Det er Norges Arktis-ambassadør Morten Høglund som skal lede det daglige arbeidet framover.
– Nå må vi få i gang arbeidet og sørge for at rådet overlever, sier han.
Rådet har hatt en pause i arbeidet sitt etter Russlands invasjon av Ukraina. Arbeidet ble gjenopptatt uten russisk deltakelse i juni i fjor.
– Vi må respektere at Russland har en plass i Arktis og i rådet. Vi vil nå snakke med alle medlemsstater. Det for å finne en måte å gjøre dette på som man er komfortabel med. Vi tror det er mulig å finne en vei framover, sier Høglund.
Russlands rolle uavklart
Norge skal lede rådet de neste to årene. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sa etter overtakelsen på torsdagens digitale møte at de skal forholde seg til Russland på en ryddig måte.
– Vi må diskutere hvordan samarbeidet med Russland skal foregå framover. De er fortsatt medlem av Arktisk råd. Men det er for tidlig å si noe om hvordan forholdet til Russland blir, sier hun til NRK.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på pressemøte etter at Norge har overtatt ledelsen av Arktisk råd fra Russland.
Foto: Eivind Molde / NRKSekretariatet for rådet ligger i Tromsø. I ei pressemelding sier varaordfører Mats Hegg Jacobsen (Sp) at Tromsø vil bidra til at rådet kan fortsette arbeidet.
– Jeg er glad for at Norge har ambisjoner om å videreføre samarbeidet i denne viktige institusjonen for oss i nord. Det selv om det fortsatt er svært krevende med et Russland i full krig på europeisk jord, sier han.
Klimautfordringene på dagsorden
Varaordføreren mener at et konstruktivt, kunnskapsbasert og levende arktisk samarbeid er viktig i nord.
– Jeg tror at mange svært samfunns- og næringsaktører i Tromsø og Nord-Norge har mye å bidra med, sier Jacobsen.
Sekretariatet for Arktisk råd ligger i Tromsø
Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen
Morten Høglund er tydelig på hva hovedoppgaven til Arktisk råd er de kommende årene.
– Det blir å håndtere de dramatisk klimaendringene i Arktis, og å sette de ettertrykkelig på dagsorden. Vi må også sørge for en trygg og bærekraftig håndtering av dem.
Anniken Huitfeldt legger ikke skjul på at det kan bli utfordrende å få rådet til å fungere på en god måte.
– Jeg sier ikke at dette blir uproblematisk, det kommer til å bli vanskeligheter. Situasjonen er krevende, siden vi ikke har politisk kontakt med Russland. Men det har også vært problemer tidligere i rådets historie. Nå skal vi snakke med de andre medlemsstatene og avklare dette.