Budsjettet holdt ikke denne gang

Ung samisk artist holder høyt profesjonelt nivå ifølge fagjuryen, men Sametinget støtter ikke dette.

Saxofon

Musikk fagjuryen til Sametinget er innleide konsulenter som skal være med å hjelpe Sametinget med å vurdere hvilke artister burde få støtte og hvilken ikke.

I følge dokumenter NRK Sápmi har fått tak i, står det at fagjuryen anbefaler sametingsrådet til å støtte Mette Henriette Rølvåg. Men dette kunne ikke Sametinget prioritere på grunn av budsjettet.

Musikk fagjuryen anbefaler sametingsrådet til å gi henne 208 000 kr i støtte for å gi ut debutalbumet.

2 millioner i året

Leder for barnefestivalen, Henrik Olsen.
Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Sametinget har 2 millioner kroner tilgjengelig som de kan gi ut til musikk prosjekter og utgivelser. Av disse pengene skal sametinget bestemme hvilke artister skal få støtte, dermed kan noen artister falle utenfor.

– Når vi snakker ut om tildeling av musikk penger i 2013, så er det slik at administrasjonen og fagkonsulentenes innstilling til prosjekter som burde støttes så lå beløpet totalt sett en del høyere en det vi hadde disponibelt til utdeling, sier Henrik Olsen.

Olsen sier også at denne gangen var det dessverre ikke nok penger igjen i budsjettet til at alle kunne få støtte. Sametinget måtte også prioritere hvem som fikk fått mest ut av pengene de delte ut.

Faglig vurdering

I den musikkfaglige vurderingen som Sametingets fagjuryen har skrevet, står det mye positivt om artisten. Det står også at fagjuryen anbefaler sametingsrådet til å støtte Rølvåg med 208 000 kr.

Musikkfaglig vurderinger:

  • Kvalitet: Det er god kvalitet på de ulike musikkeksemplene
  • Utrykk: Det befinner seg innenfor et eksperimentelt, akustisk avant garde, med kreativt musikalsk utrykk.
  • Teknikk: Mette Henriette Rølvåg behersker sitt instrument på en overbevisende måte og viser at hun befinner seg på et høyt profesjonelt nivå.
  • Utvikling i karriere over år: Søker viser til en omfattende CV når det gjelder musikalske prosjekter hun har vært involvert i.
  • Nyskapende/originalitet: Dette er ett spennende prosjekt.

Les også: – Uproblematisk

Les også: – Vi demotiverer unge artister

Aksepterer avslag

Mette Henriette Rølvåg

Rølvåg aksepterer at hun ikke fikk økonomisk støtte fra Sametinget.

Foto: Jonny Waerdahl

Mette Henriette Rølvåg har nå fått vite at hun ikke har fått økonomisk støtte fra sametinget denne gang. Hun søkte støtte til debutalbumet "Ø" som har en produksjonsramme på 1 185 000 kr. Hun søkte støtte på 580 000 kr.

– Det er jo bare å akseptere at jeg ikke fikk støtte av sametinget i år. De hadde vel andre gode artister som skulle prioriteres. Så det er ikke noe gjøre med det, sånn gamet er, avslutter Rølvåg.