Marja Mortensson søker nye klanger med joik og tuba

Marja Mortensson slipper sitt nye album «Mojhtestasse» under påskefestivalen i Kautokeino. – Deretter blir det konserter i Tyskland og Norge, forteller Mortensson.

Artist Marja Mortensson

Marja Mortensson med nytt album i 2018.

Foto: Jørn Kristensen

– Jeg har hatt enorm glede av å finne min egen tradisjonsmusikk, og det er der jeg har mitt musikalske hjerte, sier plateaktuelle Mortensson.

Bestillingsverket

Nå er hun klar med albumet "Mojhtestasse", en samling gamle og glemte joiker som har vært lagret i ulike arkiver i sør- og umesamisk område.

Albumet er et resultat av et bestillingsverk fra 2017, laget i forbindelse med 100-års jubileet for det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917.

– Jeg begynte allerede i 2015 å lete etter gamle joiker, og det vokste etter hvert til et bestillingsverk.

– Målet var å rette oppmerksomhet mot min oldefar Daniel Mortsensson og den rollen han spilte rundt det første samiske landsmøtet.

På albumet er også noen nye komposisjoner som Mortensson og musikerne Daniel Herskedal (tuba/basstrompet) og Jakop Janssønn (trommer) står bak i fellesskap.

Trioen holder slippkonsert under påskefestivalen i Kautokeino 30. mars.

– Jakter på nye klanger

– Sammen med Herskedal og Janssønn har jeg lagt vekt på å finne nye klanger og musikalske veier. Samarbeidet har også ført til nye komposisjoner på albumet, sier Mortensson til NRK.

Mortsensson platedebuterte i 2017 med albumet «Aarehgïjre» (sørsamisk: tidlig-vår). Hun har i flere år gjort seg nasjonalt kjent med sin særegne stemme og framføring av sørsamiske joiker. Hun joiket for kong Harald i Røros kirke i 2012.

Prisvinnende artist

Mortensson har tidligere vunnet Hedmark fylkeskommune kulturpris (2013), Sámi Music Awards (2017) og Engerdal Kommunes kulturpris i 2017. I 2014 ble hun kåret til årets unge artist på Riddu Riđđu.

I vår holder Mortensson konserter i Tyskland og på ulike festivaler i Norge.