Hopp til innhold

Er disse samepolitikkens «rakkerunger»?

De blir gjerne kalt «kjendispartiet» i Oslos samemiljø – og karet til seg én sametingsplass. – Vi er Sametingets fargeklatt – uten tvil!, sier partiets ferske representant.

Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets

IKKE AKKURAT POLITIKERGRÅTT: Fra venstre: 3.-kandidat Per Heimly, 7.-kandidat Birgit Somby, 1.-kandidat Ann Finbog, 2.-kandidat Inga Anna Helene Fossli og 5.-kandidat Tatjana Kolpus.

Foto: Per Heimly (fotorettsinnehaver) / Samefolkets parti

Dersom du har fulgt med i årets sametingsvalg i Oslo-området, kan du umulig ha unngått å legge merke til dem – gjengen i Samefolkets parti.

Med sin fargesprakende og noe utradisjonelle politikerframferd, og med en valgliste bestående av mer enn én kjendis, har de av enkelte blitt oppfattet som et friskt pust i sametingsvalgkampen.

Skuespiller Mikkel Gaup, kjendisfotograf Per Heimly, og påstått sjaman Eirik Myrhaug har utgjort en betydelig del av partiets valgliste.

Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets

VEIVISER-HJELP: Skuespiller Mikkel Gaup var Samefolkets partis 4.-kandidat i Sør-Norge valgkrets under høstens sametingsvalg. Her sammen med 6.-kandidat Eirik Myrhaug (t.v.), 5.-kandidat Tatjana Kolpus (bakerst), og 1.-kandidat Ann Finbog (t.h.). Sistnevnte ble for aller første gang valgt inn på Sametinget.

Foto: Mikkel Gaup (selfie) / Samefolkets parti

– Må være litt humor også

Og inn på Sametinget ble de valgt – med én representant fra Sør-Norge valgkrets; førstekandidat Ann Finbog.

– Det har vært en lang kamp. Vi var nær å komme inn sist i 2013. Nå tenkte vi at vi må ha noe nytt, sier hun og utdyper:

– Det kan ikke bare være politikk. Det må også være litt humor, samhold og trivsel. Det tror jeg vi har klart å få frem, sier Finbog.

– Nå når vi er kommet inn på Sametinget, så er det klart at vi ønsker å komme i posisjon og utgjøre en forskjell. Vi er Sametingets fargeklatt – uten tvil, sier hun.

Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets

ET PARTI Å «STOLE» PÅ?: Samefolkets partis kandidater i Sør-Norge har ikke vært redd for å fremstille seg selv på en smule original måte, sammenlignet med konkurrerende partier. Fra venstre; Birgit Somby, Tatjana Kolpus, Ann Finbog, Inga Anna Fossli og Per Heimly.

Foto: Per Heimly (fotorettsinnehaver) / Samefolkets parti

Vil samarbeide

Det er en og annen velger som har stusset litt på forholdet mellom Samefolkets parti, og Norges største samiske organisasjon; Norske Samers Riksforbund (NSR).

Sistnevnte vant som kjent årets sametingsvalg med en oppslutning på 27,6 prosentpoeng.

NSR og deres presidentkandidat Aili Keskitalo inntar dermed med all sannsynlighet sametingsrådet og -posisjonen.

I Oslo, og i resten av landet for øvrig, er Samefolkets parti og NSR konkurrenter med hver sin valgliste.

I landets nordøstligste valgkrets derimot, har Samefolkets parti for tradisjon å stille til sametingsvalget med en felles valgliste med NSR.

– Grunnlaget for samarbeid mellom oss og NSR er jo derfor langt på vei allerede lagt, sier Ann Finbog.

Samefolkets partis kandidater foran Stortinget

PÅ LØVEBAKKEN: Per Heimly (f.v), Tatjana Kolpus, Ann Finbog, Birgit Somby og Inga Anna Helene Fossli.

Foto: Per Heimly

I posisjon og opposisjon på én gang?

Ann Finbog brenner for saker som angår samer som har bosatt seg i byer, slik som samekulturelle bytilbud og samisk språkopplæring.

Hun vil blant annet gjerne ha et eget samisk språksenter for oslosamene.

Overfor avisa Ságat har Finbog ikke nødvendigvis garantert for en uforbeholden støtte til NSR på Sametinget (ekstern lenke – bak betalingsmur).

NSR og samarbeidslista med Samefolkets parti trenger med sine 18 representanter i tillegg støtte fra ytterligere to representanter fra konkurrerende partier for å få flertall.

– Kan Samefolkets parti da bli historisk ved å bli det aller første partiet som havner både i opposisjon og i posisjon på en gang, med tanke på at ditt parti allerede har inngått giftermål med NSR i Østre valgkrets?

– Hvis det mot formodning skulle skje, så vil jo det sende veldig uheldige signaler utad.

– Har Aili Keskitalo ringt deg da?

– Nei.

– Forventer du det?

– Jeg synes det vil være veldig rart om jeg ikke blir oppringt, svarer Finbog.

Lov å forvirres

Statsviter og forsker Jo Saglie

Statsviter og forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning har fulgt Sametinget i en årrekke, og har satt flere sametingsvalg under lupen. – Ei heller for meg er det godt å si hvorfor NSR og Samefolkets parti opptrer forskjellig i ulike valgkretser, sier forskeren.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK
Áslat Holmberg & Beaska Niillas

REDEGJØR: Leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Beaska Niillas.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Det er lov for velgere å erkjenne noe forvirring med tanke på NSR og Samefolkets parti, mener forsker Jo Saglie.

– Det er ikke alltid så enkelt å forstå forholdet mellom disse to, når de samarbeider i en valgkrets – men konkurrerer mot hverandre i et annet, sier Saglie og legger til:

– Samtidig er forskjellene i de politiske standpunktene deres tilsynelatende ganske liten.

Uenig der – men enig her

NSR-leder Beaska Niillas mener å ha en naturlig forklaring på hvorfor NSR og Samefolkets parti har fellesliste i nordøst, men konkurrerer i andre valgkretser.

– I Østre valgkrets har vi alltid hatt godt samarbeid, og NSR og Samefolkets parti har sammenfallende politikk, sier han.

– I andre valgkretser har vi forsøkt å samarbeide, men da har vi ikke kommet til enighet om hvilket parti som skal få førstekandidaturet. I andre tilfeller har ikke kandidater kommunisert med hverandre, sier Beaska Niillas, men legger til:

– Men det betyr jo ikke at vi ikke kan samarbeide på Sametinget – etter valget.

NRK er kjent med at det i disse dager pågår sonderinger i Oslo mellom NSR og andre lister og partier.

Sterk kritikk mot Sametinget

Gjennom den samiskspråklige avisa Ávvir og i valgkampen har Samefolkets partis ferske sametingsrepresentant, Ann Finbog, tidligere beskyldt Sametinget for å ha distansert seg fra vanlige folk (ekstern lenke – bak betalingsmur).

Hun mener at representantene har vært mer opptatt av makt og posisjoner enn samarbeid og politiske saker.

– Folk må føle eierskap til Sametinget. Hvis folk ikke gjør det, så er ikke Sametinget interessant. Sakene på Sametinget må være relevante for den jevne mann og kvinne.

Spillet om makt og posisjoner er ikke bra for det samiske folk, sier Ann Finbog, og peker på bruduljen som oppstod under sametingsbudsjettbehandlingen i desember 2016.

Det endte som kjent med at NSR ble kastet fra sametingsrådsmakten av Arbeiderpartiet og daværende Ap-representant Vibeke Larsen, som senere brøt ut av Ap etter partiinterne uenigheter.

Kong Harald V åpner Sametinget den 11. oktober (ekstern lenke).

Korte nyheter

  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK
  • Luondu gos ii leat sisabahkken Norggas, lea gáržon

    Norgga birasdirektoráhta ođđa logut čájehit, ahte luondu gos ii leat sisabahkken lea gáržon viđa jagis birrasiid 830 njealjehaskilomehtera.

    Dákkár guovlluin oaivvilduvvo guovlu, mii lea badjel kilomehtera duohken geainnuin, ruovddemađiin ja elfápmohuksemiin.

    Sisabahkkemiin lagabui guhttalot proseantta leat energiijahuksemiid geažil.

    Dáid fylkkain Norggas leat leamaš eanemus dákkár huksemat luonddus : Vestlánddas, Trøndelágas, Nordlánddas, Romssas ja Finnmárkkus.

    Rago nasjonalpark i Sørfold
    Foto: Helge Lyngmoe / NRK
  • 550 njála davviriikkain

    2000 logu álggus eai lean davviriikkain go birrasiid 50 njála. Dál dat leat vehá badjel 550 njála.

    Erenoamáš davviriikalaš suodjalanbargu njálaid dáfus dat lea lihkostuvvan bures, muitalit dutkit ja sii geat barget fuođđuid hálddašemiin Norggas, Suomas ja Ruoŧas.

    Várnjárggas Nuorta Finnmárkkus ledje njálat masá oalát jávkan 2017:s. Maŋit jagi luite dutkit sullii 50 njála dohko.

    Sii biebmagohte njálaid ja báhče riebaniid.

    Diibmá čájehedje njálaid lohkamat ahte Várnjárggas ledje badjelaš 90 čivgga.

    – Logut duođaštit ahte dáinna bargguin leat bures lihkostuvvan. Jos ná eat lean bargat earret eará Várnjárggas, de lei njálla oalát dáidit jávkaduvvot doppe, lohká Christer Michaelsen.

    Son lea seniorráđđeaddi Stáhta luonddubearráigeahčus.

    Dutkit ja luonddubearráigeahčus ávžžuhit olbmuid diktit njálaid leat ráfis. Sii eai eisege berre biebmat njálaid.

    – Njálla lea sáhkkes ealli, ja sáhttá johtilit geavvat bártái, jos bahkkegoahtá olbmuid lusa, ja dohko gos lea eanet johtolat, rávve Michaelsen.

    fjellrev
    Foto: Craig Jackson / NINA