NRK Meny
Normal

«Dødsdømt» bygd har fått et liv etter døden

Flertallet i kommunestyret i Porsanger prøvde i flere år å kutte livsnerven til den lille bygda Billefjord. Nå blomstrer stedet som aldri før.

Intervju med daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

SE VIDEO: Sang Yong Han (t.v.), hans assistent, Håkon Yngve Karlsen og Povilas Diedonis ser på anlegget i Indre Billefjord. Anlegget skal snart gi arbeid til 2-4 personer. I tillegg vil flere fiskere tjene mer penger på krabbefiske. - Foto/redigering: Ken Are Bongo

Torsdag formiddag ankom en delegasjon ledet av Mr. Han direkte fra Sør-Korea til den lille bygda Billefjord i Porsangefjorden. Mr. Han, eller Sang Yong Han som han egentlit heter, er administrerende direktør i det koreanske selskapet Tae In Co., Ltd.

Håkon Yngve Karlsen

Daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Målet med besøket er å besiktige det gamle fiskebruket i bygda, som North Cape King Crab snart skal gjøre om til et anlegg for mottak av kongekrabber.

Hvis Mr. Han er fornøyd med det han ser så vil selskapet hans begynne å kjøpe levende krabber, som skal flyfraktes fra Porsangers kommunesenter Lakselv direkte til Seoul.

– Vi jobber jo med to produkter i North Cape King Crab. Det er rå frossen kongekrabbe, som vi slakter og produserer ute i Repvåg og så jobber vi med levende kongekrabbe. I dag har vi møte med disse her som er kommet via en kontakt i Havøysund og som ønsker å kjøpe levende krabbe som skal sendes til Korea, forklarer daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

Befolkningsvekst

Billefjord har lenge vært en «dødsdømt» bygd. Kommunens blåblå flertall i kommunestyret, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, hadde i flere år mål om å legge ned oppvekstsenteret i både Billefjord og Børselv.

Skolen blir av mange innbyggere sett på som selve livsnerven i det lille samfunnet.

I fjor lykkes de endelig med planen sin. Ungdomstrinnet i Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og hele tilbudet ved oppvekstsenteret i Børselv ble lagt ned.

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter regnes som selve livsnerven til Billefjord-samfunnet. Den gir arbeidsplasser og gir samtidig foreldre muligheten til å jobbe mens barna er opptatt med sitt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Etter at det ble nytt flertall i Porsanger kommunestyre, har kommunestyret vedtatt å gjøre om nedleggelsesvedtaket fra det forrige flertallet. Nå har skolen 25 elever, 9 av disse på ungdomstrinnet. Barnehagen har kapasitet til 18 barn, og nå er det fullt der.

Kampen for å beholde skolen ser ut til å ha gjort noe med billefjordingene. Fra 2015 til 2016 har befolkningen i Indre Billefjord økt med 21, og nå bor det 249 innbyggere der.

– Jeg vet egentlig ikke hva som har skjedd. Der er noen som har mobilisert og som har tatt med seg veldig positive gode krefter tilbake til hjembygda si. Det er klart, får du først noen ungdommer som bosetter seg så er det med på å trekke andre til, sier ordfører Aina Borch (Ap).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Porsangers ordfører Aina Borch uttrykker glede over at Indre Billefjord opplever ny vekst.

SE VIDEO: Ordfører Aina Borch (Ap) er glad for at Billefjord-området nå har begynt å blomstre opp igjen. – Vi trenger livskraftige lokalsamfunn, sier hun. Foto/redigering: Ken Are Bongo

Det er ikke bare krabbeanlegget som er nytt i Indre Billefjord. Også bygdas dagligvarebutikk blir satset, selv om den egentlig skulle legges ned. Noen ingeniører har tatt med seg arbeidet sitt sørfra og satset i Indre Billefjord. Også flere bønder har også sett sine muligheter til å etablere seg der.

Medaljens bakside er at det nå er omtrent umulig å finne ledige hus i Indre Billefjord.

– På grunn av det vanskelig boligmarkedet har vi sett oss nødt til å ruste opp og bygge om en av bygningene i anlegget. Når det står ferdig skal den kunne være hybel for seks fiskere. De vil få et felles kjøkken, forklarer Håkon Yngve Karlsen.

– Stor interesse for kongekrabbe

Tae In Co., Ltd. er ikke det eneste selskapet Cape King Crab har kontakt med. Det norske firmaet har allerede sikret seg kontrakt med flere andre utenlandske selskaper om leveranse av kongekrabbe.

Under omvisningen av anlegget uttrykker Karlsen at han er sikker på at det sørkoreanske selskapet vil bli på deres kundeliste.

Sang Yong Han

Administrerende direktør Sang Yong Han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi tror nok de er interessert fordi etterspørselen etter krabbe er mye større enn den mengden krabben som produseres og fiskes i verden, sier Karlsen.

Sang Yong Han på sin side velger å svare diplomatisk når NRK ber om hans vurdering av det han har sett i Billefjord.

– Alt her er ikke bra, men det er heller ikke dårlig, sier Han.

Håkon Yngve Karlsen kan i dag melde om at Tae In Co., Ltd. nå er på kundelista til North Cape King Crab. Første prøveforsendelse blir fra Alta i begynnelsen av neste uke.

Kongekrabbene fraktes med fly via Oslo til Seoul.