Samisk kunstner er stolt av å ha laget vinnerutkastet til samisk minnemynt

I 2017 skal hennes kunstverk «Vekselvirkning» prege norske 20-kroninger.

Annelise Josefsen

Annelise Josefsen (66) viser stolt frem kopi av hennes forslag til samisk minnemynt. «Vekselvirkning» skal symbolisere samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er en artig tanke at min kunst til neste år blir i alles hender, blir å finne i pengebøkene til folk og ellers over alt der penger brukes. Jeg kommer ikke til å bli rik av dette, men det er likevel morsomt å vite at kunsten min vil komme i «alles eie», sier Annelise Josefsen til NRK.

Samisk minnemynt, Vekselvirkning, Tråante 2017

Slik ser vinnerutkastet ut.

Foto: Norges Bank

Norges Bank skal utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 100-årsjubileet for det første samiske riksmøtet i Trondheim.

Mynten vil bli utgitt i forbindelse med hovedmarkeringen av jubileet i Trondheim i februar 2017 - «Tråante 2017». «Tråante» er sørsamisk for «Trondheim».

Tråante 2017 er en felles feiring av 100-årsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim 6. til 9. februar i 1917.

Dette møtet regnes som den første spiren til samepolitisk oppvåkning og kamp for egne rettigheter.

– Ikke hedensk motiv

Etter innspill fra Sametinget og Samisk Kunstnerforbund, inviterte Norges Bank syv kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside.

Forsiden av en 20-kroning

Forsiden av 20-kroningen vil være som før, preget av Kong Harald V.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vinner av konkurransen ble billedkunstner Annelise Josefsen, fra Kokelv i Finnmark, med motivet «Vekselvirkning».

«Vekselvirkning» er ment å symbolisere samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi, og fritt satt sammen etter mange tegn fra runebomma, et samisk trommeinstrument. Det kan bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon.

Josefsen understreker at det ikke er snakk om hedenske motiv.

– Nå for tiden bruker folk de samme symbolene i ørepynt og rundt nakken. Så har de slike på klær og over alt, forklarer kunstneren.

Forsiden av 20-kroningen vil som ved tidligere utgivelser være et kongeportrett.

Tilbake til røttene

Annelise Josefsen er født i Revsneshamn i Kvalsund kommune i Finnmark, og er en samisk-norsk skulptør og maler.

Annelise Josefsen

Annelise Josefsen med en 20-kroning i handa. – Så lite blir kunstverket mitt, sier hun og smiler.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun vokste opp i en sjøsamisk familje i Sæterfjord i Kvalsund kommune. Josefsen utdannet seg innen tekstil på Husflidskolen i Lakselv og på Vestlandets Kunstakademi i Bergen 1979-83.

Annelise Josefsen har vært engasjert i oppbyggingen av Samisk kunstnerforbund, der hun har vært leder i et par omganger.

Hun bor og arbeider i Kokelv i Kvalsund kommune. Hun jobber også som lærer ved Kunstskolen i Karasjok.

– I 2017 trenger jeg ikke tenke på hva jeg skal gi i julegave. Jeg kan jo gi en 20-kroning til alle og den vil jo være sponset av Norges Bank, spøker Annelise Josefsen.

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK