Ber EU oppheve selimportforbud

Leder Aqqaluk Lynge i Inuit Circumpolar Council (ICC) slår et slag for at EU skal oppheve sitt forbud mot salg av selprodukter.

selskinnskåpe, selskinnsprodukt

Etnisk-inspirert selskinnskåpe fra den danske designeren Benedicte Utzon. Selskinn i naturlig farve er mest populært i Norge og Danmark.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Danmark leder EU-formandskapet og vil det første halvåret av 2012 sette fokus på hva som kan gjøres med den økonomiske sanksjonen rettet mot arktiske folk som følge av forbudet mot salg av selprodukter i EU.

Slik lyder oppfordringen fra ICCs internasjonale leder, Aqqaluk Lynge.

– Det er underlig at danske myndigheter overhovedet ikke har foretatt seg noe for å beskytte sine arktiske statsborgeres interesser i EU, sier Lynge til Sermitsiaq AG .

– EU-sanksjonen er snart på sitt tredje år. Forbudet mot salg av selprodukter er ikke baseret på videnskapelig grundlag, og det rammer uforholdsvis voldsomt de med lavest inntekter i Arktis, påpeker Aqqaluk Lynge.

– Det er beklagelig at fangstfolkene ennå ikke har oppnådd kompensasjon for tapte inntekter, påpeker han.

Fortsætter med uformindsket styrke

Siden sanksjonen ble innført i 2009 har ICC sammen med flere grupper fra Canada søkt en løsning ad rettens vei.

– Tross en avvisning i EU-retten fortsetter vi våre bestrebelser, fastslår Aqqaluk Lynge.

– Det må være på sin plass å gjøre oppmerksom på at de økonomiske konsekvensene for fangsfolkenes familier og småsamfunn i Arktis er meget voldsomme, ettersom tapet ikke blir kompensert. Det er derfor nærliggende å gjøre EU ansvarlig for det tapet som familiene påføres hver dag, sier Lynge.

– ICCs kamp for våre menneskerettigheter fortsetter med uforminsket styrke i det nye året, lover han.