Hopp til innhold

– Ingen seier med gruve-nei

600 meter bred og tre kilometer langt er området Finnmarkseiendommen ikke vil ha gruvevirksomhet i.

Styreleder Berit Ranveig Nilsen og direktør Jon Meløy

Styreleder Berit Ranveig Nilsen og FeFo-direktør Jon Meløy.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er ikke en seier når styret er delt, sier FeFo-styreleder Berit Ranveig Nilssen til nrk.no/sami.

Med hennes dobbelstemme ga Finnmarkseiendommen en negativ uttalelse til søknaden fra gruveselskapet Wega Mining ASA. Selskapet vil hente ut kobber i Repparfjorden i Kvalsund.

HØR: - Ingen seier, sier styreleder Nilssen

LES OGSÅ: – Vi følger finnmarksloven

Finnmarks totale areal er på 48.649 kvadratkilometer, og det meste eies av Finnmarkseiendommen (FeFo). Området hvor Wega Mining vil ha virksomhet er på 1,8 kvadratkilometer.

(Se kart nederst i saken).

– Siste ord er ikke sagt

Erling Fløtten og de to andre styremedlemmene som fylkestinget i Finnmark har valgt, er skuffet.

– Siste ord er jo ikke sagt ettersom søknaden nå skal avgjøres av Næringsdepartementet. Jeg håper departementet har en mer romslig tankegang, sier Fløtten til nrk.no/sami.

HØR: - Skuffende, sier styremedlem Fløtten

Styreleder Berit Ranveig Nilssen understreker at de ikke har gått imot å gi utmål til selskapet.

– For meg er det viktig å få en konsekvensutredning. Allerede på 1970-tallet ble det sagt at det skulle gjennomføres en slik utredning. Derfor er det viktig å få fram alle sider ved en drift før vi kan avgjøre om det skal gis tillatelse til å drive i området, sier Nilssen.

– Flisespikkeri

Styreflertallet viser til at verken Bergmesteren eller Kvalsund kommune har tatt hensyn til reglene om saksbehandling i finnmarksloven. Søknaden fra Wega Mining ASA er heller ikke vurdert i forhold til Sametingets regler om endret bruk av utmark.

Erling Fløtten og Inga Manndal i FeFo-styret.

Erling Fløtten og Inga Manndal i FeFo-styret.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg synes dette er flisespikkeri, sier Erling Fløtten. – Dette er et område hvor det har vært drift før. Derfor ser jeg ikke så store konsekvenser av gruvedrift her.

Styreleder Nilssen er ikke enig med Fløtten.

– Dette er ikke flisespikkeri. Man er nødt til å se på konsekvensene for de eksisterende næringene i området. Det er viktig å se på hvilken framtid disse arbeidsplassene har hvis det blir gruvedrift. Også eksisterende arbeidsplasser skal ha en framtid, sier hun.

– Dialog med selskapene er viktig

Erling Fløtten er bekymret for signalene som nå sendes ut til bergverksnæringen.

– Vi har i planene våre sagt at vi ønsker å drifte på mineralene som finnes i Finnmark. Det er skapt forhåpninger hos selskapene om at det er kommet nye tider i fylket. Men så, i den første saken vi behandler, med små konsekvenser for reindrifta, så går vi imot, sier han.

Nilssen deler ikke denne bekymringen.

– Mineralselskapene må forstå at det er viktig med konsekvensutredninger. Dette er den første saken av denne type vi har behandlet, og derfor kan vi ikke si at alle søknadene i framtida skal ende på samme måte. Dagens uttalelse vil ikke skape presidens, sier Nilssen.

Hun mener det er viktig for mineralselskapene å ha en dialog med reindrifta.

Her er området

Området hvor Wega Mining ASA har søkt utmål til, ligger ved Ulveryggen cirka to-tre km sørvest for Repparfjordbotn i Kvalsund.

Det er 600 meter bredt og tre kilometer langt. Selve malmforekomsten er cirka 30-50 meter bred og cirka to kilometer langt, og ligger mellom 300 og 400 meter over havet.

Selskapet Nussir AS har søkt litt lenger nordvest i samme område.

Gruveområder i Kvalsund

Kart: Finnmarkseiendommen

Foto: Kart: Finnmarkseiendommen

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK