Hopp til innhold

«Dødsdømt» bygd har fått et liv etter døden

Flertallet i kommunestyret i Porsanger prøvde i flere år å kutte livsnerven til den lille bygda Billefjord. Nå blomstrer stedet som aldri før.

Intervju med daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

SE VIDEO: Sang Yong Han (t.v.), hans assistent, Håkon Yngve Karlsen og Povilas Diedonis ser på anlegget i Indre Billefjord. Anlegget skal snart gi arbeid til 2-4 personer. I tillegg vil flere fiskere tjene mer penger på krabbefiske. - Foto/redigering: Ken Are Bongo

Torsdag formiddag ankom en delegasjon ledet av Mr. Han direkte fra Sør-Korea til den lille bygda Billefjord i Porsangefjorden. Mr. Han, eller Sang Yong Han som han egentlit heter, er administrerende direktør i det koreanske selskapet Tae In Co., Ltd.

Håkon Yngve Karlsen

Daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Målet med besøket er å besiktige det gamle fiskebruket i bygda, som North Cape King Crab snart skal gjøre om til et anlegg for mottak av kongekrabber.

Hvis Mr. Han er fornøyd med det han ser så vil selskapet hans begynne å kjøpe levende krabber, som skal flyfraktes fra Porsangers kommunesenter Lakselv direkte til Seoul.

– Vi jobber jo med to produkter i North Cape King Crab. Det er rå frossen kongekrabbe, som vi slakter og produserer ute i Repvåg og så jobber vi med levende kongekrabbe. I dag har vi møte med disse her som er kommet via en kontakt i Havøysund og som ønsker å kjøpe levende krabbe som skal sendes til Korea, forklarer daglig leder Håkon Yngve Karlsen i North Cape King Crab.

Befolkningsvekst

Billefjord har lenge vært en «dødsdømt» bygd. Kommunens blåblå flertall i kommunestyret, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, hadde i flere år mål om å legge ned oppvekstsenteret i både Billefjord og Børselv.

Skolen blir av mange innbyggere sett på som selve livsnerven i det lille samfunnet.

I fjor lykkes de endelig med planen sin. Ungdomstrinnet i Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og hele tilbudet ved oppvekstsenteret i Børselv ble lagt ned.

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter regnes som selve livsnerven til Billefjord-samfunnet. Den gir arbeidsplasser og gir samtidig foreldre muligheten til å jobbe mens barna er opptatt med sitt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Etter at det ble nytt flertall i Porsanger kommunestyre, har kommunestyret vedtatt å gjøre om nedleggelsesvedtaket fra det forrige flertallet. Nå har skolen 25 elever, 9 av disse på ungdomstrinnet. Barnehagen har kapasitet til 18 barn, og nå er det fullt der.

Kampen for å beholde skolen ser ut til å ha gjort noe med billefjordingene. Fra 2015 til 2016 har befolkningen i Indre Billefjord økt med 21, og nå bor det 249 innbyggere der.

– Jeg vet egentlig ikke hva som har skjedd. Der er noen som har mobilisert og som har tatt med seg veldig positive gode krefter tilbake til hjembygda si. Det er klart, får du først noen ungdommer som bosetter seg så er det med på å trekke andre til, sier ordfører Aina Borch (Ap).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Porsangers ordfører Aina Borch uttrykker glede over at Indre Billefjord opplever ny vekst.

SE VIDEO: Ordfører Aina Borch (Ap) er glad for at Billefjord-området nå har begynt å blomstre opp igjen. – Vi trenger livskraftige lokalsamfunn, sier hun. Foto/redigering: Ken Are Bongo

Det er ikke bare krabbeanlegget som er nytt i Indre Billefjord. Også bygdas dagligvarebutikk blir satset, selv om den egentlig skulle legges ned. Noen ingeniører har tatt med seg arbeidet sitt sørfra og satset i Indre Billefjord. Også flere bønder har også sett sine muligheter til å etablere seg der.

Medaljens bakside er at det nå er omtrent umulig å finne ledige hus i Indre Billefjord.

– På grunn av det vanskelig boligmarkedet har vi sett oss nødt til å ruste opp og bygge om en av bygningene i anlegget. Når det står ferdig skal den kunne være hybel for seks fiskere. De vil få et felles kjøkken, forklarer Håkon Yngve Karlsen.

– Stor interesse for kongekrabbe

Tae In Co., Ltd. er ikke det eneste selskapet Cape King Crab har kontakt med. Det norske firmaet har allerede sikret seg kontrakt med flere andre utenlandske selskaper om leveranse av kongekrabbe.

Under omvisningen av anlegget uttrykker Karlsen at han er sikker på at det sørkoreanske selskapet vil bli på deres kundeliste.

Sang Yong Han

Administrerende direktør Sang Yong Han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi tror nok de er interessert fordi etterspørselen etter krabbe er mye større enn den mengden krabben som produseres og fiskes i verden, sier Karlsen.

Sang Yong Han på sin side velger å svare diplomatisk når NRK ber om hans vurdering av det han har sett i Billefjord.

– Alt her er ikke bra, men det er heller ikke dårlig, sier Han.

Håkon Yngve Karlsen kan i dag melde om at Tae In Co., Ltd. nå er på kundelista til North Cape King Crab. Første prøveforsendelse blir fra Alta i begynnelsen av neste uke.

Kongekrabbene fraktes med fly via Oslo til Seoul.

Korte nyheter

 • Sámevašši miessemáno 17.beaivve

  Bådådjos vásihii 5- jahkásaš bártnáš sámevaši go miessemáno 17. beaivve beaivve lei mánáidráiddus vázzimin. Sus lei gákti badjelis ja sámeleavga gieđas. Olles olbmot cuiggodedje go sámeleavgan lei ávvudeamen Norgga nationálabeaivve.
  Bådåddjo sátnejođiheaddji Ida Pinnerød reagere garrasit dasa ja dadjá ahte lea áibbas dohkketmeahttun láhtten.

  –Unohas go 5- jahkásaš bártnáš dien vásihii mii lea njulgestaga rasisma. Das ferte juoidá dahkat, dadjá son. Bártnáža eadni Hege Annie Nordlund Hagen dadjá ahte vaikko son lea suhttan, de bártnáš ii galgga oaffarin šaddat ja dát ságastallan gullá ollesolbmuide.

  Hege Annie Nordlund Hagen og sønnen står med hvert sitt flagg i hånda. Hege med et norsk flagg, og Magnus har et samisk flagg. Hege er iført en nordlandsbunad, mens Magnus har på seg ei kofte.
  Foto: Privat
 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK