NRK Meny
Normal

Samisk kunstner er stolt av å ha laget vinnerutkastet til samisk minnemynt

I 2017 skal hennes kunstverk «Vekselvirkning» prege norske 20-kroninger.

Annelise Josefsen

Annelise Josefsen (66) viser stolt frem kopi av hennes forslag til samisk minnemynt. «Vekselvirkning» skal symbolisere samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er en artig tanke at min kunst til neste år blir i alles hender, blir å finne i pengebøkene til folk og ellers over alt der penger brukes. Jeg kommer ikke til å bli rik av dette, men det er likevel morsomt å vite at kunsten min vil komme i «alles eie», sier Annelise Josefsen til NRK.

Samisk minnemynt, Vekselvirkning, Tråante 2017

Slik ser vinnerutkastet ut.

Foto: Norges Bank

Norges Bank skal utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 100-årsjubileet for det første samiske riksmøtet i Trondheim.

Mynten vil bli utgitt i forbindelse med hovedmarkeringen av jubileet i Trondheim i februar 2017 - «Tråante 2017». «Tråante» er sørsamisk for «Trondheim».

Tråante 2017 er en felles feiring av 100-årsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim 6. til 9. februar i 1917.

Dette møtet regnes som den første spiren til samepolitisk oppvåkning og kamp for egne rettigheter.

– Ikke hedensk motiv

Etter innspill fra Sametinget og Samisk Kunstnerforbund, inviterte Norges Bank syv kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside.

Forsiden av en 20-kroning

Forsiden av 20-kroningen vil være som før, preget av Kong Harald V.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vinner av konkurransen ble billedkunstner Annelise Josefsen, fra Kokelv i Finnmark, med motivet «Vekselvirkning».

«Vekselvirkning» er ment å symbolisere samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi, og fritt satt sammen etter mange tegn fra runebomma, et samisk trommeinstrument. Det kan bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon.

Josefsen understreker at det ikke er snakk om hedenske motiv.

– Nå for tiden bruker folk de samme symbolene i ørepynt og rundt nakken. Så har de slike på klær og over alt, forklarer kunstneren.

Forsiden av 20-kroningen vil som ved tidligere utgivelser være et kongeportrett.

Tilbake til røttene

Annelise Josefsen er født i Revsneshamn i Kvalsund kommune i Finnmark, og er en samisk-norsk skulptør og maler.

Annelise Josefsen

Annelise Josefsen med en 20-kroning i handa. – Så lite blir kunstverket mitt, sier hun og smiler.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun vokste opp i en sjøsamisk familje i Sæterfjord i Kvalsund kommune. Josefsen utdannet seg innen tekstil på Husflidskolen i Lakselv og på Vestlandets Kunstakademi i Bergen 1979-83.

Annelise Josefsen har vært engasjert i oppbyggingen av Samisk kunstnerforbund, der hun har vært leder i et par omganger.

Hun bor og arbeider i Kokelv i Kvalsund kommune. Hun jobber også som lærer ved Kunstskolen i Karasjok.

– I 2017 trenger jeg ikke tenke på hva jeg skal gi i julegave. Jeg kan jo gi en 20-kroning til alle og den vil jo være sponset av Norges Bank, spøker Annelise Josefsen.