Veien til suksessen - slik ble Ella Marie sangstjerne

Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen ville ikke følge den løypa som mange samiske artister følger. Som 17-åring gjorde hun et valg som formet henne som artist.

Ella Marie Hætta Isaksen på julekonsert med KORK

JULEKONSERT MED KORK: Ella Marie Hætta Isaksen fremførte konsert med hele Norges orkester i 2018. Samme året vant hun Stjernekamp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I dag er Ella Marie Hætta Isaksen en veletablert artist med bandet sitt ISÁK.

Men hvordan var veien frem til det store gjennombruddet, som første samiske vinner av Stjernekamp?

NRK Urbi har snakket med folk som gir et lite innblikk i Ella Maries liv, fra tiden før hun ble et velkjent navn i Norge.

Talentfull skuespiller

Kulturskolen i Tana var Ella Maries andre hjem i barndomsårene. Hun var innom kulturskolen minst tre ganger i uka.

Ella Márjá čiŋadan.

Ella Márjá čiŋadan.

Ella Márjá čuoigame.

Ella Márjá čuoigame.

Ella Márjá mánnán.

Ella Márjá mánnán.

Ella Márjá mánnán.

Ella Márjá mánnán.

Ella Márjá neaskime.

Ella Márjá neaskime.

– Allerede som 6 åring hadde Ella Marie en brennende interesse for skuespill. Hun elsket å stå på scenen og uttrykke seg der, forteller Ebba Joks.

Joks var Ella Maries lærer på kulturskolen.

– Våre teaterstykker inneholdt ikke alltid musikk, så Ella Marie fikk ikke sunget så mye hos oss. Men det hendte at vi hadde sang i noen av stykkene, og da fikk Ella Marie fremføre dem, minnes Joks.

Ebba Joks

STOLT AV ELEVEN SIN: Lærer Ebba Joks husker godt hvilket talent Ella Marie var allerede som barn.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Velger å bli artist

Ella Marie er oppvokst i Tana i Finnmark, og etter endt grunnskole flytter hun til Alta for å studere musikk, dans og drama.

– Det var vel da hun bestemte seg for å prøve seg som artist. Hun begynte å skrive egne låter på videregående, forteller mora Britt Elin.

Som 17 åring går hun til topps i den samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix (SGP).

Som vinner av SGP 2016 blir hun automatisk kvalifisert som Sápmis deltaker til Liet International. Dette er en konkurranse for musikere som behersker regionale eller minoritetsspråk i Europa, og kan sammenlignes med minoritetsspråkenes Eurovision Song Contest.

Ella Marie vinner Liet International i 2017.

Samisk publikum har nå blitt kjent med dette supertalentet, men majoritetsbefolkningen vet fremdeles ikke hvem Ella Marie er.

Ella Marie og Britt Elin Hætta Isaksen

MOR OG DATTER: Britt Elin Hætta Isaksen og Ella Marie.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Går egne veier

Etter suksessen i SGP og Liet har Ella Marie fått en lovende start på karrieren. Nå skal hun bygge videre på suksessen.

Det er da hun foretar et valg som noen vil karakterisere som modig, eller til og med dristig.

Hun dropper å følge det som hun selv beskriver som «musikk-løypa» som de fleste samiske artister følger. Dette sa Ella Marie da hun gjestet «Lindmo» i mars 2019:

«Etter Grand Prix-seieren oppdaga jeg at det var lagt opp en løype for meg. Jeg skulle følge de reglene som er satt for en samisk artist. Gå til de tradisjonelle instrumentene og gjøre world music-greie. Jobbe med de samme veteranene som vi har i det samiske musikkmiljøet. Men jeg kjente at dette ikke var rett for meg. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg takka nei til platekontrakter. Jeg ville vente til jeg treffer en som snakker mitt musikalske språk.»

I 2017 danner Ella Marie eget band, ISÁK. Hun får med seg produsenten Daniel Eriksen og trommisen Aleksander Kostopoulus.

ISÁK ble kåret til Månedens Urbi for september 2020.

ISÁK er Oktober-Urbi.

Foto: akam1k3

Får platekontrakt

Det går ikke lenge før plateselskapet Little Big Music får øynene opp for ISÁK.

Dette er et selskap som har kjente navn som Karpe Diem, Cezinando, Emilie Nicolas og Gabrielle i stallen sin.

URBI musihkka
Grafikk: NRK

I 2018, like før Ella Marie skal delta i Stjernekamp, signerer selskapet kontrakt med ISÁK.

Men de visste faktisk ikke hvilken blivende stjerne de hadde signert med, ifølge manager Guttorm Raa.

Vi hadde hørt om ISÁK. Bandet representerte noe nytt og var kvalitetsmessig skyhøyt, som vi syntes passet perfekt for vårt nye label. Vi visste ikke da at Ella Marie skulle delta i Stjernekamp. Vi så henne briljere på skjermen i sjanger etter sjanger, og vinne nordmenns hjerter. Da skjønte vi hva vi hadde fått bli med på.

Et klokt valg

Men hva om Ella Marie hadde takka ja til platekontraktene hun fikk fra samiske produsenter, og valgt å bli i det samiske musikkmiljøet? Hadde hun da fått den karrieren som hun har nå?

Jarle Savio

MODIG VALG: Jarle Savio er imponert av Ella Marie siden hun torde å takke nei til platekontrakter.

Foto: K. Bækkevold

Rådgiver i Longyear United Jarle Savio svarer slik:

– Ella Marie kunne nok ha vunnet Stjernekamp uansett. Hun er flink musiker, og jeg ønsker å berømme henne for valget hun tok. Hun kunne lett ha blitt satt i bås som world-music artist, som vi ofte ser at andre samiske artister opplever.

Burde andre samiske unge musikktalenter tenke på samme måte som Ella Marie?

– Det kan være sunt for alle musikere å oppsøke det du ikke kan, det du ikke vet om. Se om du kan lage musikk på en annen måte; og vise frem kulturen på en fantastisk måte uten at det høres satt ut, at det ikke høres ut som world-music.

Kan jo nevnes at årets samiske artist i Stjernekamp, Vegard Bjørsmo, også flyttet fra Finnmark til Oslo, og etter ganske kort tid fikk sitt store gjennombrudd.

Mon tro om neste samiske artist i Stjernekamp også har adresse i Oslo..?

Korte nyheter

 • UNN i gul beredskap

  Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) går fra i dag over fra grønn til gul beredskap etter at det har vært en jevn økning av innlagte pasienter med covid-19 den siste uken.

  Det innebærer at UNN forbereder opptrapping av pandemidrift, og vurderer ekstra bemanning og tilrettelegging av flere sengeplasser for disse pasientene.

  Per nå skal det være 15 pasienter med covid-19 innlagt, 14 i Tromsø og én i Narvik. Det er høyeste antall innleggelser siden pandemien startet.

  UNN Tromsø
  Foto: Fabian Ubeda
 • Guokte ođđa njoammuma Kárášjogas

  Dán vahkkoloahpa lea guovtti olbmos duođaštuvvon korona Kárášjogas. Nu lea gielddas dál njealji olbmos korona.

  Guoktásis eai dieđe gos njoammun boahtá. Buohkat leat ollásit boahkuhuvvon.

  Kárášjoga gielda ávžžuha olbmuid garvit dárbbašmeahttun oktavuođa earáiguin go iežas lagamusaiguin dassážii gielddas čielggadit njoammundilálašvuođa.

  Karasjok kommune logo
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norrbotten šaddá ruoksadin

  Mánnodaga rájes rivdet sisabeassan njuolggadusat Norgii. Dál fertet erremii jus boađát Norrbottenis Ruoŧas, Ungáras ja golmma guovllus Suomas. Dat golbma guovlu leat Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Vasa.

  Errengáibádus guoská dušše daidda geain ii leat koronasertifikáhtta. Mánát ja nuorat vuollel 18 jagi eai dárbbaš erremii.

  Lassin Norrbottenii, de lea Ruoŧas ain errengáibádus olbmuide geat bohtet Stockholmmas, Västerbottenis ja Västermanlandas.

  Dat riikkat bissot ain ruoksadin dahje sevdnjes ruoksadin, ja nu lea ain errengáibádus daidda geat bohtet doppe: Belgia, Bulgaria, Greika, Irlánda, Kroátia, Luxemburg, Slovakia, Šveica, Duiska, Nuortariika, Estteeana, Látvia, Lietuva, Románia, Slovenia ja Stuorra- Británnia.

  Utsikt mot Kirunas nye bysentrum
  Foto: Kiruna kommune