Hopp til innhold

Stipendvinner: – Jeg vil vise at det samiske har verdi

Eila Ballovara Varsi krever at samisk ungdom begynner å bli sett.

Eila Ballovara Varsi

STIPEND: Eila Ballovara Varsi har ikke bestemt seg for hva hun skal gjøre med stipendet på 15.000 kr.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

For 15. gang deles Drømmestipendet ut til 100 unge håpefulle i Norge. Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping som skal være en inspirasjon for de unge kulturutøvere.

– Det er helt fantastisk! Det er noe helt eget ved å få spille teater på sitt eget språk, sier en rørt vinner.

– Det samiske lever

Daglig går 17-åringen andre året på musikk- og dramalinja på Alta videregående skole. Hun vil satse på en skuespiller utdanning.

– Teater gir meg så mye. Det gjør meg til et bedre menneske, det gjør at jeg har mer forståelse for andre, å spille på samisk er bare fantastisk, sier hun.

Eila Ballovara Varsi

UTDELING: T.v. Norsk Tippings Erik Nygård, Kulturskolerektor Ebba Joks, stipendvinner Eila Ballovara, Norsk kulturskoleråds Sissel Myhre og Tana ordfører Frank Martin Ingilæ.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Tanajentas drøm er å spille teater med Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš.

Og hun mener at samisk ungdom er klar for oppvåkning.

– Det er så mye i samisk samfunn som vi bør begynne å snakke om. Det samiske samfunnet har fortsatt tankegangen til et kolonisert samfunn. Og jeg vil vise alle at det samiske har verdi, samisk er ikke noe som hører til i fortiden. Det samiske lever, sier hun.

Her ser du monologen til Eila Ballovara Varsi. Den heter «Go giella ii gullo» som betyr «når språket ikke høres» på norsk.

Hun sier at den unge generasjonen samiske kunstnere er vågale, informerte og politiske, og klare til å levere.

– Vi har noe å fortelle, unge samer krever å bli sett.


Faglig godt nivå

Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer.

Og akkurat det har Eila, mener lederen for Norsk Kulturskoleråd i Finnmark Sissel Myhre.

– Hun har klare ambisjoner å jobbe med samisk språk og kultur i fremtiden. Fagjuryene har sett på arbeidet hennes og hun leverer kvalitets- og gjennomtenkte produkter, sier hun.

Sissel Myhre

AMBISJONER: Eila Ballovara Varsi har ambisjoner, hun vil fremme det samiske språket og kulturen, det syns vi er viktig sier Norsk kulturskoleråds Sissel Myhre.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Hun har et faglig høyt nivå, forteller Myhre.

Begynte som 3-åring

En rørt mor Ranveig Ballovara Varsi forteller at stipendvinneren alltid har likt å være midtpunktet.

Rannveig Ballovara Varsi ja Ebba Joks

STJAL SHOWET: Moren Ranveig Ballovara Varsi og læreren Ebba Joks forteller at når Eila var tre år gammel, så «stjal» hun skoleforestillingshowet til storesøstrene.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

– Under oppveksten har vi sett hvordan hun har utviklet seg, og nå får hun oppmerksomhet for alt arbeidet og det er veldig gøy, forteller moren.

Roser kulturskolen i Tana

Både Norsk kulturskoleråds Sissel, Eila og hennes foreldre roser kulturskolen i Tana.

De mener at skolen og spesielt læreren Ebba Joks har mye av æren for at kulturskolen er en stjernefabrikk.

– Hun er en dyktig lærer. Hun får fram det beste hos ungene og ungdommene. Teaterlæreren har en høy stjerne innenfor teateropplæring nasjonalt, forteller Myhre.

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK