Hopp til innhold

Husker du kamerareinene Muzet og Fáláprinsessa? Slik ser de ut i dag

Har du lurt på hvordan det har gått med kamerareinene Muzet og Fáláprinseassa, simla med rødt gevir etter «Reinflytting minutt for minutt»? Vi har besøkt kjendisreinene på vidda.

Bildemontasj av Muzet og Falaprinseassa

Kjendisreinene Fáláprinseassa og Muzet i vår, under direktesendingen «Reinflytting minutt for minutt». Idag er de vokst og Fáláprinseassa har fått en kalv.

Foto: NRK / NRK

– Både Muzet og Fáláprinseassa er fortsatt i reinflokken. Jeg så dem istad, men akkurat nå beiter de litt lenger bort, forteller Aslak Ante Sara mens han veiver med hendene.

Aslat Ante Sara

Reindriftssamen Aslak Ante Sara som flyttet med reinflokken når NRK sendte direkte «Reinflytting minutt for minutt» i saktetv, forteller at han har fått noen telefonoppringninger og meldinger etter sendingen.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Begge de kameraskye kjendisreinene som vi ble kjent med i programmet «Reinflytting minutt for minutt» har vokst i løpet av dette halvåret.

– Muzet har nå blitt en vuorsu (ung okserein), fått nye gevir og nå har vi også øremerket han.

Bildemontasj muzet

Slik ser NRK fotografen Muzet ut i dag (innfelt bilde). Han har vokst, fått nytt gevir og eier har øremerket han. Han kalles nå en vuobis eller vuorsu på samisk. (en ung okserein)

Foto: Bildemontasj: Aslak Ante Sara (innfelt)/ NRK / NRK

Og Fáláprinseassa har fått en kalv, en muzet (sort pels) kalv, forteller Sara.

Falaprinsesse idag montasj

Under reinflyttingen minutt for minutt ble vi kjent med reinen Fálá-prinsessa. Fáláprinsessas gevir var malt rødt, slik at publikum lett kunne følge henne. Hun har i løpet av våren fått en muzet (sort pels) kalv.

Foto: Bildemontasj NRK: Rávdna Biret Márjá Sara (innfeldt) / NRK / NRK

Flytter tilbake vinterbeitet

Vi møter reineieren ved reinflokken på vidda i Joatka, det er minus 3 grader og kald vind. Det et halvtår siden hele Norge fulgte med når familien Sara flyttet med reinflokken til sommerbeitet på direktesendt tv.

De er på flyttefot igjen med reinflokken, denne gangen tilbake til vinterbeitet.

– Akkurat nå har vi flyttet med reinflokken i noen uker, fra sommerbeitet til høstbeitet. Her blir vi kanskje noen uker før vi flytter til vinterbeitet. vi venter til neste fullmåne for da er det lysere ute, forteller Sara.

Aslat Ante Sara

Reinflytting minutt for minutt familien er på flyttefot igjen etter et halvtår etter at vi fulgte reinflyttingen minutt for minutt på direktesendt tv. Denne gangen med sekshjulinger.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Sist når familien Sara var på flyttefot med reinene, så var det med et helt NRK produksjonsteam med regigumpi og over 50 mennesker. Denne gangen er de kun 3 stk. og har for natta lånt hytte ved Joatka fjellstue.

Til spørsmålet om de ville deltatt på TV programmet «Farmen kjendis» ler de bare.

– Livet etter TV-sendingen er stort sett det samme. Det er noen som har ringt og skrevet meldinger. Vil ikke si at vi er kjendiser altså, sier de smilende rundt bordet.

Fálá orohatolbmot

Rundt bordet fleiper reindriftssamene om hva de hadde svart hvis spørsmålet om de ville deltatt på Tv-programmet Skal vi danse hadde dukket opp. Fra høyre Jovsset Ante Sara, Aslak Ante Sara og Jovsset Mihkkal Sara.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

God kalveprosent

Etter planen skulle NRKs «Reinflytting minutt for minutt» følge Fála-reinflokken mens den krysset Kvalsundet, men kaldt vær satte en stopper for sakte-TV-sendingen og selve svømmingen over sundet i kaldt vær kunne risikert at de drektige simlene mistet kalvene.

Men reindriftssamen forteller at det var en god økning i flokken.

Kalveprosenten hos oss var ca. 60 prosent og med tanke på hvor dårlig vårvinter det har vært så er det bra, mener Sara.

Rein under høstflyttingen

Reinflokken hviler under høstflyttingen. Sist vår fulgte NRK disse reinsdyrene når de var på tur til sommerbeitet. Om reinen fikk flashbacks til når våren når de så et NRK kamera, det kan vi bare lure på.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Les også:

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK