Flertallet av Sametingets velgere vil ikke tillate gruvedrift

Hver tredje sametingsvelger er positive til gruvedrift i samiske områder. – Viktige arbeidsplasser, mener gruvearbeider.

Skuffer utenfor Elkem-gruven i Tana

GRUPEDRIFT I TANA: Sametingets velgere ønsker ikke slik aktivitet i samiske områder.

Foto: Piera Balto / NRK

– Jeg trives veldig godt. Det er en god og trygg arbeidsplass, og her har jeg vært i over 20 år, sier Tom Ivar Utsi, som er produksjonsleder for Elkem-gruven i Tana i Finnmark.

Men slike arbeidsplasser ønsker ikke flertallet av sametingets velgere.

Tom Ivar Utsi

Produksjonsleder for Elkem i Tana, Tom Ivar Utsi, vil beholde gruvearbeidsplassene.

Foto: Piera Balto / NRK

– Viktig næring

Nærmere 53 prosent vil ikke tillate gruvedrift i samiske områder, viser en ny undersøkelse som Sentio Research har gjort for NRK.

Det skremmer gruvearbeideren.

– Det er trasig hvis det skulle bli utfallet. Det er en viktig næring som gir mange arbeidsplasser. Ikke bare lokalt i Tana, men også nedover i Norge og de smelteverkene som er rundt på kysten, understreker Tom Ivar Utsi.

600 personer har svart på undersøkelsen, der i overkant av 36 prosent sier ja til gruvedrift.

Laster innhold, vennligst vent..

– Dårlig opplyst om gruvedrift

Elleve prosent svarer at de ikke vet om de skal støtte eller gå imot gruvedrift.

Produksjonslederen tror at mange er dårlig opplyst om gruvedrift – at det er grunnen til at de er usikre på følgene ut av det.

– Det er jo veldig mye som er miljøbasert nå til dags, så vi passer også på å bruke mest mulig ut av det vi tar ut og legge til sides det vi skal bruke og ikke bruke, argumenterer Utsi.

Elkem-gruven i Tana

ELKEM-GRUVEN: Et mindretall av Sametingets velgere støtter denne bransjen.

Foto: Piera Balto / NRK

Korte nyheter

 • NBR váidán sámivašis

  Norgga boazosápmelaččaid riikasearvi lea váidán Hans Johan Aslaksena sámivašis Kiira-beatnaga goddinášši oktavuođas. Nu čállá Aftenposten. Aslaksen lea Kiira beatnaga eaiggáda vuohppa. Beana goddui Joatkás Álttás čakčat ja áššis lea áššáskuhtton badjealmmái. Ášši bohciidahtii olu reakšuvnnaid ja Aslaksen lei okta sis gii garrasit moittii boazodoalu rahpasit sosiála mediain.

  Skjermdumper fra Facebook. Fra saken om hunden Kiira som ble skutt.
  Foto: Skjermdump
 • Truet med budsjettkutt – Får penger

  For andre gang på to år foreslo bydel Grünerløkka i Oslo fjerne en lederstilling i den samiske barnehagen i Tøyenparken i sitt budsjettforslag. Dette skapte uro blant foreldre og andre. De mente at ved å blant annet fjerne den samiske daglige lederen kunne den samiske barnehagen bli mer norsk. Men nå får den samiske barnehagen 800.000 kroner i øremerket driftstilskudd.

 • Mikkel Isaks rein blir påkjørt

  Loga dán sámegillii. Ifjor ble 416 rein påkjørt i Troms og Finnmark og i hele landet er tallet nærmere 800 rein, viser tall. Reineier i Fávrrosorda Mikkel Isak Eira er plaget med reinpåkjørsler da det er bygd bilvei gjennom vinterbeitet deres, og reinbeitedistriktet har hittil i høst mistet allerede 15 rein. – Nå har jeg lagd et skilt med blinkende lys for å forhindre, sier Eira. Han mener at Statens Vegvesen burde gjøre mer for å hindre reinpåkjørsler. Vegvesenets Brede Thomassen sier at de vurderer å sette opp flere skilt og strø mer sand slik at stopplengden blir kortere. Se hele videoen her.

  Tromssa - ja Finnmárkku fylkkas vuojáhalle mannan jagi 416 bohcco ja olles Norggas lahka 800, čajehit logut. Mikkel Isak Eira oaivvilda Geaidnodoaimmahat sáhtášii eanet bargat eastadan dihte vuojahallamiid.