Ikke skremt av rakettangrep fra Gaza

Volden mellom Israel og Hamas eskalerte en drøy uke før Israel arrangerer Eurovision. Samtidig holdt bror til ESC-deltaker Fred Buljo på å pakke kofferten til Tel Aviv.

Mari-Ann Gaup, Mihkkal Heitmann Gaup og Fred Buljo

LILLEBROR: Mihkkal Heitmann Buljo og Fred Buljo. Bildet er tatt på MGP-festen etter at KEiiNO vant MGP-finalen 2019 i Oslo.

Foto: Privat

– Da jeg leste om rakettangrepene sist helg, satte det selvfølgelig en støkk i meg. Jeg tenkte på hva som kan skje hvis det skulle bli flere uroligheter, sier Mihkkal Heitmann Buljo.

Han er lillebroren til Fred Buljo i KEiiNO. Heitmann Buljo reiser til Tel Aviv førstkommende tirsdag.

– 70 km til Gaza

I løpet av helgen ble over 600 raketter sendt mot Israel fra Gazastripen. Israel svarte med å bombe over 200 mål på Gaza. Mandag morgen ble det imidlertid våpenhvile.

Det er klart at man følger nøye med på nyhetsbildet, når man har flybillett til Tel Aviv.

– Mandag måtte jeg google Gaza og Israel. Jeg har også funnet ut at det er om lag 70 kilometer mellom Tel Aviv og Gaza. Det er like langt som fra Alta til bygda Máze i Kautokeino, sier Heitmann Buljo.

Smoke rises following an Israeli air strike in Gaza

Det har vært mange runder med voldseskalering mellom Israel og Hamas det siste året. Det som skjedde sist helg kalles den mest alvorlige eskaleringen siden november i fjor.

Foto: Mohammed Salem / Reuters

– Ingen raketter i Tel Aviv

14. mai, en uke etter at den muslimske høytidsmåneden ramadan startet, skal Israel arrangere Eurovision Song Contest 2019.

De norske artistene ankom Tel Aviv mandag ettermiddag, og Mihkkal fikk siste nytt fra sin bror.

– Jeg har snakket litt med ham, og han var ikke det minste redd for sin egen sikkerhet, forteller lillebror.

KEiiNO

KEiiNO: KEiiNO består av fra venstre Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Gruppens navn er inspirert av Buljos hjemsted Kautokeino (nordsamisk: Guovdageaidnu).

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

På sosiale medier får de som skal reise til Tel Aviv både lykkeønskninger, og oppfordringer om å la være å reise, blant annet på grunn av urolighetene på Gaza.

– Også noen av mine bekjente har skrevet litt om dette, og vi har postet nyhetsartikler til hverandre. Likevel har vi kommet til at det er trygt nok, og jeg er ikke redd, sier Heitmann Buljo.

Og legger til:

– Jeg har heller ikke hørt at raketter har falt i Tel Aviv, så jeg tror det går bra. Vi gleder oss vilt til å se KEiiNO live i den andre ESC-semifinalen 16. mai.

Høy sikkerhet

Israels ambassaderåd Dan Poraz ønsker alle nordmenn velkommen til Tel Aviv.

– Musikk og kunst er kanskje den beste måten å bygge broer mellom folk. Eurovision gir folk mulighet til å feire livet og livets mangfold.

Dan Poraz

VELKOMMEN: Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo ønsker nordmenn velkommen til Isreal.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi tillater ikke at ødeleggende krefter påvirker folkefesten som ESC er. Vi tar sikkerheten til våre gjester svært alvorlig, sier han.

UD: – Situasjonen kan endre seg

Guri Solberg

FRARÅDER: Guri Solberg minner også om at UD fraråder alle ikke-nødvendige reiser til og opphold i grenseområdet (fem km) mot Gaza i det sørlige Israel.

Foto: UD

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Guri Solberg påpeker at reisende til Israel bør følge med på nyheter, og lytte til råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

I UDs reiseråd for Israel står det at de aller fleste reiser dit, gjennomføres uten problemer. Reisende må likevel være oppmerksomme på at situasjonen i området er ustabil.