Hopp til innhold

Israel årets ESC-vinner: – Jeg er så glad!

LISBOA (NRK): Østerrike, Kypros og Israel kjempet lenge i toppen, men Israel stakk av med seieren med 529 poeng. Norge ble nummer 15 med 144 poeng.

Netta

– Jeg er så glad, tusen takk, sa gråtkvalte Netta Barzilai (25) fra scenen da hun sikret seiren for Israel med låta «Toy».

Sangen har blitt hyllet for å ta opp seksuell trakassering og #Metoo-bevegelsen. Netta synger blant annet: «jeg er ikke ditt leketøy, din dumme gutt». 25-åringen har også blitt et ikon for mange i LGTB-bevegelsen, og andre som føler de ikke passer inn i tradisjonelle normer.

Det er fjerde gangen Israel vinner Eurovision Song Contest.

– Takk for at dere feirer mangfoldet. Takk. Jeg elsker landet mitt. Neste gang Jerusalem, sa en andpusten Barzilai fra scenen.

– Takk for at dere valgte meg og valgte annerledes og utfordrende. Jeg elsker dere. Vær gode mot andre og dere selv, sa en rørt Netta til Eurovision etter at hun hadde mottatt prisen.

Laster Twitter-innhold

Rybak: – Herlig sang

Østerrike ledet Eurovision Song Contest etter at jurystemmene er talt opp, men publikum endret stillinga.

Publikums og juryens stemmer teller likt når vinneren av årets Eurovision Song Contest kåres.

Australia fikk lavest antall poeng fra puplikum med ni poeng. Selv om Sverige fikk mange stemmer fra juryene, fikk de kun totalt 20 poeng fra folkets domstol. Norge endte opp med totalt 144 poeng, og ble nummer 15 totalt.

– Herlig. Jeg elsker alt som er annerledes. Det er Israel, og det er god musikk også, sa Alexander Rybak da han kom ut etter vinneren var kåret.

Han tok tapet med godt mot, selv om han var skuffa.

– Nå er jeg bare veldig glad for at sove ut på burdagen min, sa den ferske 32-åringen.

– Vi gjorde så godt vi kunne. Vi gikk for seier, men det gikk ikke. Jeg er veldig fornøyd med at opptredenen gikk så bra, sa Rybak til NRK.

Israel er vinneren av Eurovision Song Contest 2018

Tangering av rekord

Årets konkurranse ble arrangert i Lisboa, etter at portugisiske Salvador Sobral sang kom til topps med låten «Amar pelos dois» i fjorårets finale.

I år deltok 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011. Semifinalene gikk av stabelen tirsdag og torsdag, og av de nordiske landene er det bare Island som ikke ble med videre.

Alexander Rybaks låt «That´s how you write a song» lå en stund på en andreplass hos spillselskapene, men lå på niendeplass rett før finalen lørdag kveld. Etter framføringen lå han på 11. plass.

Israels bidrag: Netta med sangen "Toy"