NRK Meny
Normal

Selimportforbud bryter GATT-avtalen

EUs egne jurister avviser selimportforbud og viser til GATT-avtalen.

Selfangst er viktig for Grønland
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

EUs planlagte forbud mot import og salg av selprodukter ser ut til å være i strid med de internasjonale handelsreglene i GATT-avtalen.

Dette er den vurderingen som EUs egne juridiske veiledere har kommet med. EU ba om juridisk bistand og den er nå kommet, nemlig at EU ikke kan implementere et slikt forbud.

Inuitter fornøyd med utviklingen

Mary Simon, presidenten for Inuit Tapiriit Kanatami, uttaler til den grønlandske radio- og TV-kanalen KNR sin tilfredshet over denne utviklingen.

– Vi er glade for å se at denne juridiske vurderingen har kommet og den er helt klar og utvetydig. Inuitter har stor respekt for EU og dets forsøk på å etablere et fredelig og samarbeidsvennlig Europa. Og vi har derfor også full tillit til at EU og dets borgere vil gjøre alt hva de kan for at både EU og dets medlemsland vil handle i full overensstemmelse med EUs egne lover, såvel som internasjonale lover og handelstraktater, uttaler Mary Simon.

Duane Smith, president for Inuit Circumpolar Council (ICC) Canada uttrykker også sin tilfredshet og sier til pressen at den canadiske regjeringen nå har en viktig og klar juridisk vurdering, som fastslår at EU ikke bare ensidig kan komme med et forbud mot selprodukter.

Duane Smith sier videre at ICC nå regner med at den canadiske regjeringen vil gøre alt hva den kan for å få EU og dets medlemsland til å respektere de internasjonale handelsavtalene.