For 15. gang deles Drømmestipendet ut til 100 unge håpefulle i Norge. Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping som skal være en inspirasjon for de unge kulturutøvere.
– Det er helt fantastisk! Det er noe helt eget ved å få spille teater på sitt eget språk, sier en rørt vinner.
– Det samiske lever
Daglig går 17-åringen andre året på musikk- og dramalinja på Alta videregående skole. Hun vil satse på en skuespiller utdanning.
– Teater gir meg så mye. Det gjør meg til et bedre menneske, det gjør at jeg har mer forståelse for andre, å spille på samisk er bare fantastisk, sier hun.
UTDELING: T.v. Norsk Tippings Erik Nygård, Kulturskolerektor Ebba Joks, stipendvinner Eila Ballovara, Norsk kulturskoleråds Sissel Myhre og Tana ordfører Frank Martin Ingilæ.
Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRKTanajentas drøm er å spille teater med Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš.
Og hun mener at samisk ungdom er klar for oppvåkning.
– Det er så mye i samisk samfunn som vi bør begynne å snakke om. Det samiske samfunnet har fortsatt tankegangen til et kolonisert samfunn. Og jeg vil vise alle at det samiske har verdi, samisk er ikke noe som hører til i fortiden. Det samiske lever, sier hun.
Her ser du monologen til Eila Ballovara Varsi. Den heter «Go giella ii gullo» som betyr «når språket ikke høres» på norsk.
Hun sier at den unge generasjonen samiske kunstnere er vågale, informerte og politiske, og klare til å levere.
– Vi har noe å fortelle, unge samer krever å bli sett.
Faglig godt nivå
Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer.
Og akkurat det har Eila, mener lederen for Norsk Kulturskoleråd i Finnmark Sissel Myhre.
– Hun har klare ambisjoner å jobbe med samisk språk og kultur i fremtiden. Fagjuryene har sett på arbeidet hennes og hun leverer kvalitets- og gjennomtenkte produkter, sier hun.
AMBISJONER: Eila Ballovara Varsi har ambisjoner, hun vil fremme det samiske språket og kulturen, det syns vi er viktig sier Norsk kulturskoleråds Sissel Myhre.
Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK– Hun har et faglig høyt nivå, forteller Myhre.
Begynte som 3-åring
En rørt mor Ranveig Ballovara Varsi forteller at stipendvinneren alltid har likt å være midtpunktet.
STJAL SHOWET: Moren Ranveig Ballovara Varsi og læreren Ebba Joks forteller at når Eila var tre år gammel, så «stjal» hun skoleforestillingshowet til storesøstrene.
Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK– Under oppveksten har vi sett hvordan hun har utviklet seg, og nå får hun oppmerksomhet for alt arbeidet og det er veldig gøy, forteller moren.
Roser kulturskolen i Tana
Både Norsk kulturskoleråds Sissel, Eila og hennes foreldre roser kulturskolen i Tana.
De mener at skolen og spesielt læreren Ebba Joks har mye av æren for at kulturskolen er en stjernefabrikk.
– Hun er en dyktig lærer. Hun får fram det beste hos ungene og ungdommene. Teaterlæreren har en høy stjerne innenfor teateropplæring nasjonalt, forteller Myhre.