Fornøyd med at de fortsatt får fly kongekrabbe til Seoul

Regjeringen har i dag gitt midlertidig forlenget tillatelse til frakt av kongekrabber fra Porsanger i Nord-Norge til Seoul i Sør-Korea. Eier av Cape Fish, Bjørn Ronald Olsen, er fornøyd, fordi det har vært tvil om de kunne fortsette med flygingen.

Kongekrabbefiske

Det har vært utfordringer med frakta av krabbene fra Norge til Sør-Korea, som nå er midlertidig løst.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Tillatelsen er gitt da transporten til Sør-Korea er svært viktig for lokal fisk- og sjømatindustri i Nord-Norge. Cape Fish i Honningsvåg har fraktet kongekrabber til Seoul i tre år, men da i små volum.

Eget charterfly for kongekrabber

– Vi startet med 200 kilo for tre år siden og har økt tonn for tonn. Nå har vi et eget charterfly, som går fra Lakselv og som tar 25 tonn. Det er en betydelig utvikling vi har hatt, sier eier i Cape Fish, Bjørn Ronald Olsen, og forteller at det gikk et charterfly med kongekrabber senest lørdag morgen fra Porsanger til Sør-Korea.

Olsen er glad over at regjeringen har forlenget tillatelsen til frakten.

– Vi er veldig fornøyd med at vi fikk forlenget tillatelse. Vi har vært litt i tvil om det hadde vært mulig å fortsette med flygingen, men det er veldig positivt at regjeringen har forlenget og sagt at eksport av sjømat til Asia er noe man ønsker å tilrettelegge for, sier Olsen.

I vinter måtte selskapet permittere ti ansatte fordi det innleide russiske flyet ikke fikk lande på Banak flyplass i Porsanger.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Populær mat

Norsk sjømat er populært i markeder over hele verden. Da er det viktig å legge til rette for god internasjonal transport, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Eier av Cape Fish, Bjørn Ronald Olsen, sier at kongekrabbe er et veldig populært produkt i Asia, og det har de da også sett på den store økningen av volumet de har hatt.

– Sjømat fra Norge har en viss status fordi det er betegnet som en kvalitetsvare, og det kommer fra en bærekraftig bestand. Det blir fisket av den mindre kystflåten, som har en annen bærekraft enn de større båtene. De er noe sørkoreanere setter pris på, sier Bjørn Ronald Olsen.

Må vurdere alternative løsninger

Siden sørkoreanske selskaper sluttet å frakte levende kongekrabber fra Norge til Sør-Korea, er det kun russiske selskaper som har vært aktuelle for å fly denne strekningen. Siden situasjonen overfor Russland også etter siste luftfartsforhandlinger er at norske selskaper som skulle ønske å fly slik frakt til Sør-Korea ikke har fått en tilsvarende adgang, er det viktig at sjømatbransjen vurderer alternative løsninger på sine fraktbehov.

For å gi bransjen noe tid til å finne alternative løsninger har jeg bedt Luftfartstilsynet å gi det russiske selskapet tillatelse til slike flygninger i seks måneder til. Det er viktig at bransjen bruker den tiden godt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Korte nyheter

 • John Savio 120 år

  Den samiske kunstneren John Savio hadde stor betydning for samisk kunst og kultur. Det sier museumsleder ved Savio museet Liv Astrid Kvammen Svaleng.

  I dag ville den samiske kunstneren Savio ha fylt 120 år, og det skal feires i Kirkenes denne helgen.

  Kvammen Svaleng sier Savio må regnes som en veiviser innen samisk kunst.

  Kunstner John Savio og verket Gánda ja nieida
  Foto: Saviomuseet
 • Dearvvašvuođabálvalus vásiha garra deattu

  Bealli Norgga gielddain almmuhit ahte dearvvašvuođabálvalusain vásihit garra deattu ja leat unnán bargit, čállá Dearvvašvuođadirektoráhta varas vahkkoraportasis.

  Njealji gielddas váilot bargit dearvvašvuođasuorggis. Seammás dearvvašvuođadirektevra Bjørn Guldvog váruha ahte gielddat fertejit ráhkkanit ain eanet buozalmasvuođajávkamiidda.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog.
  Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / NRK
 • Deanučázádaga Guolástanhálddahusa jođiheaddji

  Benn Larsen lea válljejuvvon Deanučázádaga Guolástanhálddahusa jođiheaddjin, ja John Nystad gis nubbinjođiheaddjin.

  Soai doaibmaba jođiheddjiin skábmamanu 23. beaivái 2023:s, dassážii go gielddaválggat ja 2023:a oktasaš čoahkkin leat čađahuvvon, čállá Hans-Erik Varsi, Deanučázádaga Guolástanhálddahusa direktevra preassadieđáhusas.

  Benn Larsen , Tana fiskeforvaltning
  Foto: Sidsel Vik / NRK