Arktisk Råd etablerer sekretariat

Arktisk Råd kommer til å få et fast sekretariat med ti medarbeidere i Tromsø og bevillingen lyder foreløpig på seks år.

Tromsø vokser mest i nord

Tromsø er den heteste kandidaten til å få sekretariatet til Arktisk Råd.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Det er den grønlandske radio- og tv-kanalen Kalaallit Nunaata Radioa som erfarer at Arktisk Råds ministerråd vil bli enige om et slikt vedtak under morgendagens møte.

Det har vært debatt om hvorvidt Arktisk Råd overhovedet skulle ha et permanent sekretariat og i så fall hvor skulle det ligge.

Og det er et av de punktene, som utenriksministrene fra de arktiske landene skal beslutte endelig og underskrive på torsdagens ministerrådsmøte i den grønlandske hovedstaden Nuuk.

De seneste dagene har embedsfolk fra de åte medlemslandene, samt de seks organisasjonene for urfolk forhandlet seg frem til detaljene.

Island

Reykjavik er også en het kandidat.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Blant de mulige byene, som ønsker å huse sekretariatet, har Reykjavik på Island vært et annet alternativ, men islendingene ser nå ut til å bli slått av Tromsø, som også huser et universitet, som netopp beskjeftiger seg med arktiske forhold.

Blant sekretariatets oppgaver blir administrasjon, planlegging av møtene, logistikken omkring innrapportering av vidtnskapelige undersøkelser og samtidig å sikre en kontinuitet i rådets arbeid på tvers av skiftende formannskap.

Alle åtte medlemslandene skal bidra med et beløp til driften, som samlet kommer til å lyde på 1 million amerikanske dollar, erfarer KNR.