NRK Meny
Normal

Disse kan vinne ærefull pris i kveld

Áillohaš, eller Nils-Aslak Valkeapää, er den eneste samen som har vunnet Nordisk råds pris. I kveld kan Kirsti Paltto og Amanda Kernell bli den neste på lista.

Kirsti Paltto ja Amanda Kernell

Forfatteren Kirsti Paltto og filmregissøren Amanda Kernell er nominerte til hver sin nordiske pris. I kveld blir det klart om noen av dem vinner.

Foto: Anne Olli / Dan Robert Larsen / NRK

Den kritikerroste filmen Sameblod kan i kveld vinne enda en gjev pris. Filmen, som er regissert av Amanda Kernell, er nominert til Nordisk råds filmpris (ekstern lenke).

Luohtojávrri oainnáhusat

Luohtojávrri oainnájusat er en en roman om to gutter, Urbán og Ritni som flyr med en ørn til fjellet og opplever spennende ting.

Foto: Pressebilde

Kirsti Palttos barne- og ungdomsroman «Luohtojávrri oainnáhusat» (Opplevelsene ved Luohtojávri) er nominert til Nordisk råds barne-og ungdomslitteraturpris (ekstern lenke). Forfatteren gleder seg til kveldens prisutdeling i Helsingfors.

– Jeg er spent. Bare det å bli nominert til denne prisen er en stor ære. Jeg har jo skrevet bøker i mange år.

Eneste samiske prisvinner

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser; litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen.

Den avdøde multikunstneren Áillohaš, Nils-Aslak Valkeapää, er den eneste samen som blitt tildelt Nordisk råds pris. I 1991 fikk fikk han litteraturprisen for boken «Beaivi, áhčážan» (Solen min far) som er et epos om det samiske folket.

Nils-Aslak Valkeapää Nordisk råds litteraturpris 1991

ET IKONISK BILDE: Nils-Aslak Valkeapää på scenen for å motta Nordisk råds litteraturpris.

Foto: Arkiv / NRK

Kristina Utsi Boine ved forlaget DAT, som publiserte «Beaivi, áhčažan», var sammen med Áillohaš ved prisutelingen i København i 1991.

– Áillohaš satte stor pris på utmerkelsen. Det var en annerkjennelse og han følte det som som en pris tilegnet alle samer, sier Utsi Boine.