EUs forbud gir selmonopol

Den europeiske unionens (EU) forbud mot salg og innførsel kan få helt uventede følger for grønlandsk selindustri.

Selskinnssko
Foto: Aud Darrud / NRK

– Inuitt-unntaket i EUs forbud mot salg og innførsel av selprodukter sikrer Grønland en adgang til EU som ingen andre har, sier grønlandsk EU-ekspert.

– Det er opp til oss å utnytte denne situasjonen, sier Lida Skifte Lennert, sjef for den grønlandske representasjon i Brussel.

LES OGSÅ: Kampanjer full av råskap

LES OGSÅ: – Totalt umoralsk vedtak av EU

LES OGSÅ: EU har godkjendt selimportforbud

LES OGSÅ: Selimportforbud bryter GATT-avtalen


Reglene ennå ikke fastlagt

Selvom Grønland raser over EUs selskinnsforbud, så kan det kanskje på grunn av inuitt-unntaket bli til en fordel for landet. Det sier lederen av Grønlands Representasjon i Brussel, Lida Skifte Lennert.

Ennå er det dog ikke fastlagt hvordan inuitt-unntaket skal administreres i praksis.

– Det arbeidet skal settes igang i høst. EU holder på å ansette en konsulent, som skal se på hvordan merkeordningene praktiseres i dag, herunder i Grønland, forklarer Lida Skifte Lennert til Kalaallit Nunaata Radioa .

Kan et forbud med et inuitt-unntak bli til fordel for Grønland? Kan inuitter få monopol på å levere til EU?

- Jo. Vi har i hele forløpet hatt en strategi om å sikre adgangen til markedet. Det opprinnelige forslaget var et totalforbud, men med inuitt-unntaket har vi en adgang til markedet som ingen andre har, og det kan man godt kalle monopol. Det er så opp til oss å utnytte denne situasjonen, sier Lida Skifte Lennert.