Hopp til innhold

Marja Mortensson søker nye klanger med joik og tuba

Marja Mortensson slipper sitt nye album «Mojhtestasse» under påskefestivalen i Kautokeino. – Deretter blir det konserter i Tyskland og Norge, forteller Mortensson.

Artist Marja Mortensson

Marja Mortensson med nytt album i 2018.

Foto: Jørn Kristensen

– Jeg har hatt enorm glede av å finne min egen tradisjonsmusikk, og det er der jeg har mitt musikalske hjerte, sier plateaktuelle Mortensson.

Bestillingsverket

Nå er hun klar med albumet "Mojhtestasse", en samling gamle og glemte joiker som har vært lagret i ulike arkiver i sør- og umesamisk område.

Albumet er et resultat av et bestillingsverk fra 2017, laget i forbindelse med 100-års jubileet for det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917.

– Jeg begynte allerede i 2015 å lete etter gamle joiker, og det vokste etter hvert til et bestillingsverk.

– Målet var å rette oppmerksomhet mot min oldefar Daniel Mortsensson og den rollen han spilte rundt det første samiske landsmøtet.

På albumet er også noen nye komposisjoner som Mortensson og musikerne Daniel Herskedal (tuba/basstrompet) og Jakop Janssønn (trommer) står bak i fellesskap.

Trioen holder slippkonsert under påskefestivalen i Kautokeino 30. mars.

– Jakter på nye klanger

– Sammen med Herskedal og Janssønn har jeg lagt vekt på å finne nye klanger og musikalske veier. Samarbeidet har også ført til nye komposisjoner på albumet, sier Mortensson til NRK.

Mortsensson platedebuterte i 2017 med albumet «Aarehgïjre» (sørsamisk: tidlig-vår). Hun har i flere år gjort seg nasjonalt kjent med sin særegne stemme og framføring av sørsamiske joiker. Hun joiket for kong Harald i Røros kirke i 2012.

Prisvinnende artist

Mortensson har tidligere vunnet Hedmark fylkeskommune kulturpris (2013), Sámi Music Awards (2017) og Engerdal Kommunes kulturpris i 2017. I 2014 ble hun kåret til årets unge artist på Riddu Riđđu.

I vår holder Mortensson konserter i Tyskland og på ulike festivaler i Norge.

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.