Drømmetur til Nuuk for å følge sønnen i AWG

Da sønnen Johan Ailo (13) i fjor ble tatt ut til den samiske skitroppen i Arctic Winter Games, begynte pappa Johan P. Eira å planlegge turen til Nuuk.

Da sønnen Johan Ailo (13) i fjor ble tatt ut til den samiske skitroppen i Arctic Winter Games, begynte pappa Johan P. Eira å planlegge turen til Nuuk.

SE VIDEO: Johan P. Eira hadde mange spennende dager i Nuuk før han reiste hjem til Norge fredag formiddag. Reporter: Dan Robert Larsen. Foto/redigering: Nils John Porsanger.

– Jeg har aldri før vært i hovedstaden Nuuk eller Grønland i det hele tatt. Derfor tenkte jeg at dette kanskje er den eneste gode anledningen jeg har til å reise hit. Jeg tok kontakt med noen andre foreldre, som har vært på AWG-tur, og deres råd var ikke til å ta feil av; selvfølgelig skal du reise, forteller Johan P. Eira.

Reineieren og forretningsmannen fra Máze i Finnmark har selv betalt for hele turen, som koster rundt 20.000 kroner - bare i flybilletter. I tillegg kommer mat og andre livsnødvendigheter.

– For å gjøre turen billigere har jeg bodd hos en «verdde», en god venn eller bekjent som jeg kom i kontakt med via en venn i Norge. Vennen i Norge har bodd her i Nuuk og kjenner mange her, opplyser Eira.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uvær i Nuuk, Grønland

Været i Nuuk har vært veldig omskiftelig under Arctic Winter Games. Bildet er tatt i nærheten av skistadion.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Er turen verdt pengene?

– Ja, så absolutt. Jeg har fått se hvordan det går med sønnen min og andre skiløpere. Samtidig har jeg blitt kjent med en annen kultur.

Fikk med seg sønnens bronseløp

Sønnen Johan Ailo går langrenn i 13-14-årsklassen, men han har klart seg bra til tross for at han er av de yngste og minste i sin egen klasse.

– Det var veldig artig at laget hans gjorde det bra i stafetten. Han var selvsagt selv veldig stolt av å vinne bronse sammen med sine lagkamerater, sier Johan P. Eira.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bronsegutter, Arctic Winter Games

Alaska vant gull, Yukon sølv og Sápmi bronse i stafetten i gutter 13-14 år. Johan Ailo Eira står nest ytterst til høyre i bildet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I Nuuk bor det nesten 17.000 mennesker. Reineieren og forretningsmannen fra Máze sier at mye er forskjellig fra det han er vant til i Finnmark, men det er også noe som er likt.

– Hvis jeg skal sammenligne med noe der hjemme, så synes jeg at Nuuk minner meg om Hammerfest. Her er det masse berg, og det finnes ikke et eneste tre. Uværet kommer alltid helt plutselig og plutselig blir det godvær igjen. Flyene kan av og til lande, av og til kan de det ikke, sier Johan Eira.

Om folk i Nuuk sier han dette:

– Veldig hyggelige og gjestfrire.

Måtte reise før semifinalen

Arctic Winter Games 2016 har gått av stabelen i Grønlands hovedstad Nuuk fra søndag 6. til fredag 11. mars. 1800 ungdommer i alderen 12 til 18 år fra 9 arktiske regioner deltar i 15 forskjellige sportsgrener og kulturelle aktiviteter.

Team Sápmi deltar i langrenn i alle klasser, innendørs fotball for junior jenter og i kulturdelen.

På fredag var det klart for dette mesterskapets siste renn, nemlig sprint. Både far og sønn har forhåpninger om en finaleplass.

– Han pleier å være veldig god i skøyting, sier pappa Johan og ser stolt bort til sønnen sin.

– Min plan er å prøve å følge resten av feltet til like før mål og kanskje jeg da klarer å sprinte fra de andre, sier Johan Ailo.

Johan Ailo Eira

Johan Ailo Eira har hatt spennende dager i grønlands hovedstad Nuuk. I sprinten satset han alt på å gjøre det bra.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I prologen gikk det bra. Johan Ailo Eira kom på sjuende plass og var med det kvalifisert til semifinalen.

– Nå går jeg for finale, erklærer Johan Ailo.

Pappa Johan skulle egentlig ha reist hjem allerede dagen før, men dårlig vær gjorde at flyet hans ble innstilt. Flyturen ble utsatt med et døgn.

Johan Ailo Eira

Johan Ailo Eira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– For meg er det en bonus å være her i dag og få med meg mer spenning. Kanskje jeg får med meg semifinalen også, sier Johan P. Eira fohåpningsfullt.

Under Arctic Winter Games her i Nuuk har det meste gått veldig tregt i skirennene. Ting tar tid og informasjon om det meste er mangelfullt. Derfor måtte pappa reise hjem før han fikk se hvordan det gikk med sønnen i semifinalen.

Johan Ailo havnet i et sterkt heat, og ble nummer fem. Dette holdt ikke til en finaleplass.

Hjemreise i dag

I dag reiser både han og resten av Team Sápmi hjem med medaljer, gode minner og mange nye venner fra andre arktiske områder.

Status for medaljefangsten til Team Sápmi i AWG 2016; 7 gull, 7 sølv og 4 bronse i langrenn og 1 gull i innendørs fotball.

Johan Ailo og flere andre i dagens AWG-tropp har muligheten til å kvalifisere seg til AWG 2018, som holdes i Hay River og Forth Smith i Northwest Territories i Canada. For å klare det må det gjennomføres adskillige nye treningstimer både på snø, barmark og innendørs.

Dato for AWG 2018 i området som er kalt South Slave er satt til 17. - 24. mars 2018.

Sameflagget i Nuuk Center i Grønland

Samene og sameflagget har vært godt synlig i Nuuk under Arctic Winter Games 2016. Nuuk Center er Grønlands største kjøpesenter med 25 butikker.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK