Hopp til innhold

Russland vil gjenoppta arbeidet i Arktisk råd

Russiske planer om et alternativt Arktisk råd, basert på BRICS-landene, er trolig lagt på is.

Ministermøte i Arktisk råd

Norge støtter russisk deltagelse i Arktisk råd, men har enda ikke støtte fra de andre Nato-landene i rådet.

Foto: NRK

– Russland er interessert i det operative arbeidet til Arktisk råd, under det norske formannskapet, og vil gjenoppta deltagelsen i organisasjonens aktiviteter, sammen med de andre arktiske landene.

Det sier den arktiske ambassadør for Russland, Nikolai Korchunov, til TASS lørdag.

Han sier til det russiske nyhetsbyrået at Russland, etter at Norge har overtatt formannskapet i Arktisk råd, har planer om å gjenoppta arbeidet i alle arbeidsgruppene i løpet av høsten.

Dermed virker arbeidet med å etablere et russisk-ledet alternativ til Arktisk råd, å være avsluttet for denne gang.

Les også Utenriksministeren: – Ikke sikkert vi klarer å bevare Arktisk råd

Arktis råd 2023

Russland ble utestengt

All aktivitet i Arktisk råd ble satt på pause etter Russlands invasjon i Ukraina 24. februar i fjor. I tillegg har det meste av diplomatisk kontakt mellom Norge og Russland opphørt, spesielt etter at Russland satte Norge på listen over «uvennlige» stater i august.

Likevel har Russland trolig Norges støtte til å bli gjenopptatt i det arktiske diplomatiets viktigste organ; Arktisk råd.

– Men vi ser at det ikke er lett for det norske formannskapet å gjøre dette (inkludere Russland igjen red.anm) med tanke på den tilsvarende posisjonen til andre arktiske land, sa Korchunov.

Der Norge har uttrykt støtte til å gjenoppta Russland aktivt i rådet, har ingen andre arktiske land hittil uttrykt tilsvarende støtte, etter at arbeidet kom i gang igjen uten russisk deltagelse, i fjor sommer.

Les også Etterretningsekspert advarer om økende kinesisk interesse for Svalbard

Longyearbyen Svalbard

Foreslo alternativt Arktisk råd

I april begynte russiske medier å rapportere om et russisk initiativet til å etablere et mulig alternativt Arktisk råd basert på BRICS-landene.

– Vi må se etter en erstatning for institusjonen Arktisk råd og muligens starte etableringen av et nytt internasjonalt råd. Det vil være veldig logisk om Russland tar dette initiativet, sa direktør for Institutt for natur- og teknisk vitenskap ved Surgut State University, Yulia Petrova til TASS i april.

Kiren Rijiju i Ny Ålesund

Kiren Rijiju, indisk forskningsminister, besøkte den indisk forskningsstasjon på Svalbard i sommer.

Foto: Kiren Rijiju offisislle twitter-konto

Det russiske selskapet på Svalbard, Trust Arktikugol, foreslo samtidig etablering av en ny felles forskningsstasjon i Barentsburg for BRICS-landene, ifølge High North News. Dette på initiativ fra Aleksej Tsjekunkov, Russlands minister for utvikling av den fjerne Østen og Arktis.

En måned senere, i midten av juni, valgte imidlertid den indiske ministeren for vitenskapelig forskning Kiren Rijiju å besøkte den indiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund.

Ifølge det offisielle programmet hans, som NRK har fått innsyn i, besøkte han ikke Barentsburg eller møtte russiske offisielle representanter under den offisielle delen av besøket.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov for første gang i Tromsø.

Nyslått utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte russisk utenriksminister Sergei Lavrov i Tromsø i oktober 2021. Fire måneder før den russiske invasjonen av Ukraina.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Russland: – Utestengt på «falske grunnlag»

Ifølge The Barents observer uttalte den russiske utenriksministeren, Sergei Lavrov, i forbindelse med overføring av formannskapet i mai at – utestegningen av landet hans fra rådet hadde skjedd på; «falske grunnlag».

– Vi tror ytterligere effektiv drift, ja, selve skjebnen til Arktisk råd som sådan – vil avhenge av om vi i fellesskap klarer å finne muligheter for en fortsatt sivilisert dialog i interessen for å bevare Arktis som fredens territorium, med stabilitet og konstruktivt samarbeid, sa Lavrov.

Vi anser det som et politisert og kontraproduktivt skritt av våre vestlige kolleger, som vil føre til undergraving av den kollektive tilnærmingen til ansvarlig forvaltning av Arktis.

Morten Høglund, Norges ambassadør for Arktisk.

Morten Høglund er Norges arktiske ambassadør og mener Russlands deltagelse i Arktisk råd bør aksepteres.

Foto: NRK

– Russland har en plass i Arktis

15. mai tok Norge over lederskapet i rådet, med Norges Arktis-ambassadør Morten Høglund i spissen.

Allerede i april hadde Høglund møtt sine russiske motparter digitalt for å planlegge den norske overtagelsen av formannskapet, ifølge High North News.

Han uttalte støtte til russisk deltagelse i rådet.

– Vi må respektere at Russland har en plass i Arktis og i rådet. Vi vil nå snakke med alle medlemsstater. Det for å finne en måte å gjøre dette på som man er komfortabel med. Vi tror det er mulig å finne en vei framover, sa Høglund i mai til NRK.

Uttalelsene om norsk støtte til russisk deltagelse i Arktisk Råd kom dagen før Kinas utenriksminister Qin Gang besøkt Norge.

Qin Gang og Jonas Gahr Støre

Qin Gang besøkte Norge og Tyskland under en kort diplomatisk offensiv i Europa i mai. Han ble i august avsatt etter å ha falt i unåde i Beijing.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Kinesisk arktisk fredsdiplomati

Allerede i slutten av april hadde ministerrådgiver ved den kinesiske ambassaden i Norge, Pan Zejun, uttalt at Norge burde jobbe aktivt for å inkludere Russland i det arktiske samarbeidet igjen.

– Vi håper Norge effektivt kan gjenopprette rådets funksjoner og samarbeid mellom alle parter. Kina er villig til å spille en konstruktiv rolle i dette, sa ambassaderåden under High North Dialogue-konferansen i Bodø.

Les også Huitfeldt: – Kina spelar ei viktig rolle i å redusere atomtrugselen

-

Under utenriksminister Qin Gangs pressekonferanse, sammen med Anniken Huitfeld, svarte han på spørsmål fra NRK: at Kina mener Arktisk råd er viktig for å styre den arktiske regionen.

– I verden i dag er det som skjer i Arktis ikke bare relevant for arktiske land, men blir mer og mer viktig globalt.

Han svarte videre at Kina mener man må styrke samarbeidet i Arktisk mellom alle land:

– Ut fra dette står Kina klar til å samarbeide med Norge for å sammen å verne om miljøet i Arktis og bidra til fred og stabilitet i regionen.

ENDRING 14.8: I første versjon av artikkelen sto det at Morten Høglund hadde deltatt i møte i St. Petersburg. Det korrekte er at møtet skjedde digitalt.

Les også Søkelys på påstått elskerinne etter forsvinning

Utenriksminister Qin Gang