Hopp til innhold

Ingá Máiiá er månedens Urbi

– Wow, så artig, sier hun med et smil.

Loga sámegillii.

Ingá Máiiá Blind i rød, blomstrete kofte.

URBI: Inga Máiiá Blind er månedens Urbi for april.

Foto: Tindra Tuoremaa

Inga Máiiá Blind er månedens Urbi for april med sangen «Fárrui».

Ingá Máiiá har litt vanskeligheter med å sitte stille når hun får beskjeden. Dette er ganske viktig for henne, forteller hun.

Inga Maiia Blind deltar i Sámi Grad Prix med låta Fárrui.

SGP: Ingá Máiiá deltok på Sámi Grand Prix 2021 med sangen «Fárrui».

Foto: Sámi Musihkafestivála

Det kunne ikke skjedd om ikke Sámi Grand Prix 2020 hadde blitt avlyst. Årets Sámi Grand Prix gikk ikke helt som hun hadde drømt om. Først ble feil videofil spilt under direktesendingen, også vant hun ikke. Nå får hun revansje.

Det viser nemlig at selv om hun ikke vant SGP, så er sangen bra og at folk liker den.

– Det er noe som motiverer meg, at folk liker det, forteller Ingá Máiiá.

I konkurransen om å bli månedens Urbi kom hun en hårsbredd foran nettopp Hildá Länsman og Lávre. Da poengene først ble delt ut, var det helt likt. Dermed måtte det ekstraomganger til.

To unge medarbeidere utenfor redaksjonen fikk gjøre sine bedømmelser, og valget falt på «Fárrui».

Hadde ikke skjedd i fjor

Det var egentlig et knippe tilfeldigheter som gjorde at hun i det hele tatt var nominert til månedens Urbi.

Les også: Hildá Länsman – kunstneren som ikke klarer å sitte stille

For ett år siden hadde det ikke skjedd. Da var det nemlig noen andre som skulle synge denne sangen. Så ble Sámi Grand Prix 2020 avlyst på grunn av koronapandemien og «Fárrui» skulle heller konkurrere i 2021.

– Niels Ovllá ringte meg å sa at han hadde en sang til SGP og trengte en artist. Artisten de hadde i fjor, kunne nemlig ikke i år. Så spurte han om jeg kunne synge, forteller Ingá Máiiá.

Ingá Máiiá Blind

MÅ PASSE: For Ingá Máiiá var det veldig viktig at sangen hun skulle synge passet henne.

Foto: Ulrika Tapio Blind / Privat

Dette var noe hun hadde hatt lyst å gjøre lenge. Å delta på Sámi Grand Prix. Men hun hadde liksom aldri funnet riktig sang.

– Jeg sa til ham at jeg måtte høre sangen først. Passer den meg? Kan jeg synge den? Da jeg hørte sangen kjente jeg at «dette blir bra», forklarer hun.

Fikk hjelp av tante

Sangen har Niels Ovllá Oskal Dunfjell skrevet sammen med tanta si Berit Margrethe Oskal, som ikke akkurat er ukjent for det samiske publikumet. Målet med sangen var å få den med i Sámi Grand Prix.

Niels Ovllá Oskal Dunfjell foran en vegg med store ruter. Sort/hvitt.

KOMPONISTEN: Niels Ovllá Oskal Dunfjell har skrevet «Fárrui» sammen med tanta si, Biret Margrethe Oskal.

Foto: Privat

Det er noe Niels Ovllá har ønsket å få til lenge og har sendt inn sanger før, uten å bli tatt med. Denne gangen hadde han et catchy refreng og en solid melodi, følte han. Han skrev tekst og melodi, før han inviterte tanta med i prosessen.

– Hun er flink å skrive vers og jeg tenkte at det her må bli en bra sang. Det er jo en garanti for perfeksjonisme, sier Niels Ovllá.

Riktig artist til sangen

Da gjensto det bare å finne riktig artist til sangen. Og hvem passet vel ikke bedre enn Ingá Máiiá.

Hun hadde vært en del av pauseunderholdningen på SGP tidligere, så Niels Ovllá visste at hun er ung, flink å synge og passer godt til både teksten og temaet til sangen.

– Vår første tanke var at sangen passer henne veldig godt. Som jeg forsto det, likte hun også sangen og ønsket å delta i SGP. Det var litt sånn vinn, vinn situasjon.

Les gjerne: Thea drømmer om Tokyo Dome – Det starter jo som en drøm, men så må du realisere dem

Akkurat det hun ønsker å gjøre

Nå sitter Ingá Máiiá hjemme på svensk side av grensen. Litt trist for at SGP er ferdig. Hun er takknemlig for at hun fikk være med, både nå og for to år siden da hun var med på SGP-Covered prosjektet.

– Da fikk jeg stå på en større scene enn det jeg pleier og fikk se når musikken blir laget. Med innspillinger og hele pakka, forteller Ingá Máiiá.

Ingá Máiiá Blind under SGP Cover konserten.

EKSTRA KREFTER: Ingá Máiiá forteller at det føles som om hun får ekstra krefter nå hun kommer på scenen.

Foto: Mai-Lis Eira / Sámi Beassášmárkanat

Det var en del av musikkverdenen hun ikke kjente til fra før og heller ikke visste hvordan fungerte. Hun kjente på følelsen at dette var noe hun hadde lyst å gjøre. Hun kjente gleden.

– Da jeg var med på Sámi Grand Prix nå, kjente jeg den samme følelsen på nytt. At dette er akkurat det jeg ønsker å gjøre, sier Ingá Máiiá.

Rett video

På grunn av koronapandemien, kunne ikke Årets Sámi Grand Prix holdes som vanlig og alle bidragene filmet på forhånd. Ved en feiltagelse, ble dessverre ble feil video av Ingá Máiiá sitt bidrag sendt under direktesendingen på NRK.

Her er den oppdaterte versjonen av Ingá Máiiá sitt bidrag.

Ingá Máiiá Blind fremfører "Fárrui" på Sámi Grand Prix 2021. På direktesendingen ble feil versjon sendt. Dette er den riktige versjonen.

Ingá Máiiá Blind fremfører «Fárrui» på Sámi Grand Prix 2021. På direktesendingen ble feil versjon sendt. Dette er den riktige versjonen.

Korte nyheter

 • Begrenset lisensfelling av bjørn i høst

  Miljødirektoratet åpner ikke for felling av bjørn i regioner der bestanden ligger under Stortingets bestandsmål. De har derfor besluttet at det ikke åpnes for lisensfelling av bjørn i Troms og Finnmark. Stortinget har fastsatt et mål om 13 ungekull av bjørn hvert år i Norge.

  Bjørn
  Foto: Arne Nævra / Nævra, Arne
 • Eat galgga hilgut demokratiija

  Arendalsváhkku duorastatbeaivvi deaivvadeigga stuorradiggepresideanta Masud Gharahkhani ja sámediggepresideanta Silje Karine Muotka lávvoságastallamii.

  Fáttat ledje: searvadahttin, demokratiija ja cielaheapmi.

  Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka muitala ahte lei buorre ja mávssolaš ságastallan.

  – Moai gávnnaheimme ahte eat ábut hilgut demokratiija, ja ahte fertet ain bargat sihkkarastit ahte buohkain lea olahanmuddu demokráhtalaš kanálaide, dadjá Muotka.

  Gharahkhani muitala ahte sihke son ja Muotka berošteaba mo demokratiija galgá suddjet ja fuolahit ahte olbmot servet ja dovdet ahte sii leat fátmmastuvvon.

  – Lea dađibahábut nu ahte oaidnit ahte demokratiija lea máŋgga sajiin máilmmis hedjonan, muhto davviguovlluin ja Norggas lea ain buori dilis.

  Muhto goappašagat leaba ovtta oaivilis ahte luohttámuš ii leat juoga maid galgá atnit diehttelassan, ja dainna ferte čađat bargat.

  – Buot politihkalaš álbmotválljejuvvon orgánat fertejit bargat bisuhit álbmoga luohttámuša. Mii fertet bargat sihkkarastin dihte ahte álbmot geavahit sin jienastanrievtti, ja ahte lea buorre dadjamuškultuvra, deattuha Muotka.

  Gharahkhani muitala ahte vaikko lohket ahte Norgga almmuhanfriddjavuohta lea buorre, de deattuha son ahte gávdnojit maid olu hástalusat dadjamuškultuvrras.

  – Erenomážit minoritehtaide ja sápmelaččaide, čilge son.

  Sihkkarastit buori dadjamuškultuvra mas buohkat dovdet iežaideaset oadjebassan lea juoga mii lea dehálaš sihke Muotkai og Gharahkhanii.

  Lavvodialog mellom sametingspresident Silje Karine Muotka og stortingspresident Masud Gharahkhani.
  Foto: Peter Mydske / Stortinget
 • Kan ikke ta demokratiet for gitt

  Torsdag under Arendalsuka møttes stortingspresident Masud Gharahkhani og sametingspresident Silje Karine Muotka til lávvudialog.

  Temaene var: inkludering, demokrati og hatytringer.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka forteller at det var en god og meningsfylt samtale.

  – Vi kom frem til at vi ikke må ta demokratiet for gitt, og at det fortsatt er en jobb å gjøre for å sikre at alle har tilgang til demokratiske kanaler, forteller hun.

  Gharahkhani opplyser at de begge var opptatt av hvordan man kan ta vare på demokratiet, og sørge for at folk deltar og føler seg inkludert.

  – Det er dessverre sånn at mange steder i verden ser man at demokratiet har hatt en tilbakegang, mens i norden og i Norge holder vi stand.

  Men begge er enige om at tillit ikke er noe man kan ta for gitt, og at det stadig må jobbes med.

  – Alle politiske folkevalgte organer må jobbe med tilliten hos de som deltar og stemmer ved valg. Vi må jobbe for å sikre at folk benytter seg av stemmeretten sin, og at man har en god ytringskultur, understreker Muotka.

  Gharahkhani forteller at man sier at ytringsfrihetens kår i Norge er bra, men han understreker at det også finnes en del utfordringer med ytringskulturen.

  – Spesielt for minoriteter og samer, informerer han.

  Det å sørge for en god ytringskultur hvor alle kan føle seg trygg er noe både Muotka og Gharahkhani er opptatt av å jobbe videre med.

  Lavvodialog mellom sametingspresident Silje Karine Muotka og stortingspresident Masud Gharahkhani.
  Foto: Peter Mydske / Stortinget