Hopp til innhold

Gjennomsnittsalder: 24 år

Men Sametinget synes ikke at «Felgen Orkester» kan regnes som ung samisk artist
– og avslo pengesøknaden.

felg1

Felgen Orkester består av fem søskenbarn og en kompis. Bandmedlemmene er Nils Mikael Hansen, Morten Ailu Hætta Hansen, Petter Tretnes Hansen, Henning Anti, Johan Biti og Rolf Morten Anti Amundsen. Tre av bandmedlemmene var tidligere med i det profilerte samiske bandet Rolffa.

Foto: Vilde Boberg Svineng / NRK

– Jeg vet ikke hva definisjonen på "gammel" er, men 24 år bør iallefall regnes som ungt, sier bassist Morten Ailu Hætta Hansen i «Felgen Orkester».

Karasjok-bandet som består av seks gutter i alderen 20 til 29 år, søkte sist høst om midler fra Sametinget for å gi ut deres første CD-album med tolv nye låter.

Sametinget som årlig gir støtte til samiske artister, bestemte at for budsjettåret 2013 skulle tre kategorier bli prioritert; musikkutgivelser med unge samiske artister, nyskapende samisk musikk og tradisjonell joik.

«Felgen Orkester» begynte å spille sammen i 2011 og bandet lager samisk viserock-pop med innslag av joik. I tillegg synger de alle låtene sine på samisk. I fjor vår gav bandet ut deres første EP som ble finansiert med private midler og lån, men nå vil bandet gi ut en CD.

– Det koster mye penger å lage en CD, mellom 100.000 og 200.000 kroner. Derfor søkte vi om 187.500,- kroner til dette fra Sametinget, i den tro at vi iallefall ville falle inn under kategoriene "ung" og "nyskapende", sier Hætta Hansen.

Anses ikke som unge

Sametinget fikk inn totalt 26 søknader fra samiske artister, og en totalpott på 2 millioner kroner er fordelt på 14 ulike musikkprosjekter.

Se tabell over hvem som fikk støtte og hvor mye nederst i artikkelen.

I vedtaket som NRK har fått tilgang til, avslår Sametinget søknaden fra «Felgen Orkester» med følgende begrunnelse:

«Sametinget vektlegger i tillegg til en totalvurdering at søker ikke kommer inn under kriteriet "unge samiske artister" og "nyskapende musikk". Medlemmene i orkesteret er i gjennomsnitt 24 år og anses ikke som unge samiske artister.»

– Vi synes at det er et merkelig vedtak, sier Hætta Hansen til NRK.

– Vi er nyskapende

Til tross for at bandet bare er noen år gammelt, har de rukket å spille en rekke konserter, blant annet på Midnattsrocken i fjor sommer . Bandet er kjent for å være et bra liveband som trekker mye folk til konsertene sine.

– Jeg vet ikke om noe annet samisk band som lager den type musikk som vi gjør. Alle låtene våre er på samisk, vi joiker og blander folkrock med pop. Jeg mener at vi har oppfylt alle prioriteringskriteriene til Sametinget, også at vi lager nyskapende samisk musikk, sier bassist Morten Ailu Hætta Hansen.

Felgen Orkester

Felgen Orkester har bare gitt ut en EP hittil, men har spilt en rekke konserter i Sápmi. Bandet skal blant annet spille under Samisk kulturuke i Bodø 8. februar i år.

Foto: Anders-Kristian Kalstad / NRK

Måtte purre på Sametinget

Bandet søkte om midler til CD-utgivelse i god tid før fristen gikk ut 1. september 2013, men Hætta Hansen sier til NRK at de ikke hørte noe fra Sametinget om at deres søknad var til behandling. Bandmedlemmene purret derfor to ganger på svar fra Sametinget, senest denne måneden, før de igår fikk endelig svar.

– Vi skjønte vel egentlig at de ikke kom til å bevilge oss penger siden vi aldri hørte noe. Vi synes at grunnlaget for avslagsvedtaket er feil, sier Hætta Hansen, som sier at bandet nå diskuterer muligheten for å be næringslivet i Sápmi om å sponse en CD-utgivelse.

– En totalvurdering

Sametingsrådsmedlem Henrik Olsen i Sametinget sier til NRK at det er en totalvurdering som ligger bak avgjørelsen. På spørsmål om ikke 24 år er ungt nok for Sametinget, svarer Olsen slik:

– I mange sammenhenger kan nok 24 år oppfattes som relativt ungt, men vi er ikke så veldig opphengt i de kategoriene. Vi gjør en totalvurdering, og når det gjelder «Felgen Orkester» har vi vurdert at de gjør mye bra, men at de ikke nådde frem i en totalvurdering, sier sametingsrådet.

Artistene som søker om midler fra Sametinget må legge ved en demo i sin søknad. Sametinget har oppnevnt en egen fagjury som går igjennom alle søknadene og som deretter kommer med sine anbefalninger til Sametingsrådet, som til syvende og sist fatter det endelige vedtaket om bevilgning.

Alder en skjønnsmessig vurdering

Leder for barnefestivalen, Henrik Olsen.

Sametingsrådet fatter de endelige vedtakene om musikkstøtte på bakgrunn av en faglig vurdering, sier rådsmedlem Henrik Olsen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Og Henrik Olsen fastholder at alder ikke er særlig vesentlig, selv om det er begrunnelsen for avslaget som «Felgen Orkester» fikk. Ei heller opererer sametingsrådet med verken minimums- eller maksalder for potten "unge samiske artister".

– Vi er som sagt ikke nødvendigvis så veldig opptatt av de ulike sjangrene, om søknaden går inn under ung, nyskapende eller tradisjonsmusikk. Ofte kan søkeren tilhøre flere eller alle kategorier. Det gjøres en totalvurdering.

– Hva legger dere i en slik totalvurdering?

– Da vurderer vi en søknad opp mot innkomne søknader, vi ser på de faglige vurderingene og vi ser på den økonomiske rammen. Når det gjelder alder er det en skjønnsmessig vurdering. Ordningen er likevel til for å stimulere og for å bidra til at unge samiske artister får utgitt musikk under forutsetning for at materialet som presenteres holder det nivået som kreves, sier Henrik Olsen.

Cirka 5 prosent av totalsummen på 2 millioner er gått til potten "unge samiske artister". For 2013 var det én søker som fikk bevilget innenfor denne potten, totalt 103.000 kroner, fremkommer det av sakspapirene fra Sametinget.

Tildelte musikkmidler fra Sametinget for 2013

Søker:

Prosjekt:

Søkt om kroner:

Tildelt kroner:

Stierdna ved 
Johan Sara Jr.

John Andre Eira - Oarjas nuortas

148.800

103.000

Stierdna ved
Johan Sara Jr.

CD-innspilling med
Lars-Ánte Kuhmunen

63.300

55.000

Skádja Studio

CD-innspilling med Magnus Vuolab

220.000

144.000

Kristin Jernsletten

CD-innspilling med samiske barnesanger og joik

156.300

125.000

Čálliid Lágádus

Piera Balto - Piera Juoigá

169.000

130.000

Oskkaldas ved
Anders Oskal

Produksjon/utgivelse med eksperimentell samisk musikk

268.776

175.000

Ánde Somby

Juoiggastagat

73.000

66.000

DAT Os

Trad. joike-CD med Mathis A. Oskal

157.000

130.000

Arctic Studios

CD-produksjon

195.000

156.000

Rieban BM Haglund

Trad. joike-CD m/ Ante Mikkel joavku

220.000

197.000

Niko Valkeapää

Plateinnspilling våren 2014

323.000

178.000

Sančuari

Utgivelse av CD

276.000

236.000

Fred Endresen

CD-utgivelse

174.184

174.000

Rieban BM Haglund

Produksjon og utgivelse av CD
med Anja Storelv band

220.000

204.000


                       Totalt bevilget for musikkproduksjon i 2013


2.073.000

Ekspander/minimer faktaboks

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad