Hopp til innhold

Åpner festspillene i Nord-Norge: – Jeg har en kreativ motor i meg som hele tiden skaper

Danseforestillingen «Vástádus eana - The answer is land» er det største prosjektet Elle Sofe Sara har produsert selv.

Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara har arbeidet profesjonelt med dans- og scenekunst i 14 år.

Foto: Tanja Skoglund / TS fotodesign

– Det er åpningsforestillingen, så det blir jo kjempeartig, uttaler en fornøyd Elle Sofe til NRK.

I to år har 36-åringen fra Kautokeino vært en av festivalprofilene ved Festspillene i Nord-Norge – et samarbeid som har gitt henne muligheten til å arbeide i et større format enn tidligere.

– De har mye erfaring, og gode forutsetninger for scenekunst. Jeg synes det er veldig spennende å samarbeide med dem, det føles stort og veldig riktig, forteller hun.

Stor produksjon

Forestillingen går ut på at syv kvinnelige kunstutøvere tar publikum med på en dansejoikvandring i Harstad, som til slutt ender på hovedscenen i Harstad kulturhus.

– Det er en stor produksjon med mange involverte, og det største prosjektet jeg har produsert selv, opplyser Elle Sofe.

Øving i forkant av «Vástádus eana - The answer is land».

KOMPONIST: Frode Fjellheim har komponert musikken til «Vástádus eana - The answer is land». Det har vært mye kreativ kompetanse bak stykket, blant annet kostymedesigner, lysdesigner, scenograf og dramaturg.

Foto: Marius Fiskum

Når mennesker står sammen

Elle Sofe var inspirert av store og små politiske bevegelser da ideen om hennes kommende forestilling, «Vástádus eana - The answer is land» ble til.

– Det var mange bevegelser, som #Metoo, Pile O´Sapmi, Black lives matter, og også Standing rock, informerer hun.

Fra forestillingen "The Answer is land"

FORHOLD TIL NATUREN: Temaet for stykket er menneskets forhold til naturen og mennesket som natur.

Foto: Marius Fiskum

Hun lot seg fascinere av kraften som oppstår når mennesker bestemmer seg for å stå sammen om et felles mål, sett ut fra en sterk tilhørighet og kjærlighet til jorden.

– Forestillingen handler om å gi publikum en kroppslig opplevelse og en musikalsk opplevelse. Hvor de får tid til å kjenne på sin egen tilknytning til naturen, og det som skjer rundt dem.

– Et multitalent

Festivaldirektør Ragnheiður Skúladóttir er imponert over Elle Sofes arbeid.

– Elle Sofe er et multitalent. Hun beskriver seg selv som en «stille kriger», og etter at jeg har blitt kjent med henne så forstår jeg det, sier hun.

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

FESTIVALDIREKTØR: Ragnheiður Skúladóttir er festivaldirektør for Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Frank Roksøy / Harstad Tidende

Festivaldirektøren forteller videre at Elle Sofe ikke er den som roper ut sine kampsaker, i stedet lar hun kunsten tale for henne.

– Forestillingen handler om å få folk sammen, vi har mer makt sammen enn alene. Det får hun frem gjennom dans og joik.

Ragnheiður trekker frem at stykket i tillegg viser Elle Sofes relasjon til egne røtter og egen kultur, på en måte man ikke ser så ofte.

– Så lar hun oss se mennesker på en mangfoldig måte, som viser at mennesker er komplekse vesener, sier festivallederen med entusiasme.

Fra prosjektet "The answer is land".

FLERE VISNINGER: Det skal være fire visninger av «Vástádus eana - The answer is land» under Festspillene i Nord-Norge. Festspillene varer fra 19. til 26. juni.

Foto: Anne Katja Gaup / Johtti productions

Bærekraftig design

En stor del av det visuelle i «Vástádus eana - The answer is land» er selvsagt kostymedesignet, og det er det Ramona Salo Myrseth som står for.

– Kostyme er en del av den visuelle historiefortellingen, i tillegg skal det være praktisk å ha på seg, beskytte mot klima, og passe scenen, forteller hun til NRK.

Tematikken i stykket tar for seg nærheten til naturen, noe som også formidles gjennom Ramonas arbeid.

– I denne produksjonen har vi fokusert mye på gjenbruk. Vi prøver å ta sånne valg så langt det går, hva angår bærekraft, sier hun.

Ramona Salo Myrseth.

FORMIDLER AV BÆREKRAFT: Ramona Salo Myrseth er Kles- og motedesigner, samt formidler av bærekraft.

Foto: Krystof Kalina

Nå gleder Ramona seg stort til prøver og premiere. Arbeidet har for det meste foregått digitalt, men snart kan hun treffe sine kolleger i virkeligheten.

– Det har vært veldig inspirerende å jobbe med så mange dyktige folk, meddeler hun.

Heldige møter

Også Elle Sofe ser frem til premiere. Hun forteller at dans- og scenekunst har vært hennes vei hele tiden.

– Jeg har en kreativ motor i meg som hele tiden skaper, understreker hun.

Hun har fått mange spennende muligheter gjennom karrieren, og hun er takknemlig overfor menneskene som har hjulpet henne frem på veien.

– Jeg har hatt mange heldige møter med folk som har sett meg, og sett at jeg har et kreativt potensial. I ettertid har jeg tenkt at disse møtene har betydd utrolig mye, sier hun varmt.

Kunstner Elle Sofe Sara.

BETYDNINGSFULLT: Elle Sofe føler at det hun har skapt gjennom karrieren har hatt noe å si for det samiske samfunnet, og det føles bra.

Foto: Tanja Skoglund / TS fotodesign

Korte nyheter

 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Nisu ii roasmmohuvvon bargolihkohisvuođas

  Váile 40 jahkásaš nisu Deanus guhte sáddejuvvui odne duorastaga ambulánsahelikopterin Girkonjárgga buohccevissui, ii leat roasmmohuvvan, čállá Finnmárkku buohcceviessu Twitteris. Sii doalahit nissona buohcceviesus áicamii. Boles dieđihii lihkuhisvuođa birra sullii dii.12. Lossa návetrusttet lei gahččan nisu ala ja son sáddejuvvui buohccevissui.

 • Sihkkelgilvu álggii odne

  Arctic Race of Norway sihkkelastingilvu álggii odne Måeffies Nordlánddas. Gilvu bistá njeallje beaivve, sotnabeaivve jovdet mollii Troandimii. Oassálastit sihkkelastet njeallje etáhpa, ja dán jagi lea vuosttaš geardde go okta etáhpa lea biddjon Trøndelágii.

  Syklister på start til Arctic Race i Mo i Rana.
  Foto: Martin Steinholt / NRK