Kritiserer påskefestivalen for mannsdominans

– Jeg er overrasket og skuffet over at påskefestivalen i Karasjok kun har valgt mannlige artister til festivalen, sier Riddu Riđđus festivalleder.

Karoline Trollvik, festivalsjef på Riddu

SKUFFET: – Kulturbransjen har hatt en ukultur med overvekt av menn, vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier festivalleder Trollvik.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Karoline Trollvik mener at det å ha kjønnsbalanse i tankene og være bevisst på at likestilling ikke går ut over den kunstneriske kvaliteten.

– Det burde forventes at det er kjønnsfordeling i kunstneriske program. Spesielt av institusjoner som får offentlig støtte, sier hun.

Legger seg flate

Kenneth Eliassen, daglig leder for Festivaler Karasjok skriver i en e-post at de tar selvkritikk.

– Styret i Festivaler Karasjok legger seg flat for at det i år har blitt en dominans av mannlige artister som opptrer i Idrettshallen. Dette er noe vi rett og slett ikke har reflektert over ettersom programmet artist for artist har blitt til, skriver Eliassen.

Kenneth Eliassen

NYE ARTISTER: – Vi forsøker så godt vi kan hvert år å ha noen nye artister som ikke har spilt foregående år, eller som for den saks skyld ikke har spilt i Karasjok eller på Påskefestivalen tidligere. I år har vi artister og band som Intrigue, Transjoik, Johan Anders Bær & Dronefolk, Plumbo og Staysman som kommer inn i den kategorien, forteller Eliassen.

Foto: Privat / NRK

Han skriver at styret har en liste over aktuelle artister for neste års påskeprogram, og i år hadde de flere kvinnelige artister og band, men som de av ulike årsaker ikke kom i mål med.

– Vi opplever selv at vi arrangerer en påskefestival som tar hensyn til mangfoldet og bredden i samisk kultur. Vi har tilbud til publikum i alle aldre, både konserter, ulike workshops med kvinnelige instruktører eller artister, skriver han.

Han sier at til neste års påskefestival skal de være mer observant på likestilling.

Skjermdump fra https://www.festivalerkarasjok.com/program

MANNSDOMINANS: Dette er artistene som skal spille under Karasjok festivaler.

Foto: Skjermdump festivalerkarasjok.com / NRK

Burde speile det samiske mangfoldet

Karasjok Festivaler har blant annet fått bevilget 816 000 kroner fra Sametinget med formål å synliggjøre, formidle og utvikle samisk kultur. Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen har det politiske ansvaret for likestilling.

Mikkel Eskil Mikkelsen

MANGFOLD: Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen mener at likestilling er et prinsipp som alle burde jobbe for.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Syns du at festivalen speiler det samiske mangfoldet slik det er satt opp nå?

– Når festivalen bare har mannlige artister, så kan man legge opp til en diskusjon som går på hvorvidt de burde ha et bredere mangfold i sine bookinger, sier Mikkelsen.

Likevel mener han at festivalene selv skal kunne styre programmet.

– For oss er det viktig å understreke at selv om vi støtter økonomisk så betyr ikke det at vi skal være med å styre det kunstneriske innholdet, sier Mikkelsen.

Det kommer naturlig

Ol Johan Gaup

NATURLIG: – Det med kvinnelige artister kommer helt naturlig, sier Gaup.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

I Kautokeinos påskeprogram er det motsatt. Der er det flere kvinnelige artister enn mannlige. Ol-Johan Gaup som er leder for påskefestivalen sier at det kommer av seg selv.

– Vi følger med hele året hvilke samiske artister det blir fortalt om, og velger ut fra det. Det med kvinnelige artister kommer helt naturlig, sier Gaup.