NRK Meny
Normal

– Totalt umoralsk vedtak av EU

Inuittorganisasjonen Inuit Circumpolar Council (ICC) mener at EUs vedtak om forbud mot selprodukter er meningsløst.

Blant annet slike metoder har PETA brukt i kampen mot seljakt.

Blant annet slike metoder har PETA brukt i kampen mot seljakt.

Foto: KAVEH ROSTAMKHANI / AFP

Inuitter fra Grønland, Canada, Alaska og Tsjukotka i Russland kaller EUs avstemning, som resulterte i forbud mot selprodukter i EU, for "totalt umoralsk".

– Det er forskjellige kriterier for når noe er umoralsk. EU mestrer å oppfylle flere av disse. Inuitter vil blir hardt rammet av denne bestemmelsen, en bestemmelse som ikke er blitt behandlet på behørig vis, og som derfor må betraktes som en umoralsk handling, lyder det fra Aqqaluk Lynge, president for ICC Greenland.

LES OGSÅ: EU har godkjendt selimportforbud

– Hører hjemme blant fundamentalister

Aqqaluk Lynge sier videre at vedtak der bakgrunnen og følgene ikke er undersøkt, hører hjemme blant fundamentalister.

– Det er helt uforståelig at andre kan dømme oss som umoralske, sier Lynge til den grønlandske avisa Sermitsiaq .

PETA har brukt sterke visuelle virkemidler i selkampen.

PETA har brukt sterke visuelle virkemidler i selkampen.

Foto: KAVEH ROSTAMKHANI / AFP

Tross danske og grønlandske protester godkjente EUs utenriksministre nylig et forbud mot import og handel med selprodukter i EU. Kun Danmark og Romania stemte imot.

Den skjerpede tonen på selforbudet i EU begynte allerede i går, da dyrevernsorganisasjonen The International Fund of Animal Welfare (IFAW) kalte Danmark og Romania for umoralske, fordi de ikke hadde stemt for selforbudet.

Den internasjonale formannen for ICC, Jimmy Stotts fra Anchorage i Alaska, er heller ikke imponert over den europeiske beslutningen:

– Det er helt uforståelig hva den Europeiske Union gjør. Det er et direkte angrep på urfolk i Arktis og på fundamentet for inuittkulturer.

Jimmy Stotts mener EUs føling med de arktiske kulturer ligger på et meget lavt nivå.

– Følelser og ikke fakta

Prisene på selskinn er allerede falt dramatisk, og det har betydd store økonomiske tap for inuitter såvel som newfoundlandere.

Gail Shea, den canadiske fiskeriministeren, uttaler til pressen at dette er en vedtak truffet på bakgrunn av følelser ikke fakta, og at Canada nå vil appelere vedtaket til verdenshandlesorganisasjonen World Trade Organisation (WTO).

Ministeren mener dessuten at EU påstår at forbudet er innført på grunnlag av vitenskabelige undersøkelser. Men, sier Gail Shea, canadiske vitenskapelige undersøkelser viser noe helt annet og det bør EU ta i betraktning.

Violet Ford, visepresident for inuitorganisasjonen ICC i Canada, fastslår at alle inuitter fra Russland, Alaska, Canada og Grønland står solidarisk sammen i sin motstand mot EU-forbudet. Hun bakkes opp av Mary Simon, president for Inuit Tapiriit Kanatami.

– Det er en kynisk beslutning, sier Mary Simon til lokale medier.

– Jeg er meget glad for den canadiske regjeringens hurtige og sterke reaksjon. Det er vanskelig å forstå at EU ignorerer sine egne handelsregler og internasjonale avtaler for å tilfredstille noen meget nærsynte interesser. Det er en trist dag, men inuitter vil fortsette med å jakte sel. Jeg kan kun håpe at EUs politikere vil komme til å forstå vilken feil de har gjort, sier Mary Simon ifølge Kalaallit Nunaata Radioa .