NRK Meny
Normal

Kleist er stolt av å være vert

Lederen i hjemmestyret på Grønland har stor tro på Arktisk Råds fremtid.

Hillary Clinton, Kuupik Kleist

F.v. Leiff Josefsen (Sermitsiaq AG), Hillary Rodham Clinton, Danrmarks utenriksminister Lene Espersen og Kuupik Kleist.

Foto: Leiff Josefsen / Ap

– Det er en helt utrolig historie, og jeg er stolt over å være del av den. Det er ingen tvil om at rådet har en lovende fremtid, sa lederen for det grønlandske hjemmestyret, Kuupik Kleist, under åpningen av Arktisk Råds møte i Nuuk i dag.

Kuupik Kleist

Lederen for hjemmestyret i Grønland Kuupik Kleist.

Foto: Carl Eltervaag

Den globale oppvarmningen og ettervirkninger av dette kom Kuupik Kleist også inn på, hvor han forklarte at den tradisjonelle levemåten er ved å forsvinne på grunn av endringer i geografi, demografi, økonomi, kultur og især globalisering.

– Jeg vil understreke at vi krever retten til utvikling - en forankret rett i internasjonal lovgivning. Og hvis vi ønsker at Arktisk Råd skal gi resultater, har regjeringen en ukrenkelig plikt til, ikke bare med ord, men også med handling å respektere denne universelle retten til utvikling for beboere og urfolk i Arktis, understreket Kuupik Kleist i følge Sermitsiaq AG .

– Enda større utfordringer

Greenpeace og Danmark Radios Martin Breum betrakter den avtalen, som de arktiske ministrene skal underskrive senere i dag som blåbær i forhold til de store problemene som er i Arktis på grunn af klimaendringer.

Deres budskap er at en ukonkret avtale om søk og redning, samt opprettelse av et sekretariat, ikke kan måle seg med de problemene, som er med forurening og at isen smelter raskere enn det noen hadde beregnet.

Kuupik Kleist ser på dette møtet med mer positive øyne. Det kom frem under åpningen av Arktisk Råds i dag.

– Helt siden Arktisk Råd kom til verden for 15 år siden, har Grønland støttet sterkt opp om rådet. Jeg har fra rådets spede begynnelse sett hvordan det har vokset seg større til i dag faktisk å være det viktigste internasjonale politiske beslutningstagende organ i denne del av verden, mener Kleist.

Hillary Clinton og Lene Espersen

Utenriksministrene Hillary Clinton og Lene Espersen på båttur i havet utenfor Nuuk.

Foto: Ulrik Bang / Afp