Bjørn Arild Gram (Sp) blir ny «sameminister»

I dag ble den nye regjeringskabalen presentert.

Astrup rapport

KOMMUNALMINISTER: Bjørn Arild Gram (Sp). Han får det overordnede ansvaret for samiske saker.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Runar Myrnes Balto

SER FREM TIL SAMARBEID: NSR-leder Runar Myrnes Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I vandrehallen på Stortinget ble landets nye regjering presentert for folket.

Arbeiderpartiet får elleve statsråder, mens Senterpartiet får åtte.

Bjørn Arild Gram (Sp) blir ny kommunal- og distriktsminister. Han blir den nye «sameministeren». 49-åringen fra Steinkjer var fra 2020 arbeidende styreleder i kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KS. Fra 2007 til 2020 var han ordfører i Steinkjer kommune.

– Jeg kjenner ikke Gram så godt at til å si hvordan han er i forhold til samiske saker. Vi i NSR kan samarbeide med alle ministre. Derfor tror jeg at Sametinget vil ha et godt forhold til den nye sameministeren, sier NSR-leder Runar Myrnes Balto.

Kjent med samiske saker

Som leder i Kommunenes Sentralforbund (KS) besøkte Gram Sametinget 3. februar for første gang.

Han ble tatt imot av Sametingets president Aili Keskitalo i Karasjok.

En samarbeidsavtale mellom KS og Sametinget ble undertegnet i desember 2019. Hensikten med avtalen var å få på plass et mer formalisert og systematisk samarbeid, samt bidra til å utvikle tjenestetilbudet i samiske kommuner.

– Vi håper at nettverket vil bidra til et tettere samarbeid og gi et løft til den samiske språksatsingen, uttalte Gram til KS sin egen nettside.

Aili Keskitalo og Bjørn Arild Gram

KJENT MED SAMISKE SAKER: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) møtte daværende KS-leder Bjørn Arild Gram på Sametinget i februar.

Foto: Vaino Rensberg / Sametinget

– Rekruttering er en utfordring for oss innenfor ulike sektorer. Alle kommunene i det samiske språkforvaltningsområde beskriver det som en flaskehals for å oppfylle sine forpliktelser, sa Sametingets president, Aili Keskitalo.

Nancy Porsanger Anti

STATSSEKRETÆR: Nancy Charlotte Porsanger Anti (Sp).

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Nancy Charlotte Porsanger Anti (Sp) blir ny statssekretær med ansvar for samiske saker. 43-åringen er fra Tana.

Jonas Gahr Støre (Ap) blir som ventet ny statsminister. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) blir finansminister.

Sandra Konstance Nygård Borch (33) fra Lavangen blir ny landbruksminister. Hun får da blant annet ansvaret for det som skjer i reindrifta.

– Det er fint at vi har en same i regjeringen. Borch har store oppgaver foran seg, også når det gjelder samiske saker. Vi var veldig glade i går da det kom frem i regjeringserklæringen at reindriftsloven skal revideres. Dette har Sametinget jobbet med lenge, forklarer Myrnes Balto.

Ap-Sp regjeringen:

– Et foregangsland på urfolks rettigheter

Grunnlaget for den nye regjeringens politikk beskrives i Hurdalsplattformen.

I dokumentet på 83 sider er de et eget punkt beskriver regjeringens urfolkspolitikk.

Her slås det fast at Staten Norge er etablert på territoriet til to folk: nordmenn og samer. Norge skal være et foregangsland når det gjelder urfolks rettigheter.

Sametinget, sametingsbygget

VIL STYRKE SAMETINGET: Regjeringen vil ha et sterkt folkevalgt organ for samene. Sametinget må tilføres tilstrekkelige ressurser for å ivareta denne rollen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Regjeringen vil sikre gode rammevilkår for samiske språk, kultur, næringsliv og samfunnsliv.

Norsk og samisk språk og de nasjonale minoritetsspråkene kvensk, romanes og romani som Norge har ansvar for, utgjør rammen for kulturuttrykk i det norske samfunnet.

Et sterkt folkevalgt organ i Sametinget er viktig for den demokratiske posisjonen til urfolk nasjonalt og for å løfte spørsmål som berører urfolk, i internasjonale fora.

Korte nyheter

 • Utenriksministere møtes i Tromsø

  Utenriksministre fra fire land møtes når Barentsrådet holder møte i Tromsø i 26. oktober. Norges Anniken Huitfeldt, Finlands Pekka Olavi Haavisto, Russlands Sergej Lavrov og Islands Gudlaugur Thór Thórdarson bekrefter sin ankomst, skriver Nordlys. Barentsrådet er et regionalt samarbeidsforum for utvikling av Barents-regionen. Norge har de to siste årene hatt formannskapet og nå overtar Finland roret.

  Sergej Lavrov
  Foto: AP
 • Håper Fosen-dommen blir en vekker

  Forsker Susanne Normann håper Fosen-dommen blir en vekker både for myndighetene og utbyggerne, skriver Europower Energi. – Samene har følt seg fullstendig overkjørt av vindkraftutbyggerne, sier Normann. Hun har nylig levert sin doktoravhandling om klimatiltak i urfolk-sammenheng i Brasil og Norge, herunder vindkraftutbygging i sørsamiske områder.

  Susanne Normann
  Foto: Nordlandsforskning
 • LAN med fokus på slektsgransking

  – Dette skal bli skikkelig morsomt og spennende. Det uttaler initiativtakerne for den første slekts-LAN noensinne Peter Berg Mikkelsen og Ragnhild Lien i det lulesamiske senteret Árran i Hamarøy. Arrangementet går for seg på lørdag i Árran, og arrangementet er åpent for alle som er interessert i slekt og slektsforskning. Arrangementet er en del av den samiske språkuka Giellavahkko. Les mer om det her.

  Peter Berg Mikkelsen, Ragnhild Lien Slekts-LAN
  Foto: Sander Andersen / NRK