriijadoaimmaid Finnmárkkus. Muolkkuid elektrifiserema oktavuođas dárbbašuvvo eambbo elrávdnji guovllus.

  Samepolitihkkáriid bealis ledje garra reakšuvnnat áigomušaide. – Suorggahahtti, dajai sámediggeráđđelahttu Maja Kristine Jåma.

  – Dál leat 24 bieggaindustriijaprošeavtta boazodoalloguovlluin, maid mii dovdat. Šaddá roassun boazodollui jus oktage dáin čađahuvvo, váruha Anti.

  Duorastaga ja bearjadaga lágida Sámediggi boazodoalloseminára Álttás. Fáddán lea sisabahkkemat boazodoalloeatnamiin, ja mo dáid eastadit vai buoremusat gáhttešii boazoguohtumiid.

  Les på norsk

  Per John Anti
  Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK
 • Samler inn penger til mannen som skøyt tre bjørner

  Det er nå opprettet en spleis for reineieren som skøyt ei binne og to bjørneunger i mai i fjor. De ble skutt i Lierne i Trøndelag.

  Reineier Odd Bjørnar Bjørkås påberopt seg nødrett og nødverge og sier dyrene ble skutt for å hindre flere angrep på reinflokken.

  Påtalemyndigheten ønsker at Bjørkås skal sone 1 års fengsel for å skutt en utrydningstruet art. Bjørkås ønsker å prøve saken for den internasjonale domstolen.

  Pengene som samles inn skal brukes til å dekke advokatkostnader og for at han skal kunne dekke nødvendig kostnader med oppsyn og fôring av reinsdyrflokken, mens han soner fengselsstraffen.

  Forsvarer Brynjar Meling, reineier Odd Bjørnar Bjørkås og politiadvokat Amund Sand fotografert i Trøndelag tingrett i februar i år.
  Foto: Svein Egil Hatlevik
 • Reindriftsnettverk mot kraftløftet

  Reineiere i Finnmark og Nord-Troms har sammen etablert Reindriftsnettverk mot kraftløftet.

  – Dette er et nettverk for alle reineiere som blir rammet av regjeringens «Kraft- og industriløft Finnmark», opplyser Per John Anti. Han er en av initiativtakerne til nettverket.

  8. august 2023 lanserte regjeringen planer for en satsing på kraft og industri i Finnmark. Det økte kraftbehovet skjer i forbindelse med planene om å elektrifisere Melkøya.

  Fra samepolitisk hold har regjeringens kraftpakke ført til kraftige reaksjoner. – Sjokkerende, uttalte sametingsråd Maja Kristine Jåma.

  – Det er per i dag 24 vindkraftprosjekter i reindriftsområder i Finnmark og Nord-Troms, som vi kjenner til. Det vil bli katastrofale følger for reindrifta i disse områdene hvis noen av disse realiseres, advarer Anti.

  På torsdag og fredag arrangerer Sametinget reindriftsseminar i Alta. Tema er inngrep i beiteland, samt hvordan håndtere disse på best mulig måte for bevaring av beiteland.

  Loga sámegillii

  Per John Anti med rein i gjerde
  Foto: Lena Marja Myrskog / NRK