«Reinflytting minutt for minutt» avsluttet før mål: – Simlene kan miste kalvene

Etter planen skulle NRKs «Reinflytting minutt for minutt» følge Fála-reinflokken mens den krysset Kvalsundet, men kaldt vær satte en stopper for sakte-TV-sendingen.

Reinflytting minutt for minutt, oppbrudd

OPPBRUDDSSTEMNING: Her er NRK-folkene i ferd med å pakke sammen alle sakene etter at det ble klart at det ikke blir noen reinsvømming live denne gangen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det er selvfølgelig veldig trist å avslutte verdens hardeste direktesending med venting, sier en skuffet Ole Rune Hætta, redaktør for «Reinflytting minutt for minutt».

Onsdagsmorgen hadde Hætta og resten av NRK-teamet gjort seg klare for å filme finalen av sakte-TV produksjonen «Reinflytting minutt for minutt». Der det skulle være spektakulære bilder av hundrevis av reinsdyr som svømmer over fra fastlandet til Kvaløya.

Ole Rune Hætta

SKUFFET: NRK Sápmis programredaktør, Ole Rune Hætta, var skuffet over å måtte avslutte sendingen, men sier at hensynet til TV-stjernene, nemlig reinsdyrene selv, var i sentrum av avgjørelsen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

På grunn av kaldt vær så ville det vært uforsvarlig å la reinsdyrene krysse Kvalsundet.

– Risikoen er for stor

– Det er ikke bra å la reinen gå i vannet nå. Det er for kaldt. Den ville ikke bli nå å bli tørr, og det er ikke bra for reinen, sier reindriftssamen Aslak Ante Sara.

NRK har i over en uke fulgt Sara-familiens Fála-reinflokk, på ferden over Finnmarksvidda, fra Šuoššjávri i sør, mot Kvalsund i nord. På onsdag tok det altså brått slutt.

Værutsikten fremover ser ikke bedre ut, og dyrevelferd står i sentrum av avgjørelsen.

– Det skal bli enda kjøligere fremover, så vi frykter for reinen dersom de skal svømme nå når det er så kaldt. Når de ikke blir tørre så fryser de, og simlene som venter kalv kan miste kalvene. Risikoen er rett og slett for stor, sier Aslak Ante Sara.

Aslak Ante Sara

FULGT FÁLA-REINEN: I over en uke har NRK fulgt Fála-reinflokkens ferd over vidda. Reineier Aslak Ante Sara (bildet) er siidaisit/lederen i reindriftsenheten.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Været har bydd på problemer

Det har vært en kald vår i Finnmark, og dette har fra starten av skapt problemer for sakte-TV-sendingen, som først måtte utsette starten på grunn av for mye snø og kaldt vær.

NRK Sápmis programredaktør, Ole Rune Hætta, sier at hensynet til reinsdyrene hele tiden har vært førsteprioritet under sakte-TV-prosjektet.

– Med været kan man ikke gjøre så mye. Det aller verste ville jo være om noe gikk galt, dersom reindriftssamene tok risikoen fordi det skal sendes på TV, så man må bare godta at denne gangen gikk det ikke, sier Hætta.

Reinflytting minutt for minutt, kamera foran Kvalsundbrua

Et ubemannet tv-kamera på stativ står med Kvalsundbrua i bakgrunnen. Over til reinens sommerbeite på den andre siden av sundet er det cirka 1000 meter.

Foto: Nils John Porsanger / NRK