Tillatelsen er gitt da transporten til Sør-Korea er svært viktig for lokal fisk- og sjømatindustri i Nord-Norge. Cape Fish i Honningsvåg har fraktet kongekrabber til Seoul i tre år, men da i små volum.
Eget charterfly for kongekrabber
– Vi startet med 200 kilo for tre år siden og har økt tonn for tonn. Nå har vi et eget charterfly, som går fra Lakselv og som tar 25 tonn. Det er en betydelig utvikling vi har hatt, sier eier i Cape Fish, Bjørn Ronald Olsen, og forteller at det gikk et charterfly med kongekrabber senest lørdag morgen fra Porsanger til Sør-Korea.
Olsen er glad over at regjeringen har forlenget tillatelsen til frakten.
– Vi er veldig fornøyd med at vi fikk forlenget tillatelse. Vi har vært litt i tvil om det hadde vært mulig å fortsette med flygingen, men det er veldig positivt at regjeringen har forlenget og sagt at eksport av sjømat til Asia er noe man ønsker å tilrettelegge for, sier Olsen.
I vinter måtte selskapet
fordi det innleide russiske flyet ikke fikk lande på Banak flyplass i Porsanger.Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpixPopulær mat
– Norsk sjømat er populært i markeder over hele verden. Da er det viktig å legge til rette for god internasjonal transport, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.
Eier av Cape Fish, Bjørn Ronald Olsen, sier at kongekrabbe er et veldig populært produkt i Asia, og det har de da også sett på den store økningen av volumet de har hatt.
– Sjømat fra Norge har en viss status fordi det er betegnet som en kvalitetsvare, og det kommer fra en bærekraftig bestand. Det blir fisket av den mindre kystflåten, som har en annen bærekraft enn de større båtene. De er noe sørkoreanere setter pris på, sier Bjørn Ronald Olsen.
Må vurdere alternative løsninger
Siden sørkoreanske selskaper sluttet å frakte levende kongekrabber fra Norge til Sør-Korea, er det kun russiske selskaper som har vært aktuelle for å fly denne strekningen. Siden situasjonen overfor Russland også etter siste luftfartsforhandlinger er at norske selskaper som skulle ønske å fly slik frakt til Sør-Korea ikke har fått en tilsvarende adgang, er det viktig at sjømatbransjen vurderer alternative løsninger på sine fraktbehov.
– For å gi bransjen noe tid til å finne alternative løsninger har jeg bedt Luftfartstilsynet å gi det russiske selskapet tillatelse til slike flygninger i seks måneder til. Det er viktig at bransjen bruker den tiden godt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
- Les også:
- Les også: