Stjernene kom hjem for å feire

Stjerneskuddene Ella Marie Hætta Isaksen, Anne Magga Wigelius, Andreas Gundersen og Dávvet Bruun-Solbakk har en ting til felles: Alle har gått på kulturskolen i Tana. (se video)

TÅRER I ØYNENE: Ella Marie Hætta Isaksen har deltatt på kulturskolen gjennom hele oppveksten. – Det er stort å være tilbake på denne plassen hvor jeg har lekt så mye, forteller Ella.

Ella Marie, en av Sápmis nykommere blant artister, har gått på kulturskolen i hjemkommunen. Og da kulturskolen feiret 20 år, kom hun selvsagt hjem for å synge.

– Jeg blir så rørt når jeg snakker om kulturskolen. Det er jo hele barndommen min og betyr så ubeskrivelig mye for meg, sier hun med en tåre i øyekroken.

Ella Marie Hætta Isaksen

SENTIMENTALT: Ella Marie Hætta Isaksen forteller at det som er mest spesielt er å synge for mamma og pappa, og synge på hjemscenen.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Sammen med venninnen sin fremførte hun et stykke hun var med i når hun var 12 år, og sang to sanger.

– Det var spesielt å synge på hjemmescenen min igjen. Jeg kjente det i hjertet, forteller Ella Marie som selv også fylte 20 år dagen før kulturskolejubileet.

Aina ja Ella Marie

SAMME KLÆRNE: For 12 år siden brukte Ella Marie og Aina Helene G. Einarsen disse klærne. Idag tok de på disse klærne igjen.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Tar bachelor i klassisk piano

Andreas Gundersen har også vært en elev i kulturskolen og nå tar han en bachelor i klassisk piano i Norges musikkhøgskole.

I høst begynner han i et nytt fireårig kandidatstudie i komposisjon ved høgskolen.

– Kulturskolen har vært så flink å tilrettelegge for at vi skal bli flink, forteller Andreas Gundersen.

Andreas Gundersen

UTROLIG: – Kulturskolen var 10 år av mitt liv, så det er vanskelig å ikke ta det med videre i livet, sier Andreas Gundersen.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Jobbet hele livet med dette

Ebba Joks er en av dem som har jobbet med kulturskolen nesten fra begynnelsen og er i dag rektor. Hun syns det er gøy å få et tilbakeblikk i kulturskolen.

– Det er gøy at alle de her kreative sjelene kommer fra Tana kulturskole og at de nå kommer tilbake hit. Det gøy at våre elever har noe å se opp til, forteller Joks.

Ebba Joks

HELE LIVET: Ebba Joks er rektor ved Tana kulturskole og har jobbet mye med barn og unge gjennom årene. Hun er stolt over at det kommer så mange tidligere elever til jubileums konserten.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Hvordan perioden har vært svarer hun på at det er et veldig stort spørsmål som det nesten er umulig å svare på.

– Det har vært en fin reise, og mye har skjedd. Det har krevd mye av meg å tenke hvordan vi skal utvikle barn kunstnerisk, forteller hun.

Joks forteller at det er barna som er drivkraften hennes.

Medaljens bakside

Anne Magga Wigelius er også en tidligere kulturskoleelev og har spilt i flere store produksjoner, som NRKs Tv-serie «Monster». Hun forteller at noen ganger kan det være vanskelig å være en artist.

– Jeg syns det er viktig at man er ærlig og forteller hvordan det er å være artist. Noen ganger drar man innom mange forskjellige auditions uten å få napp, sier hun.

Anne Magga Wigelius

VIKTIG Å VÆRE ÆRLIG: Anne Magga Wigelius er også en tidligere kulturskoleelev og har spilt i flere store produksjoner, som NRKs Tv-serie «Monster». Hun fortalte at noen ganger kan det være vanskelig å være en artist.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Lærte å «ta rommet»

Også Dávvet Bruun-Solbakk var med i kulturskolen i flere år og hadde hovedrollen for blant annet stykket Charlie og sjokoladefabrikken.

Nå er han leder for den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh og kjemper for den skeive stillheten i Sápmi brytes.

– Uten kulturskolen så hadde jeg ikke vært her jeg er nå. Selv om jeg ikke jobber med teater til daglig så har jeg lært mye. For eksempel hvordan man skal «ta plass» i et rom, hvordan snakke og være foran folk, forteller Bruun-Solbakk.

Davvet Bruun Solbakk

IKKE VÆRT FORUTEN: Davvet Bruun Solbakk har også gått på kulturskolen. Han forteller at han har lært så mye i kulturskolen.

Foto: PRIVAT