Kan få samisk skilt i protest

Kommunepolitiker vurderer å ta saken i egne hender og henge opp samisk skilt på rådhusveggen i protest.

Skånland Kommune

Skånland kommune er også en samisk kommune. Derfor må også det samiske navnet 'Skániid suohkan' få offisiell anerkjennelse, mener kommunestyrerepresentant Kjell Erland Pedersen (Rødt).

Foto: Mathis Eira / NRK

Kjell Erland Pedersen (Rødt)

Ordføreren skyver saka ut i tid slik at han slipper å ta stilling til det samiske navneforslaget, mener kommunestyrerepresentant Kjell Erland Pedersen (Rødt).

Foto: Mathis Eira / NRK

Kommunestyrerepresentant Kjell Erland Pedersen (Rødt) er skuffet over at Skånland kommune ennå ikke har fått samisk kommunenavn.

– Hvorfor i all verden skal det være så vanskelig å få satt opp et samisk skilt, undres Pedersen.

Allerede i 2011 ble det samiske navneforslaget, Skániid suohkan, sendt ut på høring. Men forslaget har ennå ikke fått politisk behandling.

Vil vente på kommunereformen

Ordfører Einar Aune (H) i Skånland.

Ordfører Einar Aune (H) vil ikke ta stilling til samisk skilt før etter at det er avklart om Skånland kommune skal bli gjenstand for kommunesammenslåing.

Foto: Mathis Eira / NRK

Ordfører Einar Aune (H) sier at saken ikke vil bli behandlet før etter at regjeringenens kommunereform er avklart. I henhold til denne har landets kommuner fått en frist til sommeren 2016 med å avklare eventuelle sammenslåinger.

– Nå har vi hovedfokus på kommunereformen. Først etter dette vil det være naturlig å bestemme seg om man vil ha et samisk kommunenavn, sier Aune til NRK.

Men forklaringen fra ordføreren faller ikke i god jord hos Rødt-politikeren.

– Det kan hende at Skånland kommune ikke eksisterer etter kommunereformen og da slipper man å bestemme seg om man vil ha et samisk navn, svarer Pedersen.

Les også: Samisk i storkommuner

Kan lage selv samisk skilt

Kommunepolitikeren har også tidligere gitt uttrykk for at han selv kan lage og henge opp et samisk skilt dersom myndighetene ikke gjør det. Nå akter han å vurdere dette på nytt igjen.

– Det har jo vært hengt opp samiske skilt før i kommunen, forklarer Kjell Erland Pedersen.

Les også: Tar skiltsaken i egne hender

Stedsnavnsutvalget ved Várdobáiki samisk senter har foreslått samiske navn til 15 kommuner i Troms og Nordland, men forslagene støver ned i enkelte kommuner.

Skånland og ni andre kommuner har ikke behandlet saken. Fem kommuner har sagt nei til samisk kommunenavn. Ingen har hittil sagt ja til et samisk kommunenavn.