Hopp til innhold

Kritiserer påskefestivalen for mannsdominans

– Jeg er overrasket og skuffet over at påskefestivalen i Karasjok kun har valgt mannlige artister til festivalen, sier Riddu Riđđus festivalleder.

Karoline Trollvik, festivalsjef på Riddu

SKUFFET: – Kulturbransjen har hatt en ukultur med overvekt av menn, vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier festivalleder Trollvik.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Karoline Trollvik mener at det å ha kjønnsbalanse i tankene og være bevisst på at likestilling ikke går ut over den kunstneriske kvaliteten.

– Det burde forventes at det er kjønnsfordeling i kunstneriske program. Spesielt av institusjoner som får offentlig støtte, sier hun.

Legger seg flate

Kenneth Eliassen, daglig leder for Festivaler Karasjok skriver i en e-post at de tar selvkritikk.

– Styret i Festivaler Karasjok legger seg flat for at det i år har blitt en dominans av mannlige artister som opptrer i Idrettshallen. Dette er noe vi rett og slett ikke har reflektert over ettersom programmet artist for artist har blitt til, skriver Eliassen.

Kenneth Eliassen

NYE ARTISTER: – Vi forsøker så godt vi kan hvert år å ha noen nye artister som ikke har spilt foregående år, eller som for den saks skyld ikke har spilt i Karasjok eller på Påskefestivalen tidligere. I år har vi artister og band som Intrigue, Transjoik, Johan Anders Bær & Dronefolk, Plumbo og Staysman som kommer inn i den kategorien, forteller Eliassen.

Foto: Privat / NRK

Han skriver at styret har en liste over aktuelle artister for neste års påskeprogram, og i år hadde de flere kvinnelige artister og band, men som de av ulike årsaker ikke kom i mål med.

– Vi opplever selv at vi arrangerer en påskefestival som tar hensyn til mangfoldet og bredden i samisk kultur. Vi har tilbud til publikum i alle aldre, både konserter, ulike workshops med kvinnelige instruktører eller artister, skriver han.

Han sier at til neste års påskefestival skal de være mer observant på likestilling.

Skjermdump fra https://www.festivalerkarasjok.com/program

MANNSDOMINANS: Dette er artistene som skal spille under Karasjok festivaler.

Foto: Skjermdump festivalerkarasjok.com / NRK

Burde speile det samiske mangfoldet

Karasjok Festivaler har blant annet fått bevilget 816 000 kroner fra Sametinget med formål å synliggjøre, formidle og utvikle samisk kultur. Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen har det politiske ansvaret for likestilling.

Mikkel Eskil Mikkelsen

MANGFOLD: Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen mener at likestilling er et prinsipp som alle burde jobbe for.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Syns du at festivalen speiler det samiske mangfoldet slik det er satt opp nå?

– Når festivalen bare har mannlige artister, så kan man legge opp til en diskusjon som går på hvorvidt de burde ha et bredere mangfold i sine bookinger, sier Mikkelsen.

Likevel mener han at festivalene selv skal kunne styre programmet.

– For oss er det viktig å understreke at selv om vi støtter økonomisk så betyr ikke det at vi skal være med å styre det kunstneriske innholdet, sier Mikkelsen.

Det kommer naturlig

Ol Johan Gaup

NATURLIG: – Det med kvinnelige artister kommer helt naturlig, sier Gaup.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

I Kautokeinos påskeprogram er det motsatt. Der er det flere kvinnelige artister enn mannlige. Ol-Johan Gaup som er leder for påskefestivalen sier at det kommer av seg selv.

– Vi følger med hele året hvilke samiske artister det blir fortalt om, og velger ut fra det. Det med kvinnelige artister kommer helt naturlig, sier Gaup.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK