NRK Meny
Normal

Fjell skilag dominerer den samiske AWG-troppen

Jan Arthur Reinås får med seg mange klubbkamerater til neste års Arctic Winter Games (AWG) i Grønland. Halve troppen reprenterer Fjell skilag.

Jan Arthur Reinås

Jan Arthur Reinås (16) tok to gull i årets Nordnorske mesterskap på ski. I vinterens samemesterskap i Karasjok ble det to nye gull.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ifølge Samenes idrettsforbunds regelverk skal uttaket til Arctic Winter Games skje rundt en måned etter Samemesterskapet.

I mai ble 34 skiløpere tatt ut i bruttotroppen til Sápmi i AWG 2016. Av disse representerer 17 løpere Fjell skilag i Skånland i Nord-Troms.

I november tas den endelige troppen ut, og i begynnelsen av mars 2016 reiser 24 samiske skiløpere til konkurransene i Grønland.

Seks løpere i hver klasse

Arctic Winter Games-komitéen har vedtatt å ta ut seks skiløpere i hver årsklasse (pulje).

Av de seks skiløperne er det fire som får delta på AWG 2016 i Nuuk i Grønland. De to siste står på reservelista.

Det er behov for skiløpere på reservelista da det hvert år er noen som ikke kan reise på grunn av sykdom eller liknende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katrine, Ida og Amalie Tovås

Tre blad Tovås er tatt ut i den samiske AWG-troppen. Katrine, (t.v) Ida og Amalie Tovås tok da også hver sin gullmedalje under samemesterskapet på ski i april.

Foto: Piera Balto / NRK

De seks som blir tatt ut i juni 2015 må konkurrere om plassen til AWG. Det arrangeres barmarkssamling i september og vintersamling i november 2015.

Her vil det legges opp til trening.

Det endelige uttaket vil skje etter Ylläs i Nord-Finland. Samlinga som arrangeres i november 2015.