Hopp til innhold

I 10 av 12 samekommuner har Senterpartiet gjort et brakvalg

– Vi har hatt flinke folk på våre lister og de har gjort en god jobb, sier en fornøyd ordførerkandidat i Tana, Jon Erland Balto.

Jon Erland Balto Senterpartiet

VIDERE FREMOVER: – Vi vil prøve å få samarbeidspartnere i Tana, sier Jon Erland Balto som er ordførerkandidat for Sp i Tana. Baltos parti fikk fire kommunestyrerepresentanter.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Senterpartiet har hatt en jevn framgang i hele denne valgkampen. Og på landsbasis ligger Senterpartiet an til rekord.

– Jeg tror folk er lei av Arbeiderpartiets politikk. Folk vil ha endring, svarer Balto på spørsmålet hvorfor han tror Sp har økt.

Ropt høyt om samiske saker

Hva den store Sp-fremgangen i samiske områder vil påvirke er derimot for tidlig å si, sier politisk kommentator i NRK, Kjell Are Guttorm.

– De følger landstrenden og gjør det sterkt også i de samiske kommunene. Sp har ropt veldig høyt om samiske saker når de har vært i Stortinget og fylkestingene, nå får vi håpe at de følger opp også det som er blitt sagt, sier Guttorm.

Kjell Are Guttorm i NRK Sápmis nyhetsstudio

KOMMENTATOR: Kjell Are Guttorm (bildet) i NRK Sápmis nyhetsstudio.

Foto: NRK

Han har fulgt fylkes- og kommunevalgene tett og kobler mandagens resultater mot spørreundersøkelsene som var gjort før valget.

– De har lovet mye innen landbruk og reindrift. De har også sagt at de skal følge primærnæringen tett. Nå blir det spennende å se om de følger opp lovnadene, sier Guttorm.

I 10 av 12 samekommuner har Sp økt

I nesten alle samekommunene har Sp hatt en økning. Eneste kommunen hvor de har gått i minus, er i Lavangen kommune.

 • I faktaboksen under kan du se hvordan det ligger an i de samiske kommunene:

– Mange harde diskusjoner

NRK Sápmi har også gjennom valgkampen hatt flere valgdebatter rundt om i Sápmi. Her har partiledere blitt stilt «til veggs» når det kommer til samiske spørsmål.

– Vi har utfordret Sp på flere samiske saker i flere kommuner. Under disse debattene har det sett ut til at de er klar for å ta ansvar for det samiske rundt om i kommunene, mener Guttorm.

Men det blir nok ikke noe rolig spasertur hvor partiet kan få gjennomslag for alle sine saker, dette siden samarbeidsretningen først må settes i flere kommuner.

– Det blir nok mange harde diskusjoner i flere kommuner før man vet hvordan flertallet blir. Det som virker positivt er at partileder Trygve Slagsvold Vedum stiller seg positiv til samiske saker. Nå gjenstår det å se om også kommunestyrerepresentantene rundt om i landet følger det de har sagt på det nasjonale planet, sier Guttorm.

 • Grafen under viser Sps oppslutning på landsbasis fra de siste kommunevalgene og for 2019:

Korte nyheter

 • Eline Thorp MGP-finállaj

  Uddni l goalmát oassefinálla Melodi Grand Prixan tjadáduvvam. Gålmmå oassálasstijs bessin finállaj MGP:an, mij ásaduvvá boahtte lávvodagá. Eline Thorp oassálasstij, ja la akta dajs gudi bessi finállaj aktan Atle Pettersen ja Skrellexijn. Ietján galggi aj Ulrikke Brandstorp, Alessanda Mele, Umami Tsunami, JONE, Elsie Bay ja Swing’it finállan tjuodjat.

  Les på norsk.

  Eline Thorp under MGP 2023.
  Foto: Ulrik Kramer / NRK
 • Ruošša hackarat áitet Norgga buohcceviesut

  Ruošša hackarjoavku Killnet áitá buohcceviesut ja dearvvašvuođaguovddážat Norggas ja eará riikkain oarjin.

  – Dat neahtasiiddut masa čuohcá eai váikkut buohcceviesuid doaimmaid, iige pasientajournalaid. Muhto jos manat min neahtasiidduide ohcat dieđuid leasmedávda birra ovdamearkka dihte de ii leat sihkkar ahte neahtasiiddut doibmet.

  Dan čilge Lena Skotland gii lea gulahallanvávtta Vestre Viken dearvvašvuođaossodagas.

  Dán listtus oainnát makkár buohcceviesut galget leat hackejuvvon.

  Loga dárogillii.

  killnet truer norske sykehus
  Foto: TELEGRAM