Ingen nordisk pris til samene denne gangen heller

Amanda Kernell og Patricia Fjellgren smiler til tross for at filmen «Sameblod» ikke vant noen pris denne gangen. Heller ikke Kirsti Paltto nådde opp i konkurransen.

Amanda Kernell og Patricia Fjellgren

Amanda Kernell og Patricia Fjellgren en henholdsvis regissør og co-regissør av filmen «Sameblod».

Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi

– Å ha laget denne filmen, at så mange har sett den og det å bli nominert til de fineste prisene er en oppreisning for den eldre generasjonen som ble behandlet som mindreverdige, sier regissøren og manusforfattaren Amanda Kernell til Sameradion & SVT Sápmi.

Kirsti Paltto

Forfatteren Kirsti Paltto var nominert i kategorien Nordisk råds barne-og ungdomslitteraturpris.

Foto: Anne Olli

Sameblod lykkes altså ikke å vinne Nordisk råds filmpris. Det finske bidraget «Tyttö nimeltä Varpu» ble vinneren av denne prisen.

Fem filmer, et fra hvert nordisk land var nominert til Nordisk råds filmpris.

Ingen litteraturpris til Sápmi

Kirsti Palttos barne- og ungdomsroman «Luohtojávrri oainnáhusat» (Opplevelsene ved Luohtojávri) var nominert til Nordisk råds barne-og ungdomslitteraturpris.

Forfatteren gledet seg til gårsdagens prisutdeling i Helsingfors, og var storfornøyd med å være blant de nominerte.

Prisen gikk til den svenske forfatteren Ulf Stark og illustratøren Linda Bondestam for boken «Djur som ingen sett utom vi».

Nils-Aslak Valkeapää Nordisk råds litteraturpris 1991

ET IKONISK BILDE: Nils-Aslak Valkeapää på scenen for å motta Nordisk råds litteraturpris.

Foto: Arkiv / NRK

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser; litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen.

Den avdøde multikunstneren Áillohaš, Nils-Aslak Valkeapää, er den eneste samen som blitt tildelt Nordisk råds pris. I 1991 fikk fikk han litteraturprisen for boken «Beaivi, áhčážan» (Solen min far) som er et epos om det samiske folket.